Metku.net

MetkuMods
It is currently 18.01.2022 14:21

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: 08.04.2010 19:28 
Offline
Mini Modder
Mini Modder

Joined: 11.05.2007 16:37
Posts: 56
elikkäs, tuleeko ongelmia jos lataan kameran 3,7V ja 1150mAh Li-Ion akkua Nokian kännykkälaturilla joka siis suoltaa ulos 5V ja 890mA tai vastaavasti 5V ja 380mA laturilla?


Top
 Profile  
 
PostPosted: 08.04.2010 23:18 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 24.01.2002 10:09
Posts: 4683
Location: Finland
Jos näin lonkalta pitäisi heittää niin en suosittelisi noin kovaa ylijännitettä käytettävän latauksessa.

*Googlausta*

Joo, eipä tähän näköjään mitään helppoa vastausta löytynytkään. Akkupaketin pitäisi osata rajata jännite maksimissaan 4.1 volttiin ja estää ylilataus mutta mene ja tiedä sitten pelaako kyseisen akun suojamekanismit... Eli periaatteessa kai pitäisi pelata mutta mitä asiaa lueskeli niin akun käyttöikäkin voi kärsiä tällaisesta latauksesta. Pahoittelen ettei irtoa nyt selkeää kyllä/ei vastausta.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 09.04.2010 15:01 
Offline
Mini Modder
Mini Modder

Joined: 11.05.2007 16:37
Posts: 56
Elikkäs periaatteessa jos laittaisin pienen etuvastuksen (about 3ohm) tuohon laturin ja akun väliin niin silloinhan tuon jännitteen pitäisi tippua halutulle tasolle tuohon 4,1 volttiin?
Ei tuon akun käyttöiällä ole väliä koska tarvitsen tuota akkua vain pienen hetken jonka jälkeen joutaa romukoppaan.
Ainoa pieni pelko on että kuinka kovasti tuollaiset akut voivat räjähtää jos niitä esim lataa liian kovalla jännitteella tai vaikkapa ylilataa?


Top
 Profile  
 
PostPosted: 10.04.2010 22:24 
Offline
Regular Modder
Regular Modder

Joined: 02.11.2006 19:30
Posts: 249
EI! Laske se vastus käsistäsi rauhallisesti...hyvä... :mrgreen:

Kännyköissä se latausmekanismi on puhelimessa. Laturit ovat vain virtalähteitä. Eli kännykässä laturin piuha ei kytkeydy suoraan akkun napoihin, vaan välissä on ohjauselektroniikkaa. En ole varma, mitä tapahtuu akun suojamekanismissa, jos sen jännite nousee yli määrätyn rajan; katkeaako akujssa sisäinen yhteys itse kennon ja navan välillä ja tuleeko yhteys takaisin, jos jännite laskee tarpeeksi. Ja toimivatko nuo mekanismit tosiaan hädän hetkellä. Täyden litium-akun jännite on 4.2v, mutta on suositeltavaa ladata vain 4.1v jännitteellä, jotta akku kestäisi paremmin. Jos akkua lataa 4.3V volttiin, on suuri riski, että akku räjähtää. Mitäpä jos lataa 5v? Niin, räjähdys on taattu.
Jos lataa akkuja jollain muulla, kuin sille tarkoitetulla latauslaitteella (esim kännykän akkua kännykällä, kameran akkua kameralla), tulee seurata akun a) jännitettä, ettei se nouse yli 4.2V, b) lämpötilaa, ettei se nouse juurikaan c) virtaa, ettei se nouse yli 1C

Tästä alkaen loppu tekstistä on omakohtaista kokemusta, eikä faktaa :wink: :
Itse olen ladannut vanhoja läppärin akusta purettuja litium-kennoja tekemälläni säädettävällä virtalähteellä. Säädin jännitteen 4.1V ja 4.2V välille ja virtarajoituksen asetin muistaakseni 1/5C:hen (eli 500mAh akulla 100mA, 2000mAh akulla 400mAh jne). Seurasin koko latauksen ajan akun jännitettä ja kun jännite oli noussut tuohon säädettyyn jännitteeseen (4.1-4.2V) otin akun irti ja se toimi kuin junan vessa. Suuremmilla virroilla pitääkin seurata (myös) virtaa: kun virta on pudonnut noin viiteen prosenttiin, akku on suunnilleen täysi. Muistelisin 18% C:n olevan virta, jolla ladatessa akku on täynnä, kun akun jännite on saavuttanut 4.2V. Suuremmilla virroilla lataillessa jännitteen tulisi nousta 4.2V ja virran laskea tosiaan viiteen prosenttiin.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 11.04.2010 16:03 
Offline
Mini Modder
Mini Modder

Joined: 11.05.2007 16:37
Posts: 56
jaahas, elikkäs taitaa olla helpoin homma jos teen seuraavan kuvan mukaisen kytkennän (*VAROITUS* KUVA SISÄLTÄÄ MAHTAVAA KUVANKÄSITTELY TAITOA!)

Image
http://www.aijaa.com/v.php?i=6051309.jpg

koska jännite on sama ja akun tyyppi kuin nokian kännyissä niin ei tuossa pitäisi omasta mielestä olla mitään vikaa?
tarkistan tietysti vielä nuo + ja - navat että ovat oikein päin, piirsin kuvaan vain nopeasti miten ne saattoi mennä.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 13.04.2010 16:56 
Offline
Regular Modder
Regular Modder

Joined: 02.11.2006 19:30
Posts: 249
Ihan ensimmäisenä täytyy tietenkin sanoa, etten suosittele lataamaan akkuja muilla, kuin niiden lataamiseen tarkoitetuilla laitteilla.

Tuollakin tavalla olen ladannut akkuja. Olen korvannut esim puhelimen akun suuremmalla (mAh arvo suurempi, jännite sama), tämä sen takia, että jos kännykkä lataa akkua 1C virralla ja siihen pistääkin esim puolet pienemmän akun: Tuolloin virta olisi 2C, joka lienee liian suuri litium-akulle.

Tuo kolmas pinni voi tuottaa ongelmia. Kyseessä on akun lämpötilan seurantaan tarkoitettu pinni, josta menee akun sisällä termistori (lämmön mukaan säätyvä vastus) joko akun plussaan tai miinnukseen, todennäköisesti miinnukseen. Joissain laitteissa tuo on 10k, jossan 47k ja jossain esim 68k. Olen mitannut tuon kyseisen pinnin vastuksen mittaamalla ensin sen jännite, verrattaessa akun miinus-napaan. Jos jännite on 0v, mittaan tuon navan ja miinus-navan välisen vastuksen. Jos taasen jännite on sama, kuin plus ja miinus -napojen välillä, mittaan vastuksen tuon pinnin ja plus -pinnin välillä.
Tässä vaiheessa minulla on jonkinlainen käsitys tuosta vastuksesta. Mitattu vastus lienee enintään kymmenen prosentin päässä termistorin nimellisestä vastuksesta. Jos hyvin käy, sekä laitteen alkuperäisessä, että uudessa (Tässä tapauksessa tuossa kameran akussa) akussa on samankokoiset termistorit = kytkisin jokaisen pinnin kännykkään.
Jos uuden akun termistori ei vastaa alkuperäisen akun termistoria, kokeilen ensin kytkemällä vain plus ja miinus -navat. En tiedä miten uusissa puhelimissa tuo toimii, mutta se todennäköisesti luulee, että akku on aivan järkyttävän kylmä tai kuuma... Lataako kännykkä, jos se mittaa akun lämpötilaksi erittäin kylmän? En tiedä. Jos puhelin lataa tuolla tavalla, latailen akun täyteen (otan laturin tosin irti aluksi esim 15min, 30min ja 60min jälkeen tarkistaakseni, latautuuko akku oikeasti).
Monesti akkujen termistorit eivät täsmää ja laite vaatii, että akussa pitää olla se termistori.
Jos oikein laiskottaa, pistän lataavassa laitteessa plus tai miinus -navan (riippuu miten alkuperäisessä akussa oleva termistori on kytketty) ja tuon kolmannen "T" -navan väliin tavallisen vastuksen, jonka vastus on sama, kuin akun (edelleen kyse lataavan laitteen alkuperäisestä akusta) sisäisen termistorin vastus huoneenlämmössä. Tuolloin jätän sen akun kolmannen "T" navan kytkemättä.

Vaikka uudessa akussa olisi samanlainen termistori, kuin alkuperäisessä, tarkkailen akkua kuitenkin koko latauksen ajan. Mittaan jatkuvasti lämpötilaa ja tarkistelen, ettei akku pullistu. Taisinkin jo mainita tuolla aiemmin, että litium-akku ei lämpene latauksessa juurikaan.

Itselläni on lähettyvillä myös jotakin, mihin akun voi tarvittaessa heittää, jos se vaikka syttyisi palamaan.Pieni muistilista joka on pinttynyt mieleen:
- Akku pitää ääntä = Paha
- Kennon jännite nousee yli 4.2V = Paha
- Akun ulkomuodossa on havaittavissa muutoksia, esim pullistelua tai saumojen irvistelyä = Paha
- Akku tuntuu käteen lämpöiseltä = Paha
- Lataus kestää useita tunteja (esimerkiksi yli kuutta tuntia) = Ei hyväTaas tuli pitkähkö ja sekava viesti, mutta kysy jos jokin jää epäselväksi.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 14.04.2010 12:22 
Offline
Mini Modder
Mini Modder

Joined: 11.05.2007 16:37
Posts: 56
kiitos vastauksista, kokeilen tuota latasuta kännykän kautta kuhan saan kakkso puhelimeni takaisin


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group