MetkuMods

Matrix Orbital MX610

PLED-näyttömoduli USB-liitännällä.
Kirjoittaja: Antti Hakala
Julkaistu: 06.06.2006
Valmistaja: Matrix Orbital
Tuoteryhmä: Modaus
In English In English
Suomeksi Suomeksi

MX610

 


Näytössä on seitsemän kalvonäppäintä

Näytön käyttöönotto varsinkin fyysisellä asennuspuolella on tehty todella helpoksi eikä sisällä kuin yhden johdon kytkemisen. Perinteinen asennuspaikka tällaiselle näytölle löytyy vapaasta 5.25"-laitepaikasta, jonne se kiinnittyy jämäkästi neljällä ruuvilla. Näytössä jo valmiiksi kiinni oleva USB-johto kuljetetaan koneen takaa ulos ja kiinni vapaaseen USB-porttiin. Näyttö on mahdollista kytkeä myös erikseen myytävällä johdolla monelta emolevyltä löytyvään sisäiseen USB-porttiin ja näin ollen vältytään johdon virittelyltä ulkokautta. USB:n käyttö tiedonsiirtoon mahdollistaa näytön käyttämisen myös vaikkapa läppärin kanssa, kunhan sille rakentelee sopivamn koteloinnin.

Ohjelmistopuolen asennus on hieman mutkikkaampaa. Windows tunnistaa näytön, kuten minkä tahansa USB-laitteen ja asentaa sille automaattisesti ajurin mukana tulleelta CD-levyltä. Seuraavaksi asennetaan LCDC-niminen ohjelma, jonka tehtävänä on hoitaa näytön varsinainen ohjaus. LCDC:n asentaminen vaatii rekisteröitymisen valmistajan kotisivujen kautta CD:n pinnassa olevan koodin avulla. Onnistuneen rekisteröinnin jälkeen aktivointikoodin saa sähköpostin välityksellä. Koodin avulla ohjelman asennuksen voi saattaa loppuun, jonka jälkeen LCDC on viimein käyttövalmis. Käynnistyessään se tunnistaa kiinnitetyn näytön automaattisesti.

 


Kuva on otettu salaman kanssa: tämä osoittaa kuvapisteiden kirkkauden.

Pled-tekniikka eroaa jonkin verran perinteisestä LCD-tekniikasta. Tällaisessa näytössä valo syntyy itse kuvapisteissä eikä taustavalon avustamana kuten perinteisissä LCD-moduleissa. Tuloksena näytön katselukulmat ovat käytännössä lähes 180 astetta suuntaansa ja varsinkin kirkkaus on todella hyvää tasoa. LCD-näyttöjen rinnalla huomio kiinnittyy välittömästi MX610:n kirkkauteen, se suorastaan loistaa joukosta.

Näytön päivitysnopeus on huippuluokkaa eikä minkäänlaista LCD:stä tuttua häntimistä esiinny. Esimerkiksi edestakaisin liikkuvien tekstien lukeminen on huomattavasti helpompaa uuden näyttötekniikan ansiosta. Näytön tarjoamassa kuvassa ei siis ole aihetta moitteille. Sen sijaan näytön kuvapisteiden väri voi olla monelle pettymys: vihreä ei ole kaikkien mielestä se "coolein mahdollinen". Moni toivoisi varmasti sinistä vaihtoehtoa tämän rinnalle.


Näppäimet

Kalvopainikkeet tuntuvat heti ensikokeilulta olevan varsin jäykät. Tämän voisi helposti heittää uunituoreen laitteen kankeudeksi, mutta testin edetessä näppäimien notkistumisesta ei näy merkkejä. Valitettavaa on myös se, ettei näyttö tunnu aina reagoivan sille annetuihin näppäimien painalluksiin.

Liittimet

 


Näytön takapinta. (kuva pdf manuaalista)

Panelin takapinta on täynnä erilaisia liittimiä, ja käyttömahdollisuuksien laajuus alkaa hahmottua. Vasemmanreunimmaisiin valkoisiin '1 wire'-liittimiin voi kytkeä vaikkapa lämpötila-antureita. Manuaalin tutkiskelun jälkeen selviää, että niihin voi kytkeä esimerkiksi 'Dallas one wire'-laitteita ja piirejä. Osaavalle rakentelijalle on siis tarjolla mahdollisuuksia. Seuraava liitinrivi oikealla tarjoaa virtaa tuulettimille ja/tai kylmäkatodivaloille. Rivin alareunassa olevalla jumpperilla säädetään tuuletinliittimien jännitettä viiden ja kahdentoista voltin välillä. Tuulettimien kierroslukutieto välittyy myös liittimen kautta ja sitä voidaan hyödyntää LCDC-ohjelmassa. USB-väylän ylikuormittamisen välttämiseksi näyttöön kytketään lisävirtaa diskettiaseman virtakaapelin avulla. Metallisen USB-liittimen jälkeen oikealla on vielä liitin sisäistä USB-johdotusta varten.


Valinnaiset osat

 


Extrat

Testiyksilön mukaan pakatut lämpötila-anturit sekä led-paneli laajentavat mukavasti näytön käyttömahdollisuuksia. Itse lisälaitteissa ei ole mitään mullistavaa uutta, mutta led-panelin ledit ovat ehkäpä kirkkaimmat näkemäni. Ne eivät ole niinkään merkkivalotyyppiset, vaan sopivat enemmänkin koteloin valaisuun. Nämä ovat ostettavissa siis erikseen.
Sivut:  1 2 3 4 5 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy