MetkuMods
Kirjoittaja: Christina Pönkkö
Julkaistu: 05.07.2003
Valmistaja: Leatherman
Tuoteryhmä: Työkalut

Leatherman-työkalut

Tällä kertaa arvosteluvuorossa on Leatherman-työkaluja. Nimi lienee suurimmalle osalle lukijoista tuttu ja mielikuva Leathermanista liitettäneen partiolaisiin ja muihin metsässä liikkujiin. Mitä käyttöä tavalliselle ihmiselle on Leathermaneista ja mihin nämä vempaimet pystyvät, siitä kerrotaan, kun luet eteenpäin.

Testissä on kolme erikokoista ja hieman eri työkaluja sisältävää Leathermania: Squirt P4, Juice XE6 ja Super Tool 200. Squirt on näistä pienin, todellakin taskukoon malli monitoimityökalusta, Juice keskikokoa ja Super Tool jo varsin järeä ja iso työkalu.

 


Kämmenellä rinnakkain

Yllä olevassa kuvassa kaikki työkalut ovat rinnakkain, vasemmalla on Super Tool, keskellä Juice ja oikealla Squirt. Leathermaneja on siis eri värisillä kuorilla. Jatketaanpa näihin tutustumista yksi kerrallaan.

Squirt P4

 


Squirt P4

Tekniset tiedot:

Pituus:5,5 cm suljettuna
Paino:56 g
Työkalut:Ankannokkapihdit
Suorateräinen veitsi
Sivuleikkurit
Pieni ruuvimeisseli
Keskikokoinen ruuvimeisseli
Pieni ristipäämeisseli
Kaksi viilaa
Pullonavaaja
Avaimenperäkiinnitys
Naskali
Värit:Harmaa (Storm), sininen (Glacier) ja punainen (Inferno)

 


Pakkauksen sisältö

Squirt P4 toimitetaan tyylikkäässä metallirasiassa, jossa on työkalun lisäksi esite, jossa kerrotaan tarkemmin eri työkalujen käytöstä ja laitteen huoltamisesta. Päällisin puolin Squirt näyttää tavalliselta linkkuveitseltä, mutta heti avattaessa paljastuvat pihdit, jotka erottavat työkalun tavallisesta linkkarista.

Squirtia on kahta eri versiota, P4 ja S4, joiden erona on, että P4:ssä on jousivoimalla palautuvat pihdit, joiden juuressa on sivuleikkurit, ja S4:ssä sakset. Muut työkalut eli viilat, veitsi ja ruuvimeisselit ovat käytössä ilman että Squirtia tarvitsee avata.

Pienin ruuvimeisseli on erittäin kätevä esimerkiksi silmälasien ruuvien kiristämiseen. Viila sopii hyvin sekä kynsien että erilaisten puu- ja metallinurkkien pyöristämiseen. Aina kätevä pullonavaaja ei tarvitse enää erillistä avaimenperää, vaan sekin löytyy tästä pienestä työkalupakin korvikkeesta.

 


Johdon kuorinta

Tässä kuoritaan sähköjohtoa Squirtista löytyvällä naskalilla. Squirt onkin pienen kokonsa puolesta näppärä olla mukana, kun työkaluja tarvitsee yllättäen. Se kulkee taskun pohjalla kätevästi eikä paina liikaa. Joidenkin mielestä Squirt voi olla jopa liiankin pieni :)

Juice XE6

 


Juice XE6

Tekniset tiedot:

Pituus: 8,25 cm suljettuna
Paino:190 g
Työkalut:Kärkipihdit
Veitsi
Johdonkuorija
Erikoisvahvat sivuleikkurit
Erikoispieni ruuvimeisseli
Pieni meisseli
Keskikokoinen ruuvimeisseli
Ristipäämeisseli
Ripustuslenkki
Purkin-/pullonavaaja
Sakset
Saha
Naskali
Sahateräinen veitsi
Timanttiviila
Korkkiruuvi
Värit:Harmaa (Storm) ja violetti (Thunder)

Juice on keskikokoinen Leatherman, jossa on reilusti erilaisia ominaisuuksia. Testissä oleva versio XE6 on Juice-mallien painavin ja monipuolisin. Muita malleja ovat C2, S2, KF4 ja CS4, joissa on sakset/ purkinavaaja/ korkkiruuvi/ saha/naskali-valikoimasta mallista riippuen jokin tai joitakin.

