MetkuMods

Jalkapedaali Dremelille

Vapauta kätesi - säädä Dremelisi nopeutta käyttäen jalkojasi.
Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 25.03.2007
In English In English
Suomeksi Suomeksi

Pedaali


Jos arvasit, että edellisen sivun poljin oli peräisin ompelukoneesta, olit aivan oikeassa. Ennen nykyisiä elektronisia ompelukoneita ohjattiin koneen moottoria suoraan säädettävällä vastuksella, joka löytyi kyseisen pedaalin sisältä. Vastus sääti moottorille näkyvää jännitettä näin vaikuttaen sen käyntinopeuteen.

Sopivia polkimia on saatavilla varsin moneta paikasta. Itse vierailin paikallisen ompelukonekorjaajan luona ja pyysin sopivaa käytettyä poljinta. Kysyä voit myös esimerkiksi kierrätyskeskuksesta tai tutustua kirpputorien tarjontaan. Maksoin omasta yksilöstäni 5 euroa, joten hinnalla näitä ei todellakaan ole pilattu. Muista vain katsoa, että kyseessä on tosiaan tavalliseen koneeseen tarkoitettu poljin eikä modernimman elektronisen koneen.


Oman Dremel-kopioni moottorin ottoteho on 135 wattia. Kuten arvokilvestä näkyy, on tämä pedaali suunniteltu kestämään maksimissaan 90 watin teho. Tämä ei siis ole ideaalinen tilanne, sillä työkalun moottori voi ottaa enemmän virtaa valtakunnanverkosta mitä polkimen vastus on valmis välttämään. Koeta siis etsiä poljinta, jonka tehokesto on mielellään hiukan enemmän kuin moottorin. Jos pedaalista löytyy ilmoitettuna vain ampeerit ja voltit, ei hätä ole kovin paha. Kerro vain volttimäärän ampeereilla ja saat tehokeston. Esimerkiksi 0.4 A * 230 V = 92 wattia.

Mitä löydämme sisältä?


Ompelukonekorjaaja piti pienen esitelmän erilaisista poljinmalleista. Niitä onkin yllättävän paljon, joten et mahdollisesti onnistu löytämään juuri samanlaista kuin itse artikkelissa käytin. Varsin monessa joutuu irroittamaan itse poljinosan päästäkseen sisuskaluihin, mutta tässä omassani riitti vain kolmen pohjaruuvin löysääminen. Levyn alta löytykin heti varsinainen säätövastus, jota puristellaan kasaan poljinta painettaessa.


Myös vastuksia on varmasti yhtä monta erilaista kuin oli poljin mallejakin, mutta niiden toimintatavan pitäisi olla sama. Kuvassa olevan vastuksen yläosaa painettaessa painuu mekanismi vastuksen sisässä syvemmälle vähentäen samalla vastusta. Tämä puolestaan päästää enemmän virtaa moottorille, jota vastuksen avulla ohjaat saaden sen pyörimään nopeammin. Kondensaattori vasemmalla on puhdistushommissa ja siihen ei ole tarvetta kajota.
Sivut:  1 2 3 4 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Notice!
En ota mitään vastuuta tuhoutuneesta tai hajonneesta laitteistosta tai sen osasta.

Disclaimer! I will not take any responsibility for any destroyed or damaged hardware.

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy