Metku.net

MetkuMods
It is currently 16.12.2018 02:23

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
PostPosted: 09.08.2002 18:03 
Olen ollut jo pitemmän aikaa kiinnostunut elektroniikasta. Mitä minä olen erilaisia sähköoppaita lukenut ja noita yksiköitä ja ohmin lakia pohtinut niin en ole päässyt pitkälle. Minusta on rehellisesti sanottuna ruvennut tuntumaan että sähkö on jonkinlaista salatiedettä ja että sähkön yksiköiden todellisen merkityksen tietävät vain niiden keksijät. Eli:

Miten määritellään yksiköt Voltti, Ampeeri ja Resistanssi? Kaikki sähköoppia lukeneet tietävät että mitä ne tarkoittavat ja miten niillä lasketaan, eli että Voltti on elektronien potentiaaliero, sähkövirta on potetiaalieron tasoittumista eli elektronien liikettä atomista toiseen ja resistanssi on sähkön kulun vastustamista eli hidastamista. Mutta mitä tarkoittaa esimerkiksi yksi voltti fysikaalisella tasolla? Tarkoittaako se että kahden eri potentiaalissa olevan atomin välillä on yhden elektronin ero? Tarkoittaako 12 volttia kahdentoista elektronin eroa? Entä ampeeri? Olen lukenut että sillä mitataan sähkövirran nopeutta, miten? Ja resitanssi hidastaa elektroneja, miten paljon esimerkiksi yksi ohmi hidastaa elektronia, entä kaksi? On eri asia ymmärtää yksiköitä kun vain laskea niillä. On käsittämätöntä että vastaan ei ole osunut yhtään opasta missä noita yksiköitä selitettäisiin tarkasti. Jos joku tietää ja voisi ystävällisesti kertoa hieman niin toivottavasti pääsisin eteenpäin ja ymmärtäisin edes sähkön perusteet. Yksiköiden ymmärtäminen auttaa huomattavasti ymmärtämään sitä että miten niillä lasketaan, eikä koko ajan tarvitsisi muistella että miten se nyt menikään.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 09.08.2002 20:45 
Offline
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 24.01.2002 10:09
Posts: 4683
Location: Finland
Tuosta voisi olla hyvä aloittaa:

http://www.hammerzone.com/archives/science/Elec/


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12.08.2002 09:08 
Offline
Super Modder
Super Modder

Joined: 28.01.2002 10:31
Posts: 941
Location: Tuusula, Finland
Taas tuli ideoita omien sivujen artikkeliaiheeksi! Thanks! Pitääpä joskus tehdä jotakin selitystä moista mittayksiköistä.

Mutta... Jos elektroniikka muuten kiinnostaa, niin tervetuloa sivuilleni. Osoite on signaturessa...

_________________
StiNgeR Web - http://koti.mbnet.fi/~stinger/
OpenStreetMap - http://www.openstreetmap.org/

hyrava@IrcNet


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 13.08.2002 14:51 
Kiitos vastauksista, noilla pääsinkin jo pitkälle. Käyn katsomassa sivujasi StiNgeR. :-)


Top
  
 
PostPosted: 10.03.2003 16:44 
Offline
Junior Modder
Junior Modder

Joined: 10.03.2003 15:32
Posts: 4
fdfjjdf wrote:
Minusta on rehellisesti sanottuna ruvennut tuntumaan että sähkö on jonkinlaista salatiedettä ja että sähkön yksiköiden todellisen merkityksen tietävät vain niiden keksijät.


Huonompi homma jos siltä tuntuu. Sähköjuttujen ymmärtäminen on äärimmäisen helppoa ja yksiköiden todellinen merkitys on äärimmäisen selkeä.

fdfjjdf wrote:
Miten määritellään yksiköt Voltti, Ampeeri ja Resistanssi?

...

Mutta mitä tarkoittaa esimerkiksi yksi voltti fysikaalisella tasolla? Tarkoittaako se että kahden eri potentiaalissa olevan atomin välillä on yhden elektronin ero? Tarkoittaako 12 volttia kahdentoista elektronin eroa? Entä ampeeri?


Pahoitteluni, että käytän potenssiin korottamiseen ^ merkkiä ja kirjoitan ohmin merkin asemesta ohm, mutta tämä boardi ei näytä sallivan yläindeksejä eikä ko. erikoismerkkiä.

Yhden elektronin varaus on -e. e = 1,602 * 10^-19 C.

Ampeeri kuvaa virtaa, eli tietyssä ajassa kulkevaa varausten määrää. A = C / s eli yhden ampeerin virta tarkoittaa sitä, että mittauspisten läpi kulkee 6,24 * 10^18 elektronin varaus. (laskettu 1 / 1,602 * 10^-19)

Voltti onkin karvan verran mutkikkaampi ;)
V
= W · A^-1
= J · s^-1 · A^-1
= N · m · s^-1 · A^-1
= m^2 · kg · s^-3 · A^-1


Mutta periaatteessahan tuosta käy hyvin ilmi mistä on kyse. Eli voltti kertoo kuinka korkea vesiputous on ja ampeeri kertoo kuinka paljon vettä siinä virtaa. Nämä voi kertoa keskenään ja saada selville kuinka paljon työtä tämä vesiputous (tai virtapiiri) voi tehdä.

Eli työ eli Watti-määrä on J/s eli kuinka paljon energiaa (= Jouleja) kuluu tai saadaan sekunnin aikana.

Energia eli Joule on N (Newton eli voima) kertaa m (metri eli matka). Eli mitä pidempi matka työnnetään mitä raskaampaa taakkaa, sitä enemmän siihen menee energiaa.

Voima eli Newton taas on m · kg · s^-2 eli kuinka suuren kiihtyvyyden (m · s^-2) kyseinen voima antaisi tietyn painoiselle (kg) kappaleelle.

fdfjjdf wrote:
Jos joku tietää ja voisi ystävällisesti kertoa hieman niin toivottavasti pääsisin eteenpäin ja ymmärtäisin edes sähkön perusteet. Yksiköiden ymmärtäminen auttaa huomattavasti ymmärtämään sitä että miten niillä lasketaan, eikä koko ajan tarvitsisi muistella että miten se nyt menikään.


En nyt ole ihan samaa mieltä kanssasi. Minusta on paljon helpompaa muistaa yksiköiden väliset merkitykset suoraan kuin lähteä pohtimaan niitä tuolla tavalla mutkan kautta. Toki on aivan totta, että jos muistaa että

V = m^2 · kg · s^-3 · A^-1 ja
ohm = m^2 · kg · s^-3 · A^-2

niin noiden perusteella on helppo päätellä että
V/ohm = A

mutta silti väittäisin että tuon V/ohm = A säännön opettelukaan ei ole ylivoimainen tehtävä.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group