 


Pakkaus

Pakkaus on samanlainen kuin Squirtilla eli metallirasiasta löytyy itse työkalun lisäksi käyttöohje ja takuukortti. Nahkakotelo on saatavana lisävarusteena, ja se tuo käyttömukavuutta suojaten niin työkalua kuin sen kanssa samassa taskussa olevia tavaroita.

Satunnaiselle viinin nautiskelijalle on tarjolla korkkiruuvi ja sakset ovat terävät ja tarkat kaikenlaiseen pahvin ja paperin leikkelyyn. Kuten Squirtissa, myös Juicesta löytyy viila, naskali ja pullon- tai purkinavaaja.

 


Sivuleikkurit

Yllä olevassa kuvassa on Juice käyttötestissä autostereoiden asennuksen yhteydessä. Sivuleikkurit, jotka sijaitsevat pihtien juuressa, ovat vahvat ja katkaisevat sujuvasti paksummankin johdon tai rautalangan. Jos tavalliset sivuleikkurit eivät pure johtoon, tilanteen pelastavat erikoisvahvat leikkurit, jotka ovat aivan pihtien juuressa tavallisten leikkurien alla.

 


Ruuvimeisseli


Ristipäämeisseli

Ruuvimeisselit ovat yleensä aina hukassa, kun niitä tarvitaan. Juicessa ne ovat kaikki tallessa samassa paikassa, myös ristipäämeisseli. Leathermanin meisselit löytyvät työkalun sisäpuolelta, talttapäiset kolme toiselta ja yksi ristipää toiselta puolelta.

 


Ahdas paikka

Juice toimii myös ahtaissa paikoissa, kuten tietokoneen takalevyn ruuveja kiinnittäessä. Nyt ei tarvitse irrottaa johtoja ensin pois tieltä. Työkalun voi taittaa kokoon tai käyttää sitä avonaisena, kuten kuvassa. Osittain avattuna, L-mallisena meisseleihin saa lisää vääntömomenttia.

Super Tool 200

 


Super Tool 200

Tekniset tiedot:

Pituus:11,5 cm suljettuna, 18 cm avonaisena
Paino:266 g
Työkalut:Kärkipihdit
Täysimittaiset pihdit
Sivuleikkurit
Erikoisvahvat sivuleikkurit
Veitsi
Sahateräinen veitsi
Puusaha
Metalli-/ puuviila
22 cm mitta
Purkin/pullonavaaja
Pieni meisseli
Keskikokoinen ruuvimeisseli
Iso ruuvimeisseli
Ristipäämeisseli
Liitinpuristin
Johdonkuorija
Naskali
Värit:Paljas metalli

Super Tool on nimensä mukaisestikin kovaan käyttöön tarkoitettu työkalu, jossa on laaja valikoima toimintoja. Verrattuna Juiceen siinä on useampi veitsi ja saha sekä mitta. Siitä löytyvät myös liitinpuristin ja erikoisvahvat sivuleikkurit.

 


Pakkaus

Pakkaus ei ole niin tyylikäs kuin Juicen ja Squirtin metalliset rasiat, mutta sisältöhän se ratkaisee :) Super Toolille tulee pakkauksessa mukana kotelo, jossa on myös vyökiinnitysmahdollisuus. Hyvä homma.

Ulkonäöltään Super Tool on selvästi ammattimaisempi ja työkalumaisempi kuin kaksi pienempää sisartaan.

 


Lukitusmekanismi

Lukitusmekanismi Super Tool 200:ssa toimii niin, että kun terä avataan kokonaan, jousi lukitsee sen paikoilleen. Vetämällä vivusta saadaan lukitus auki. Ennen tämä lukitus saatiin avattua nostamalla toinen terä puoliksi auki, jolloin molemmat terät voitiin painaa kiinni. Vipu on huomattavasti kätevämpi tapa - tosin vanhakin tapa toimii tässä.

 


Saha

Sahaa testattiin mäntyiseen puupalikkaan, johon saha upposi kuin veitsi voihin. Letherman ei omaa aivan tavallisen sahan tehoa, mutta se sopii hyvin esimerkiksi oksien katkomiseen. Karhennuksen puutteen vuoksi ote työkalusta voi kosteilla käsillä olla melkoisen liukas.

 


Kaikki rinnakkain

 


Terät avattuina

Ylempään kuvaan on sijoitettu kännykkä tuomaan mittasuhteita. Super Tool on kännykän kokoluokkaa, mutta painaa yli tuplasti enemmän. Juicekin painaa 1.5 kertaa enemmän kuin kännykkä, joten varsin tukevia nämä työkalut ovat. Squirt onkin sitten pieni ja kevyt.

Alemmassa kuvassa on työkaluista avattu kaikki terät, jonka jälkeen ne on kuvattu rinnakkain.

Kaikki Leathermanit on valmistettu 100 % ruostumattomasta teräksestä. Niillä on 25 vuoden rajoitettu takuu, joka koskee materiaali- ja valmistusvirheitä.

 


Avaimenperä

Juicessa ja Super Toolissa on avaimenperälenkki, joka voidaan ottaa esille tarvittaessa. Squirt on sen verran pieni, että siinä luonnollisesti on avaimenperän kiinnitysmahdollisuus, jonka myös Juice ja Super Tool tarjoavat - jos sellaista haluaa käyttää.

Leatherman-tuotteita on myynnissä muun muassa erä- ja retkeilyliikkeissä sekä hyvin varustetuissa urheiluvälineliikkeissä. Edustus Suomessa löytyy osoitteesta http://www.leatherman.fi.

 

Yhteenveto

Squirt P4

 


Squirt P4 on taskun pohjalla kulkeva monitoimityökalu, joka riittää vähäiseen käyttötarpeeseen. Se on helppo pitää mukana koko ajan, jos tarvetta työkaluille ilmenee satunnaisesti. Harmaa väri on tyylikäs, ja pirteyttä kaipaavat voivat hankkia tämän myös punaisena tai sinisenä.

Juice XE6

 


MetkuMods Editor's Choice

Juice XE6 on ahkerasti työkaluja käyttävän valinta. Se ei ole liian iso eikä liian pieni, vaikkakin avaimenperäkiinnitykseen se voi joistakin olla liian painava. Värit ovat herkulliset ja Juice-malleja on useita, joista valita mieleisensä. XE6 on todellinen monitoimilaite, johon on saatu pieneen kokoon kaikki oleellinen. Vaikka tähän koko- ja painoluokkaan yltävät monet linkkuveitset, Juicen pihdit erottavat sen edukseen massasta.

Juice XE6 saa Editor's Award -palkinnon kolmesta syystä: kompakti koko, tyylikäs ulkonäkö ja hyvä käytettävyys.

Super Tool 200

 


Super Tool 200 on suurin ja vahvin Leatherman. Se onkin tarkoitettu vaativaan ja jopa ammattilaiskäyttöön. Pyöristetyt kädensijat ja lukitusmekanismi tuovat mukavuutta ja turvallisuutta käyttöön. Lisäksi siihen on saatavilla erillinen työkalusovitin, jonka myötä käyttövariaatiot lisääntyvät.

 

Lisätietoa

Leatherman

 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy