Metku.net

MetkuMods
It is currently 20.10.2018 20:40

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
PostPosted: 08.08.2009 22:09 
Offline
Mini Modder
Mini Modder

Joined: 09.07.2007 12:05
Posts: 86
Tarkoituksenani olisi tehdä passiivinen etuvahvistin ja samaan boksiin myös rca valitsin aktiivikaiuttimille. Periaate on selvä, mutta kytkennät mietityttävät. Eli tarkemmin sanottuna boksiin tulee esim. 4 kertaa rca-liittimet joista piuhat menevät kiertokytkimelle. Kiertokytkimeltä tulisi yhdet piuhat ulos stereopotentiometrille, joka säätäisi sekä oikean että vasemman kanavan äänenvoimakkuutta. Tätä kautta piuhat edelleen yhtiin rca ulostuloihin joihin kaiuttimet kiinnitettäisiin.

Eli tarvitsen tähän itse kotelon, rca runkoliittimiä, stereopotentiometri nuppeineen (ALPS), johtoa ja kiertokytkimen. Tähän asti ok. Ongelma tulee siinä, että ei ole mitään hajua, miten kytken kaikki rca-liittimiltä tulevat piuhat kiertokytkimeen ja siitä ulos. Entä moniko asentoisen kytkimen tarvitsen. Tuntuu että tuossa tulee piuhaa vedettyä yllin kyllin ristiin rastiin, kun jo yhdestä rca-liittimestä lähtee kaksi piuhaa ja yhdessä äänilähteessä rca-liittimiä on 2 kpl. Täten esim. neljän äänilähteen setissä piuhoja tulee 2x2x4=16? Kiertokytkimeltä taas pitäisi tulla ulos 4 kpl piuhoja. Entäs niiden kytkeminen stereopotentiometriin?

Eli apua kaivataan jonkinlaisen kytkentäkaavion/piirroksen muodossa. Onko tämä ylipäätään järkevä toteuttaa vai ostaako vain suoraan valmiin rca-valitsimen ja tekee tuon etuvahvistin osan itse?

EDIT: Katselin vähän noita kiertokytkimiä. Ymmärränkö oikein jos sanon tarvitsevani 3x4 napaisen kytkimen? (niitä kun on 1x12, 2x12, 3x4 ja 4x3 ainakin). Eli kun piuhoja joita kytkimellä ohjataan kerralla on 4 (2x vasen kanava ja 2x oikea kanava)? Tarkoittaisiko tämä, että saan vain 2 liitäntää+ulostulon?


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10.08.2009 01:38 
Offline
Mini Modder
Mini Modder

Joined: 09.07.2007 12:05
Posts: 86
Noniin tässä kovaa tutkimustyötä tehtyäni olen päätynyt seuraavanlaiseen piirrokseen:

Image

Eli tuloihin tulee linjatasoista signaalia ja lähde valitaan 2 napaisella, 6-asentoisella kiertokytkimellä. Ennen ulostuloa signaalin voimakkuutta pienennetään/säädetään stereopotentiometrillä. Nuo vastukset ovat tuossa jotenkin balansoimassa jotakin? (löysin vastukset+potikka kytkennän valmiina netissä). Mättääkö tässä joku? Mistä/miten tämä pitäisi maadoittaa tulevaan alumiinikoteloon.

EDIT: Kyse siis todellisuudessa tällaisesta laitteesta: http://grabel.tripod.com/etunen.htm
Muutamassa kuvassa näkyy tuo maadoituskin, jota pohdin, mutta en saa oikein selvää miten nuo johdot tarkalleen menee. Ilmeisesti ovat kuitenkin nuo siniset piuhat, jotka menevät tuohon ruuviin? Voisiko joku hieman selventää?


Top
 Profile  
 
PostPosted: 12.08.2009 00:19 
Offline
Mini Modder
Mini Modder

Joined: 09.07.2007 12:05
Posts: 86
Noniin taas itse itseäni opastaen sain selville jotain tuosta maadoituksesta, joka mietitytti. Osassa ratkaisuista kaikki rca-vaipat oli yhdistetty yhdellä samalla kiskolla maahan ja tämän lisäksi oli vielä maatettu oiken ja ja vasemman kanavan ulostulojen miinusnavat toiseen pisteeseen. Osassa ratkaisuista oli vain pelkkä oikean ja vasemman kanavan maadoitus ulostulon kohdalta yhteen pisteeseen.

Kysymykseni(tyhmä?) kuuluu, että onko tuosta nyt mitään haittaa runnoa nuo oikean ja vasemman kanavan miinukset samaan pisteeseen maihin. Silloinhan tavallaan nuo eri virtapiirit yhdistyisivät (oikea ja vasen kanava), joissa voi olla eri jännitteet ja virrat. Jännitehän ei taas ole ongelma, kun molempien kanavien miinuspiuhoissa pitäisi olla sama potentiaali (maa) ja vain noiden plussapiuhojen potentiaalien vaihdella. Virratkin ovat ilmeisesti kaiutinpiuhoissa hyvin pienet, mutta ovatko niin pienet, että tuosta yhteisestä maattopisteestä ei ole haittaa? (Kertokaa nyt joku ainakin jos ihan omiani puhun :D)


Top
 Profile  
 
PostPosted: 15.08.2009 12:23 
Offline
Junior Modder
Junior Modder

Joined: 23.07.2009 08:30
Posts: 4
Monissa päätteissä etc linjatulon maat ovat jo maissa valmiina eli yhteen vaan maat kaikki.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group