MetkuMods

Tee-se-itse multikopteri - osa 1.

Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!

Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 07.04.2013


In English In English
Suomeksi Suomeksi
 

Radiot

 

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Radiotekniikka on varmasti yksi suurimmista harppauksista mitä radio-ohjattavissa laitteissa on teknologian osalta tehty. Ensiksikin laitteiden hinta on suorastaan romahtanut. Kuvassa näkyvä yhdeksänkanavainen 2.4GHz:n radio maksaa nykyisellään vain noin 40 euroa, kun vastaavasta olisi muutamia vuosia takaperin saanut maksaa satasia. Toki kalliita malleja löytyy nytkin mutta harrastuksen aloittamisen kynnys on tuotu teknologian halpenemisella todella matalaksi.

Multikopterin valjastamiseen komentoosi tarvitset vähintään neljäkanavaisen radion. Tämä tarkoittaa kahta tikkua, joilla säädetään kaasua, nokan kallistusta ylös tai alas, koneen kallistusta oikealle tai vasemmalle ja lopuksi vielä kopterin kiertoa. Jos haluat näiden lisäksi ohjata kopteriin mahdollisesti asentamiasi led-valoja tai laittaa päälle lento-ohjaimen vakautusmoodin niin tällöin tarvitset lisäkanavia. Nämä ovat radiosta riippuen joko kytkimiä, vipuja tai potentiometrejä. Kuvassa pienempänä möykkynä näkyvä vastaanotin pitää sisällään näitä kaikkia kanavia vastaavat lähdöt, joista sitten kytketään johtimet haluttuihin pisteisiin niin lento-ohjaimessa kuin vaikka led-nauhoissa, jotta radiolta lähetettävät signaalit välittyvät näille oikeille laitteille. Nykyisin valtaosa radioista ovat ns. gigaradioita. Tällä tarkoitetaan niiden 2.4 Gigahertsin toimintataajuutta. Toki vanhemmilla FM-pohjaisilla ja vastaavilla radioilla kopteria voi lennättää mutta uudet digitaaliset gigaradiot tarjoavat huomattavasti häiriöttömän toiminnan ja monesti myös kasvaneen toimintasäteen. Halvimmatkin gigaradiot tarjoavat toimivan yhteyden kilometriluokkaan asti.

 

Moodit

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Ja vielä sana moodeista. Radioita etsittäessä nettikaupoista eteen voi ja pitäisikin tulla termit Mode 1 ja Mode 2. Näillä termeillä kerrotaan se, millainen radion ohjaintikkujen konfiguraatio on. Täällä meillä euroopassa on yleisesti käytössä Mode 2. Mikään ei estä hankkimasta Mode 1:n radiota mutta tällöin muiden lennättäjien voi olla vaikea kokeilla kopteriasi.
Sivut:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy