MetkuMods

Tee-se-itse multikopteri - osa 1.

Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!

Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 07.04.2013


In English In English
Suomeksi Suomeksi
 

Potkurit

 

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Potkurit ovat moottorien ohessa yksi hankalimmista valinnoista. Multikoptereihin vihkiytyneet nettikaupat tekevät valinnan kuitenkin kohtuullisen helpoksi, myymällä eri kopterityyppeihin tarkoitettuja potkurisettejä. Silti vaihtoehtoja riittää. On eri kokoja, lapakulmia, värejä, materiaaleja, pyörimissuuntia jne.

Nettikaupat ilmoittavat yleensä moottorin yhteydessä minkä kokoiselle potkurille se on optimi. Tarjolla voi olla lukuja nosteista eri käyttöjännitteillä ja potkurien mitoilla.

Esimerkiksi loistavan DT750 moottorin yhteydessä kerrotaan seuraavaa:

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Moottori on tarkoitettu 11.1 voltin käyttöjännitteelle (3S akku). KV luku on 750 ja parhaimmillaan moottori voi ottaa virtaa 18 ampeeria. Potkurista kerrotaan, että sen tulisi olla mielellään 11 tuumainen ja nousukulman tulisi olla 3.8 tai 4.7. Näillä arvoilla pääseekin jo pitkälle ja porkurivalinta tämän kyseisen moottorin kohdalla on varsin helppo. Moottori toki toimii myös pienemmän tai hiukan suuremmankin potkurin kanssa mutta tällöin moottori ei työskentele optimaalisella toimialueellaan, joten lentoaika ja nosteen määrä voivat osoittautua huonoiksi.

Potkureita ostettaessa pitää myös tarkistaa kuinka monta ja mihinkin suuntaan pyörivää potkuria tarvitaan. Esimerkiksi quadkopterissa on kaksi myötäpäivään pyörivää ja kaksi vastapäivään pyörivää potkuria. Tässä kaavio yleisimmistä vaihtoehdoista:

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Esimerkki potkuripaketista:

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Kyseisessä paketissa on mukana yhteensä neljä potkuria. Potkureiden pituus on 10 tuumaa ja nousukulma on 4.5. SF tarkoittaa Slow Fly, eli hitaaseen lentoon ja tämä on multikoptereille oikea valinta. Potkureita on neljä kappaletta mutta tekstistä pitää huomioida vielä, että nämä on jaettu kahteen pariin. Pareista toinen pyörii myötäpäivään ja toinen vastapäivään. Tämä setti olisi omiaan esimerkiksi quad-/Xkopterille.

Pakkauksen mukana tulevat muovirinkulat ovat sovitinpaloja, jotka tulevat potkurin reiän ja moottorin akselin väliin. Moottoreita on eri kokoisia ja niiden akselien paksuus vaihtelee mallista toiseen. Nämä sovituspalat siis mahdollistavat saman potkurin käytön eripaksuisten akselien kanssa.
Sivut:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy