MetkuMods

Project : Ring Light (Rengasvalo)

Nopea, halpa ja helppo projekti valokuvaajalle, joka kaipaa lähikuvaukseen parempaa valaistusta.
 
Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 16.11.2009
In English In English
Suomeksi Suomeksi

Esipuhe

Lähikuvia napsittaessa kohteen valaisu on monesti ongelmallista. Tavallinen salama pelaa kohtuudella tiettyyn rajaan asti, mutta tällöinkin se tahtoo tuottaa ikäviä varjoja kuvattavan kohteen ympärille. Ongelmaan on parikin hyvää ratkaisua; hankkia toinen salama poistamaan nämä varjot tai käyttää rengasvaloa, joka tuottaa tasaisen valon kohteen ympärille ja poistaa kaikki varjot.

Kaupasta saa valmiita rengasvaloja, mutta tässähän ei olisi mitään hauskaa. Metku-henkisesti otin ja lähdin lähestymään ongelmaa kustannustehokkaasta näkökulmasta. Tavoitteena on saada aikaiseksi rengasvalo, joka on halpa ja helppo valmistaa kotoa löytyvillä työkaluilla. Jatka lukemista ja näe, kuinka hyvin tämänkertainen ongelma onnistuttiin ratkomaan.

 

Rengasvalo

 

Ring Light
 

Rengasvalo on kaikkinensa laite, joka tuottaa valoa linssin ympäriltä, kuvattavan kohteen kannalta monelta suunnalta. Lähikuvauksessa tämä auttaa kohteen tasaisessa valaistuksessa ja rengasvalo poistaa kaikki varjot, joita kuvattavan kohteen pinnanmuodot tuottavat. Loistava ominaisuus kuvattaessa esimerkiksi sormusta nettihuutokauppaa varten tai lähikuvissa laitteistosta esimerkiksi arvostelua varten Metkuun.

 

Osat

 

Ring Light
 

LEDit ovat valokuvauksen kannalta hyvä lähtökohta, sillä ne käyttävät toimiakseen tasajännitettä (ei välkyntää) ja tuottavat hyvin vähän lämpöä. Lähtökohtaisesti olisin voinut suunnitella ja rakentaa oman piirilevyn pintaliitosledeineen, mutta koska silmiini sattui erittäin halpoja ja kirkkaita ledivaloja DealExtremestä, päätin käyttää niitä tässä projektissa.

Nämä valot on tehty asennettavaksi henkilöauton ajovalojen ympärille, kuten uudemmissa autoissa alkaa jo olla tehtaalta tullessa. DealExtreme myy näitä mielestäni hyvin halvalla ja kuten tavallista, postikulut sisältyvät hintaan.

Käyttämäni Sigman 18-50 mm f2.8 "makro"-linssi käyttää 72 millimetrin suotimia. Kuinka ollakaan, 90 millimetrin rengasvalo sopii suotimen ympärille kuin valettu. Ei tarvetta leikata tai hioa mitään. Tilasin kuitenkin useampaa kokoa, sillä en tuolloin tiennyt valojen sisähalkaisijoita. Nyt tiedän, että piirilevyn leveys on 8 millimetriä. Tästä syystä esimerkiksi 90 millimetrin valon sisähalkaisija on 74 millimetriä. Kaikki muutkin koot menevät samalla kaavalla.

 

Ring Light
 

Kaikki valot mallista riippumatta toimivat 12 voltin jännitteellä. Virrankulutus riippuu valon käyttämästä ledimäärästä. Kuvassa on 90 millimetrin rengas, jossa on 24 lediä. Tämä rengas tarvitsee 120 milliampeeria toimiakseen.

 

Ring Light
 

Ja tässä vielä valo sijoitettuna suotimen ympärille. 90 millimetrin malli toimii ainakin minun tapauksessani erittäin hyvin Massan 72 millimetrisen UV-suotimen kanssa. Mittaa vain oman suotimesi koon ja tilaa sen mukaan sopivan valon käyttöösi.

Tein ensimmäiset testit kuvan mukaisella kokoonpanolla. Tämä on varmasti monelle riittävä, mutta koska satuin tilaamaan myös 120 millisen valon, ajattelin kasvattaa rengasvalon valovoimaa yhdistämällä nämä toisiinsa. Ja tästä varsinainen työ sitten alkaakin.

 

Suunnitelma

 

Ring Light
 

Tämä on suunnitelma siitä, miten valot tullaan ottamaan käyttöön. 90 millimetrin valo 72 millimetrisen suotimen ympärillä. Näiden kahden ympärille vielä 120-millinen valorengas ja erittäin valovoimainen ja kohtuullisen halpa rengasvalo on valmis.




Sivut:  1 2 3 4 5 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Notice!
En ota mitään vastuuta tuhoutuneesta tai hajonneesta laitteistosta tai sen osasta.

Disclaimer! I will not take any responsibility for any destroyed or damaged hardware.





 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy