MetkuMods
Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 28.07.2002
Valmistaja: VLSystem
Tuoteryhmä: Monitoiminäyttö
Hakemisto:
 Paketti
 Näyttöyksikkö
 Käytössä
 Yhteenveto

 

L.I.S LCD Indicator

Ennen LCD-näyttöjen liittäminen PC:een oli työläämpää, koska yleensä rinnakkaisliitäntäiset modulit piti itse juottaa johtimiin ja ohjelmatkin piti metsästää milloin mistäkin. Nykyään on saatavilla jo useammalta valmistajalta käteviä "kytke-ja-käytä" -paketteja. Katsotaanpa, mihin VLSystemin paketin rahkeet riittävät.

 

Paketti


Hyvin suojassa


Sisältö

Itse näyttö ja tarvikkeet olivat hyvin suojatussa laatikossa. Pehmustetta on paksulti ympärillä, mikä takaa, ettei vahinkoja pääse tapahtumaan, vaikka paketti saisikin vähän kolhuja. Paketti sisältää itse näyttöyksikön, manuaalin, luottokortin kokoisen ajuri- ja ohjelmisto-CD:n sekä kaapelin PC:n ja näytön välille. Kaapeli kytketään tietokoneen sarja- ja USB-porttiin. USB-portista saadaan laitteelle käyttöjännite ja sarjaportti hoitaa ohjaamisen.

 


Luottokortti CD

Mielenkiintoinen yksityiskohta on luottokortin kokoinen CD-levy. Ehkäpä tällaiset pienet yksityiskohdat saavat tuotteen poikkeamaan edukseen muista vastaavista. Päättäkää itse.

 

 

Näyttöyksikkö


Edestä

Yksikkö on melko elegantin näköinen. Sitä reunustaa neljä messinkiruuvia, jotka pitävät etupleksiä ja elektroniikkaa paikallaan. Yksi ruuveista oli kuitenkin kiristetty niin tiukkaan, että se väänsi piirilevyä liian voimakkasti. Ruuvin löysyttämisen jälkeen levy oikeni jälleen suoraksi, mutta tällaisia ongelmia ei saisi olla tämän hintaisessa tuotteessa. Etupanelissa on oikealla laidalla kaksi kytkintä. Ylemmällä kytkimellä voidaan näyttö kytkeä päälle ja sammuttaa. Alempi kytkin valitsee, onko taustavalo päällä vai ei. Kaikki tekstit on painettu yksikön edessä olevaan pleksiin, jolloin ne voidaan helposti poistaa, jos halutaan pitää ylimääräiset mainokset poissa koneen etuosasta.

 


Takaa

Takaa paljastuu yksikön elektroniikka ja johdotukset. Piirilevyt mahtuvat hyvin niille varattuun tilaan ja johtimet ovat sopivan mittaisia eivätkä ne tule tielle asennuksessa.

 


Piirilevy

1. Pinnit, jotka yhdistävät ohjauselektroniikan HD44780-yhteensopivaan näyttöpaneliin.
2. Kuusi pinniä, joilla valitaan sopiva jännite taustavalolle. Lost In Space:a voi ostaa kolmena erivärisenä. Ne kaikki käyttävät samaa elektroniikkaa, joten tämä valinta on tarpeen.
3. Liitin kaapelille, joka yhdistetään sarja- ja USB-porttiin.
4. Trimmeri, jolla säädetään näytön kontrastia.
5. PIC-prosessori, joka ohjaa näytön toimintaa.

 


Profiili

Ohjauselektroniikka on sijoitettu LCD-näytön päälle. Piirilevyt ovat kiinni toisissaan vain toisesta laidasta juotetuilla pinneillä. Vaikka tämä sinänsä ei tunnu kovin tukevalta ratkaisulta, ovat piirilevyt kuitenkin niin pieniä ja keveitä, että rakennelma on riittävän kestävä.

 


Kiinnitysreiät

Kaksi reikää ruuveille kummallakin puolella. Puutteena mainittakoon, että paketissa ei tule mukana tarvittavia ruuveja yksikön kiinnittämiseen. Ehkäpä tämä jälleen on niitä pieniä asioita, jotka tekevät tuotteesta joko hyvän tai huonon.

 

Käytössä

 


Bootti ruutu

Kuvan tummuus johtuu siitä, että jouduin kompensoimaan näytön kirkkautta, jotta sain tekstit näkyviin. Sininen valo on niin voimakas, että tekstistä ei saisi mitään selvää normaalilla valotusajalla. Tästä voi jo päätellä, että näytön taustavalo on vähän liiankin kirkas. Kontrastille löytyy kyllä säätö, mutta se voisi olla ihan aiheellinen myös taustavalolle. Joka tapauksessa, tällainen ruutu näytetään käyttäjälle laitteen käynnistyessä.

 


Pääikkuna

Ajureiden ja ohjelmiston asennuksen jälkeen voidaan käynnistää itse ohjelma. Avautuvan ikkunan yläosasta löytyvät valintalehdet ohjelman eri osa-alueisiin, joista voi käydä muuttamassa kyseisten kohtien asetuksia. Seuraavassa joitakin osa-alueita tarkemmin.

 


Asetukset

 


Mother board monitor

Mother Board Monitor aiheuttu aluksi hiukan ongelmia. Minulla oli käytössä 5.1.9.1 versio ja L.I.S:n ohjelma ei saanut luettua arvoja. Etsittyäni tietoa asiasta muutamasta foorumista löysin tiedon, joka auttoi. 5.1.0.7:n jälkeen MBM5:n tekijät ovat muuttaneet jaetun muistin (shared memory) käyttöä tavalla, joka vaatii muutoksen kaikkiin sitä käyttäviin ohjelmiin. Asennettuani tämän vanhemman version koneelleni alkoivat tiedot löytyä LCD-näytölle.

 


Käyttöjärjestelmä

 


Winamp

 


Käyttäjän asetukset

Käyttäjä voi valita haluamansa osat, joita sitten vaihdellaan LCD-näytöllä. Esimerkiksi käyttäjä voi valita näytettäväksi tämänhetkisen kellonajan ja päiväyksen ja näiden lisäksi vaikka koneen kuormituksen. Seuraavassa muutama kuva itse näytöstä näyttämässä eri osa-alueita.

 


Testimoodi

Testimoodissa käyttäjä voi syöttää näytölle vapaavalintaisen tekstin ja tällä tavalla todeta sen toimivuuden.

 


Suoritin

Tietoa tietokoneen suorittimesta.

 


Käyttöjärjestlmä

Tietoa tietokoneen käyttöjärjestelmästä. Voit valita näytettäväksi esimerkiksi DirectX:n ja IE:n versiot, kiintolevyjen kapasiteetit, loggautuneen käyttäjän, käytössä olevan ip:n jne.

 


Kuormat

Näyttää suorittimen kuorman sekä muistin ja swapin käyttöasteen.

 


WinAmp

Asennuksen yhteydessä asennetaan myös WinAmpille oma plugin. Tämän avulla LCD-näytölle voidaan näyttää kappaleen nimi, soittoaika ja spektrianalysaattori joko yksi- tai kaksirivisenä.

 


Invertoitu

Koska näyttö on niin kirkas, halusin nähdä miltä se näyttäisi invertoituna. Koska itselläni ei ole polarisoivaa kalvoa, käytin avuksi vaimoni aurinkolaseja. Näyttää melkoisen hyvälle ja tämä tekee näytöstä helppolukuisemman. Ehkä VLSystemin kannattaisi myydä vaikka optiona polarisoivaa kalvoa. Ihan vain ajatus. :)

 

Yhteenveto

Lyhyesti sanottuna laadukas tuote, joka näyttää varsin hienolle. Suurimpana etuna pidän paketin kattavuutta. Käyttäjältä ei vaadita poraamista tai juottamista, jotta näytön saa henkiin. Kytketään vain yksi kaapeli näyttöön ja koneen taakse, asennetaan ohjelmat ja käyttö voi alkaa. Ohjelmistossa on kuitenkin muutama pieni asia, jotka olisi hyvä saada korjatuksi. Ensimmäisenä listalla on MBM5:n uusimpien versioiden tukeminen. Lisää käyttömukavuutta toisi mahdollisuus muokata enemmän näytölle kirjoitettavia tekstejä. Kaiken kaikkiaan hieno tuote tähän tuoteryhmään, jossa ei kovin monta näin kattavaa pakettia löydy.

Päivitys 10.08.2002. Valmistaja on päivittänyt ohjelmistonsa näytölle. Päivitetyssä versiossa on tuki MBM:n uudelle muistinkäsittelylle ja Autostart. Uuden version voi hakea tästä osoitteesta.

 

Hyvät ja pahat

+ Näyttää hienolle
+ Helppo asentaa ja käyttää
+ Pitkä kaapeli

- Melko kallis (~$80)
- Muutama pieni ohjelmistovika

 

Mistä ostaa?:

 

Lisätietoja

VLSystem

 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy