StiNgeR wrote:
Mielestäni noista käytännön sovelluksista ei voi mitään yleispäteviä esimerkkikytkentöjä tehdä, ellei sitten kirjoita samaan yhteyteen kaameaa kasaa puisevaa teoriaa. Toisaalta, jos on jaksanut lueskella riittävästi teoriaa, kytkennän toimintakin avautuu ihan ilman mitään esimerkkikytkiksiä.
Trankuille on niin monta erityyppistä sovellusta että 1-2 esimerkkiä ei edes vielä raapaisisi pintaa, kytkentöjä kun on yhteiskanta-, yhteiskollektori- ja yhteisemitterityyppisiä ja näitä kaikkia on useampaan eri tarkoitukseen. Tähän kun ottaa vielä huomioon muutkin kuin bipolaaritrankut niin esimerkkien ja sovellusten minimimääräkin kipuaa jo taivaisiin.
Opareillakin voi toteuttaa niin monenlaisia asioita, että taaskin saisi kirjoittaa kirjan, että saisi edes osan niistä selitettyä kansantajuisesti. Opareistahan saa rakennettua kääntäviä ja ei-kääntäviä vahvistimia, komparaattoreita, integraattoreita, suotimia jne vaikka kuinka, joten tässäkin tuollainen ketjun aloittajan oletettavasti tarkoittama "tiivistelmä" paisuisi aikalailla isoksi.
Diodeista (siis aivan perusdiodeista, jätetään huomiotta erikoisdiodit) saattaisi jo saada jotakin simppeliäkin aikaiseksi, tosin kyllä niillekin sovelluksia keksii melkoisesti jos miettimään rupeaa. Tasasuuntaus, suojaus ja jännitteenalennus varmaan olisivat riittävän selkeitä pieniä juttuja joista joku ehkä jotakin saisi jutun väsättyä. Diodimatriisitkaan eivät välttämättä olisi niin kovin monimutkainen asia selitettäväksi.
Esimerkkikytkennät voisivat olla juuri sellaisia, missä selviää kunkin komponentin perusidea. Lähtökohta voisi olla, että kytkennät olisivat niitä yleisimpiä tai tänne modaajille sopivimpia. Kun aletaan rakentaa omaan tarpeeseen niin kummasti oppii. Siis kaikki monimutkaisimmat, aloittelijalle käytännössä tarpeettomat kytkikset ja erikoiskomponentit voi unohtaa.
Esimerkiksi eikö transistoreista riittäisi alkuun kytkentä ja selitys transistorin käytöstä kytkimenä (joka metkun sähköopissa onkin). Mutta esimerkiksi eräällä sivullakin oli erittäin havainnollisesti selitetty jopa tuo transistorin puolijohde asia pienellä kytkennällä ja erittäin lyhyellä teorialla.
Se, että onko kytkennällä välttämättä niin suurta käyttöä tai etteikö sitä voisi toisin jo tunnetuilla komponenteilla rakentaa on eri asia, kunhan perusidea selviää. Totta kylläkin on, että kytkentöjä riittää varsinkin monimutkaisemmilla komponenteilla. Jostakin on silti vain lähdettävä.
Ja opareista saa varmasti kirjan, mutta parhaassa tapauksessa yksikin yksinkertainen hyvin selitetty kytkentä voisi valaista jo paljon henkilölle, joka on kuullut moisesta kapistuksesta noin viikko sitten. Perusidea edelleen selville. Teoriaa löytyy vaikka kuinka paljon, mutta käytäntöä ei juurikaan. Muutamilla nettisivuilla esitetyt kytkentäkaavion palaset eivät auta, kun niistä siirrytään suoraan sellaiseen komponenttiviidakkoon että oksat pois.
Jaksaminen on sitten kyllä eri asia. Ymmärrän hyvin, että motivaatioita "opettajan hommiin" ei varmaankaan monelta löydy.