MetkuMods

Fractal Design Define XL

Kustannustehokas ja varsin hiljainen kotelo

Kirjoittaja: Jouni 'Jipa' Vasama
Julkaistu: 28.02.2011
Valmistaja: Fractal Design
Tuoteryhmä: Kotelot
In English In English
Suomeksi Suomeksi
 

Lämmöt ja melu

Koteloon kasattu kokoonpano koostui MSI 790FX-GD70-emolevystä, AMD Phenom X6 1100T-prossusta, HIS HD5870-näytönohjaimesta sekä Seagate 7200.11 250 GB kovosta. Ongelmia suurella koollaan aiheuttanut poweri on Xigmatek NRP-1200W. Näytönohjaimella oli iCooler Turbo-mallin vakiojäähy ja suorittimella Thermaltake Jing. Kuormitettuna kokoonpano käytti noin 390 W tehoa ja testien aikana Jingin molemmat tuulettimet pyörivät koko ajan täydellä nopeudella. Kotelotuulettimien kanssa käytettiin kotelon mukana toimitettua tuuletinsäädintä sen minimi- ja maksimiasennoilla.

 

Fractal Design Define XL - Kustannustehokas ja varsin hiljainen kotelo
 

Tuulettimien pyöriessä minimikierroksillaan ei Define XL pärjännyt kovin hyvin lämpötilatesteissä. Rasituksessa CPU kuumeni 58 C asti ja vaikka näytönohjaimen tuuletin pyöri täydellä nopeudella (4300 RPM), lämpeni sekin silti 81 asteeseen. Kiintolevy asennettiin kotelon alaosaan, jossa ei ilman lisätuuletinta ole käytännössä lainkaan ilmavirtaa, joten se pysyi vakaassa 42 asteessa riippumatta rasituksesta.

Kun tuulettimet asetettiin pyörimään täydellä nopeudella, putosi prosessorin lämpötila peräti kuudella asteella ja näytönohjaimen kolmella. Nämä tulokset ovat jo huomattavasti parempia, mutta edelleen osoittavat hyvin, että hiljaista kokoonpanoa kootessa on syytä valita valmiiksi hiljaisia ja viileänä käyviä osia.

 

Fractal Design Define XL - Kustannustehokas ja varsin hiljainen kotelo
 

Kotelon mukana toimitetaan siis yksi 180 mm ja kaksi 140 mm tuuletinta, jotka ovat kaikki Fractal Designin omaa tuotantoa. Pienemmät 140 mm puhaltimet on speksattu 2,4 W teholle ja 42 CFM ilmamäärälle, mutta valitettavasti isommalle 180x25 mm tuulettimelle ei ainakaan kirjoitushetkellä ole tarjolla tarkempia teknisiä tietoja. Käytössä molemmat mallit ovat hyvin hiljaisia ja tuuletinsäädintä käyttämällä niistä saa käytännössä äänettömiä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, etteivät hiljaiset tuulettimet ja kotelo auta, jos kokoonpanoon sisältyy näytönohjain, jonka tuuletin pyörii rasituksessa 4300 RPM.Yhteenveto


PLUSSAT 
 • Kaapelien läpiviennit
 • Hillitty ulkonäkö
 • Hiljaisuus
 • Hinta/laatu-suhde
 • Suuri CPU-coolerin asennusluukku


 • MIINUKSET 
 • Ovi ei aukea kokonaan
 • Ongelmat isoimpien virtalähteiden kanssa
 • Award
  Kultaa!


  Yhteenvetona Define XL osoittautui hyväksi lisäksi Fractal Designin tuoteperheeseen. Se on iso, tyylikäs ja hiljainen kotelo, josta ei edes tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Mukana toimitetut kolme tuuletinta säätimineen ovat riittävän hiljaisia useimmille, ja vaikka jäähdytysteho ei ollutkaan kovin kehuttava, pysyi kuumana käyvä testikokoonpanomme silti vakaana. Muita mukavia ominaisuuksia ovat tuki isoillekin emolevyille ja todella hyvät kaapelien läpiviennit.

  Valitettavasti mukaan on mahtunut myös miinuksia, joista vakavimpana on rajoite virtalähteen koolle. Kotelo on valtava, joten on käsittämätöntä ettei virtalähteemme mahtunut paikoilleen. Toinen vähän aihetta sivuava miinus tulee välipohjasta, joka on minusta turhan korkealla ja vie liikaa tilaa ylemmästä osastosta. Välipohja yhdessä katon 180 mm tuulettimen kanssa tekevät asennuksesta näin isoksi koteloksi turhan vaikeaa. Viimeisenä miinuksena mainittakoon vielä ovi, joka saisi aueta pidemmälle, sekä jokseenkin kiinteät pölysuodattimet.

  Näistä miinuksistakin huolimatta koteloa voi kuitenkin suositella hiljaista kokoonpanoa rakentaville. Mielessä kannattaa kuitenkin pitää virtalähteen koko ja kaapelien pituus, sekä se, ettei paraskaan "hiljainen kotelo" auta, jos sisällä oleva kokoonpano ei ole jo valmiiksi hiljainen.
  Metku on Facebook

  Lisätietoja

  Fractal Design

  Aiheeseen liittyviä artikkeleja Metkussa  Silverstonetek GD07 -HTPC-kotelo

  Lian Li PC-7HX -kotelo

  Silvestonetek TJ04-E -kotelo
  Näytä kaikki arvostelut tästä kategoriasta.


  Osallistu keskusteluun. Artikkeliin liittyvä viestiketju foorumissa.
  Osallistu keskusteluun. Artikkeliin liittyvä viestiketju foorumissa.


  Sivut:  1 2 3 4 5 6 


   
    Content in english!
    Sisältö suomeksi!

   Google

   .:Back to top Bandwidth by Mpoli

  Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
  All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
  All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy