MetkuMods

Tee-se-itse multikopteri - osa 1.

Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!

Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 07.04.2013


In English In English
Suomeksi Suomeksi
 

Nopeudensäätimet

 

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Multikoptereissa käytetty moottoritekniikka on sen verran edistynyttä, että se tarvitsee varsin älykkään elektroniikan komentamaan itseään. Nopeudensäädin istuu kopterin varsinaisena älynä toimivan lento-ohjaimen (Flight Controller, tästä pian lisää) ja moottorin välissä ja sen tehtävänä on tulkita saapuvat ohjauskomennot ja antaa näiden pohjalta moottoreille niiden mukaisen määrän tehoa.

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Nopeudensäädin valitaan moottorin mukaan ja jokainen moottori tarvitsee omansa. Jos moottorin ilmoitettu ottovirta on max. 18 ampeeria niin tälle moottorille toimii hyvin 20A tai enemmän kestävä nopeudensäädin. Kuvassa esimerkkinä 30 ampeerin nopeudensäädin, tuttavallisemmin nopari (ESC - Electronic Speed Controller). Se on tarkoitettu harjattomalle moottoritekniikalle (brushless). Tämä kyseinen nopari odottaa tulojännitteekseen 5.5v - 11.4 volttia, eli se soveltuu maksimissaan 3S:n akuille (tästä lisää hetken päästä).

Kannattaa huomata myös arvokilvessä oleva merkintä BEC 5V/2A. Tämä tarkoittaa sitä, että tämä kyseinen nopeudensäädin pitää sisällään myös BECin (Battery Eliminator Circuit), jonka tehtävänä on toimia käyttöjänniteantona esimerkiksi lento-ohjaimelle tai jollekin muulle laitteelle, joka tarvitsee 5 volttia. Näin ollen et tarvitse lentoakun lisäksi kopteriin mukaan muita akkuja eri jännitteitä käyttäville laitteille. Kuvan nopari antaa kolminapaisesta “servojohtimestaan” muille sähkölaitteille siis 5 volttia ja maksimissaan 2 ampeeria.

Nopeudensäätimen yhteydessä kannattaa selvittää myös millaisen ohjelmointilaitteen se vaatii. Nopeudensäätimet ovat vähän turhankin älykkäitä omaksi hyväkseen ja lentolaitekäytössä siitä täytyy poistaa muutamia turvaominaisuuksia.

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Jokaiselle noparityypille on omanlaisensa ohjelmointipulikka ja kuvassa on eräälle myytävälle mallille sopiva. Oleellisia asioita mitä täytyy huomata säätää on poistaa käytöstä jarru ja akun jännitteen mukainen virrankatkaisu. Samalla säädetään oikea akkutyyppi ja voidaampa mallikohtaisesti säätää myös ennakkoja jne. Seuraavissa osissa tulemme mahdollisesti käsittelemään aihetta, jossa noparin vakio-ohjelmisto korvataan optimoidummalla versiolla ja tällöin tällainen ohjelmointikortti muuttuu tarpeettomaksi. Nämä eivät kuitenkaan maksa yleensä kuin pari kolme euroa, joten sellainen on varalta sama ottaa mukaan ostoskoriin.
Sivut:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy