MetkuMods

Tee-se-itse multikopteri - osa 1.

Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!

Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 07.04.2013


In English In English
Suomeksi Suomeksi
 

Lento-ohjaimet

 

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Lento-ohjain eli Flight Controller on koko lentolaitoksen aivot. Se vastaanottaa radiolta tulevat ohjauskomennot ja yhdistää ne sisäänrakennetuilta antureiltaan saamiensa tuloarvojen kanssa. Näiden tietojen pohjalta se lähettää kaikille moottoreille tarvittavan tehoasetukset nopeudensäätimien kautta, jotta kopteri ottaa sen asennon minkä käyttäjä on sille halunnut.

Lento-ohjaimia on varsin monia mistä valita. Löytyy ns. tyhmempiä kuin myös varsin älykkäitäkin malleja. Yksinkertaisimmillaan siitä löytyy vain gyrot, joilla se voi komentaa kopterin pitämään halutun asentokulman. Paremmat mallit lisäävät mukaan esimerkiksi voima-anturit ja paineanturin, joiden avulla kopterin saa yhdellä napin painalluksella pitämään itsensä vaakatasossa ja halutulla korkeudella. Mennään tästä vielä eteenpäin niin mukaan tulee esimerkiksi GPS, joka mahdollistaa ennalta suunnitellut lentoreitit, jotka kopteri lentää itse, ilman, että lentäjän täytyy antaa minkäänlaista komentoa radiolla. Hinnat vaihtelevat ominaisuuksista riippuen noin 30 eurosta ylöspäin aina tuhanteenkin euroon.

Valinnassa kannattaa myös pitää mielessä ohjaimen käytön helppous. Joissain halvemmissa malleissa on vain muutama potentiometrit, joita vääntelemällä asetukset pitäisi saada siirrettyä ohjaimeen. Jotkut mallit käyttävät USB-liitäntää ja säädöt tehdään tietokonetta käyttäen. Mistä kuitenkin itse olen pitänyt eniten on malli, josta löytyy LCD-näyttö ja selkeät valikot, joilla asetukset voi tehdä niin kotona valmiiksi kuin kentällä säätötarpeen ilmetessä.
Sivut:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy