MetkuMods

Logitech G15
pelinäppäimistö

Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 06.12.2005
Valmistaja Logitech
Tuoteryhmä: Näppäimistö
In English In English
Suomeksi Suomeksi

Erikoistoiminnot

 


Vasen laita

Vasemmalla laidalla on 18 G-näppäintä. Näiden taakse talletetaan kaikki makrot, jotka näppäimistölle opetetaan. G-näppäinten yläpuolella on tilanvalintanäppäimet M1, M2 ja M3. Näiden avulla makrojen/toimintojen määräksi tulee kolme per G-näppäin, yhteensä siis 54 kappaletta. Tämän johdosta ei ainakaan näppäimistöä voi syyttää käyttömahdollisuuksien rajaamisesta.

Toimitilanäppäinten vieressä on MR-näppäin, jota käytetään makrojen nauhoituksen suoraan näppäimistöltä ilman erillistä ohjelmiston käynnistystä. Tämä näppäin antaa sinulle täyden kontrollin G-näppäinten suhteen, koska voit nauhottaa uusia makroja milloin haluat. Tästä ominaisuudesta lisää seuraavalla sivulla.

On vielä yksi erityisominaisuus, joka on jäänyt mainitsematta. Huomaatko hopeisen kytkimen kuvassa yläoikealla? Tämä kytkin on tarkoitettu kytkemään windows-näppäimet pois päältä ja näppäimistö pelitilaan. Ei siis enää vahinkopoistumisia työpöydälle, kun satuit kiireessä painamaan windows-näppäintä. Hyvin ajateltu, Logitech, mutta miksei kytkimestä tehtäisi enemmän tilavalinta- tai MR-näppäimen tyylistä? No, ehkä tässä on tilanne, jossa lowtech-tarve kohtaa lowtech-ratkaisun. :)

 


Oikea puoli

Oikealta laidalta löytyy lisää erikoisnäppäimiä. Ensinnäkin tältä puolelta löytyy mute-näppäin kaikkien äänikortin tuottamien äänien vaimentamiseen. Sen vieressä on näppäin, jolla hallitaan sekä LCD-näytön että itse näppäimistön taustavalojen voimakkuutta. Vaihtoehtoja on kolme: pois päältä, keskitaso ja kirkas.

Jotkut pelaajat haluavat edelleen käyttää oikean käden kursoreita pelaamiseen (minä ainakin). Siksi onkin hienoa nähdä insert-näppäin siellä, missä se on vanhemmissa näppäimistöissä. Moderneissa näppäimistöissä tuppaavat delete- ja insert-näppäimet yhdistyä yhdeksi isoksi del-näppäimeksi. Pelaajan kannalta tämä vähentää käytettävien näppäimien määrää joten olen varsin iloinen nähdessäni tällaisen "old school"-ratkaisun G15:sta.

LCD

 


LCD

Kuten totesin jo alussa, lisänäppäimet eivät ole sinällään mitään uutta. LCD-näyttö puolestaan on jo hiukan innovatiivisempaa. Vieläkin enemmän tässä tapauksessa koska G15:sta näyttö on täysin käyttäjän ohjelmoitavissa.

Suoraan näytön alla olevat näppäimet ovat ns. softanappuloita. Samaan tyyliin kuin esimerkiksi Nokian matkapuhelimissa. Näiden avulla käyttäjä voi tehtä valintoja LCD-näytöllä näytettävien vaihtoehtojen mukaan; kuten esimerkiksi OK ja Cancel toiminnot. Loput painikkeista ovat multimedia-ohjaukseen tarkoitettuja ja pitävät sisällään tutut Edellinen raita, Seuraava raita, Play, Pause jne. Painikkeiden keskeltä löytyy hopean värinen pyörä jolla voidaan säätää äänikortin äänenvoimakkuutta.

Eri toimintatiloja

 


Valmistajan sisäänrakentamia

Tässä pari esimerkkiä toiminnoista jotka voit valita näkyviin näytölle. Markkinointimateriaalissaan Logitech esittelee kuvia joissa näkyy pelin ammusten määrä, hahmon energia jne. mutta näille toiminnoille ei löydy tukea mukana tulevassa ohjelmistopaketissa. Tällä hetkellä mukana on siis esimerkiksi kello/päiväys ja koneen resurssikäyttötietoja.

 


SDK

Tämä "helmi" on toteutettu näppäimistön mukana tulevaa SDK:ta käyttäen. Kääntäjänä toimi Microsoftin Visual Studio .NET. SDK:n mukana tulee muutama esimerkkiohjelma mutta tarvitset vähintään keskinkertaisen C++:n tuntemuksen päästäksesi ideasta jyvälle vähäisen dokumentaation vuoksi. Vaikka et hallitsisikaan ohjelmointia vielä tässä vaiheessa, uskon, että netistä löytyy lyhyen ajan sisään paljonkin näyttöä hyväkseen käyttäviä pikkuohjelmia ja plugineja. Toisaalta tämähän voisi olla loistava aika aloittaa ohjelmoinnin opettelu sillä se voi elättää paremmin pidemmällä tähtäimellä kuin pelaaminen. :)
Sivut:  1 2 3 4 5 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy