MetkuMods

HDD Eyez

Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 02.10.2004
Vaikeusaste: 1 Dremel - Helppo ; 5 Dremeliä - Vaikea
Tarvittava aika: 30 minuuttia
Hinta: 3 euroa
In English In English
Suomeksi Suomeksi

Intro

Pitkästä aikaa jotain modin poikasta. Kuten monesti aiemminkin, ideana on pitää kustannukset alhaalla ja vaikeusaste kohtuullisena jotta mahdollisimman moni saa otettua täyden hyödyn modista. Tämä on myös paras tapa saada uudet ihmiset kiinnostumaan modauksesta. Kaikki toki rakastavat nähdä täysimittaisia koppamodausprojekteja, joiden tekemiseen menee satoja tunteja, mutta nekin saa purettua melkoisen pieniin yksittäisiin modeihin, kunhan osaa vain katsoa oikeista paikoista. Opettelet näiden osamodien teon ja pääset kasaamaan omaa megaprojektiasi miltei välittömästi... miltei. ;)

Idea


Mihin tähdätään?

En yleensä avaa juttua kuvalla lopputuloksesta, mutta tällä kertaa se voinee valaista ideaa enemmän kuin ne kuuluisat tuhat sanaa. Tarkoituksena on näyttää, kuinka teet koneeseesi pehmeästi feidaavan kovalevyaktiviteetti-indikaattorin tavallisen on/off-ledin sijaan. Tällä modauksella saat taatusti lisäilmettä projekteihisi ja sitähän me modaajat kaipaamme.

Tämä on myös hyvä hetki tarjota kiitokset Modigalleriamme jäsenelle, Acd:lle. Hänen lähettämänsä modaus toimi inspiraationa saada kallon tyhjät silmäkuopat hohtamaan. Hänen käyttämä kytkensä poikkeaa jonkin verran nyt esiteltävästä, mutta lopputulos on enemmän tai vähemmän yhtenevä.

Kytkentä


Kytkentä

Lyhesti: Otamme kykennällä vastaan emolevyn pinnirimastosta tulevat ohjaussignaalit, jotka on tarkoitettu kiintolevyledille. Optoerotin lataa näiden signaalien vaikutuksesta sisäisen transistorin kantaan kytkettyä kondensaattoria. Kovalevyaktiviteetin voimistuessa, 'ACT'-ledi alkaa hohtamaan kirkkaammin, koska varaus kondensaattorissa nousee jokaisen pulssin myötä. Aktiviteetin laantuessa kondensaattori purkaa itseään hiljalleen transistorin kannan kautta pitäen ledin palamassa. Varauksen laskiessa ledi himmenee, kunnes se lopulta lakkaa hohtamasta.

Tarpeeksi lyhyesti? :) Saadaksesi hieman enemmän tietoa kytkennän toiminnasta otetaan se tarkasteluun pala palalta. HDD1 ja HDD2 (ikävästi kuvassa päällekkäin) vasemmassa laidassa kytketään emolevyn pinnirimaan, vanhan kiintolevyledin tilalle. Kummin päin piuhat kytkee, on merkitystä, sillä optoerottimen sisällä on ledi, joka tarvitsee jännitteen oikein, kuten alkuperäinen kiintolevyledikin. Väärin päin kytkemisellä ei ole muuta haittavaikutusta kuin, että kytkentä ei saa signaalia. Vaihdat vain pinnit toisinpäin ja homman tulisi tältä osin pelata.

4N35 näiden pinnien oikealla puolella on varsinainen optoerotin, joka vastaanottaa emolevyltä tulevat signaalit ja lataa niiden vaikutuksesta pinniin 6 kytkettyä kondensaattoria. Kondensaattorin on oltava malliltaan elektrolyyttinen, joten pidä huoli, että kytket sen piiriin oikein päin. Plussa pinniin 6 ja miinus kytkennän maa-pisteeseen. 'ACT'-ledi ja ja oikein laskettu etuvastus R1 kytketään Molex-liittimestä saatavan +5 voltin ja optoerottimen pinni 5:n väliin. Pinni 4 yhdistetään maa-pisteeseen, tässä tapauksessa Molex-liittimen mustaan johtimeen.

Tässäpä olikin se oleellisin. Extrana voit kytkeä 'POWER'-ledin ja varustaa sen sopivalla etuvastuksella R2 tämän kaiken rinnalle. Tämä ledi toimii tällöin "power on" -indikaattorina, osoittaen koneen olevan käynnissä. Kuten todettu, tämä on täysin vapaaehtoinen lisäys kytkentään eikä se vaikuta feidauksen toimintaan. Kuvassa äärioikealla on liitäntänastat. jotka menevät Molexin +5 ja maa-pinneihin. Älä ihmettele niitä sen pidempään, sillä ne ovat kuvassa vain piirilevysuunnitteluohjelmistoa varten.

Lista tarvittavista komponenteista:

OK14N25, 4N35 tai vastaava optoerotin. Tekniset tiedot
C1Elektrolyyttikondensaattori. Kaikki yli 22 microfaradia käy varsin hyvin. Korkeampi arvo antaa hitaamman efektin, eli ledi syttyy hitaampaa mutta pysyy päällä pidempään. Artikkelin kytkennässä käytin 33 microfaradin kondensaattoria.
ACT-lediLedi tai ledit haluamallasi värillä.
R1Etuvastus joka rajoittaa virtaa 'ACT'-ledille. Arvo riippuu 'ACT'-ledin tarpeista.
POWER-lediLedi tai ledit haluamallasi värillä.
R2Etuvastus joka rajoittaa virtaa 'POWER'-ledille. Arvo riippuu 'POWER'-ledin tarpeista.
SekalaisetPinniliitin emolevylle ja Molex-liitin virtalähteeltä tulevaa virtaa varten. Nämä ovat löydettävissä kohtuudella esimerkiksi vanhasta tietokonekotelosta ellet halua ostaa uusia. Hintaa varmaan noin euro tai pari.

 


Valmis


Valmis kauppojen hyllylle?

Vaikka päätin tehdä kytkennälle oman piirilevyn, se ei ole kuitenkaan vaatimus. Voit käyttää reikälevyä tai juottaa komponentit suoraan kiinni toisiinsa. Piirilevy antaa ehkä hiukan "ammattimaisemman" kuvan... haluammeko sitä todella? Noh, poistaa ainakin suuren vaivan valmistajilta, kun he päättävät kopioida kytkennän omaan käyttöönsä. ;)Sivut:  1 2 3 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Notice!
En ota mitään vastuuta tuhoutuneesta tai hajonneesta laitteistosta tai sen osasta.

Disclaimer! I will not take any responsibility for any destroyed or damaged hardware.

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy