MetkuMods

Tee-se-itse multikopteri - osa 1.

Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!

Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 07.04.2013


In English In English
Suomeksi Suomeksi
 

Akut

 

Tee-se-itse multikopteri - osa 1. - Kuinka rakennat itsellesi multikopterin!
 

Nykyisin mahtaa jo valtaosa sähkökäyttöisistä RC-laitteista toimia LiPo-akuilla. Tämä esimerkiksi matkapuhelimista tuttu akkutekniikka on mullistanut RC autojen, lennokkien ja koptereiden niin käyttöajat kuin myös tehon mikä niistä saadaan tarvittaessa kerralla ulos.

LiPo-akut rakentuvat yksittäisistä akkukennoista, joita kytketään sovelluskohteen mukaisesti sarjaan ja rinnan. Yhden akkukennon nimellisjännite on laskettaessa 3.7 volttia. Tällöin puhutaan 1S:n akusta (one in series). Kuvan akku on 3S:n akku, eli siinä on kolme akkukennoa kytkettynä sarjaan toisiinsa nähden, ja koska jännite kasvaa sarjaan kytkettäessä, kyseessä on 3 x 3.7 voltin akku = 11.1 volttia. Tämä on yleisin multikoptereissa käytetty akkujännite ja -tyyppi. Se minkä S:n akku on sopiva kopterillesi määräytyy moottorille ilmoitetun toimintajännitteen mukaisesti. Tätä arvoa ei pidä ylittää!

Akku valittaessa seuraava merkittävä asia on akun kapasiteetti. Kuvan esimerkkiakku on 2.2Ah:n eli 2200mAh:n akku. Tämä tarkoittaa, että yhden ampeerin kuormituksella akku antaisi tasaisen jännitteen reilun kahden tunnin ajan. Multikoptereissa lentoajat ovat yleensä siinä 13-15 minuutin luokkaa ja esimerkiksi tällainen 2200mAh:n akku on varsin hyvä valinta tavalliselle tri- tai quadkopterille.

Ja numeroleikit eivät loppuneet aivan vielä tähänkään. LiPo-akkua tarkasteltaessa mukaan tulee vielä kaksi erilaista C-lukua. Tässä kuvan esimerkkiakun tekniset tiedot:

  • Minimum Capacity: 2200mAh
  • Configuration: 3S1P / 11.1v / 3Cell
  • Constant Discharge: 40C
  • Peak Discharge (10sec): 50C
  • Pack Weight: 204g
  • Pack Size: 104 x 27 x 35mm
  • Charge Plug: JST-XH
  • Discharge plug: XT60

Constant Discharge (jatkuva purku) on ilmoitettu olevan 40C. Tämä luku antaa kokoluokan paljonko akku pystyy antamaan virtaa ulos moottorien sitä pyytäessä. Tämä on siis maksimivirta mitä akku pystyy antamaan jatkuvasti ulos vioittumatta.

C ei kuitenkaan ole yleinen merkintä puhuttaessa virran määrästä, jota mitataan ampeereilla. C-luvun voikin muuttaa ampeereiksi kertomalla akun kapasiteetin tällä annetulla C-luvulla. Esimerkin tapauksessa ampeereita akusta parhaimmillaan jatkuvana virta saisi 40 x 2.2 A = 88 Ampeeria.

Nyt olisikin kätevää tietää paljonko kopteri missä akkua olisi tarkoitus käyttää tarvitsee tätä virtaa. Jos katsotaan hiukan ylöspäin mitä moottorivalinnasta kirjoittettiin ja otetaan sieltä yhdelle esimerkkimoottorille ilmoitettu maksimivirta. Tämä 18 ampeeria kerrotaan halutulla moottorien kappalemäärällä, esimerkiksi neljällä, jolloin moottorien kokonaisvirranotoksi saadaan 72 Ampeeria. Akku siis riittäisi tässä käyttökohteessa mutta aina on turvallisempaa ottaa akku, jossa on korkeampi C-luku kuin mitä pelkällä laskennalla on saatu selville.

Monissa akuissa ilmoitetaan myös lataukselle C-luku. Jos lukua ei ole ilmoitettu niin akku on turvallista ladata vain 1C:n virralla ( latausvirta on C-luku x akun kapasiteetti. Esim. 2.2A * 1 = 2.2 Ampeeria). Valmistajan ilmoittamaa latausvirtaa ei pidä mennä ylittämään sillä se vaurioittaa akkupakettia ja parhaassa tapauksessa saattaa sytyttää sen tuleen.
Sivut:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy