|
Belkin?
- Perustettu vuonna 1982 kolmen työntekijän voimin.
- Nykyään palkkalistoilla on yli tuhat henkilöä ympäri
maailmaa.
- Pääkonttori Comptonissa, Californiassa.
- Liikevaihto vuonna 2001 oli 500 miljoonaa dollaria.
- Tuotelistalta löytyy mm. USB- ja Firewire-hubeja, tietoverkkojen toimilaitteita,
peliohjaimia, matkapuhelin- ja kämmentietokonetarvikkeita.
Näppäimistö & hiiri?
Muistat vielä varmaan ajan jolloin Quake I saapui koneisiimme. Päästiin irti FPS (first person shooter) -pelien kahleista, jotka eivät sallineet katsoa ylös- eikä alaspäin. Tällöin tulikin uusi ongelma. Miten ohjata sankariamme läpi pelin, jossa on mahdollista katsella vapaasti ympärilleen ja hallita samalla liikkumista, aseiden vaihtamista, ovien avaamisia jne? Paras apu tällöin oli tietysti hiiri, jolla voitiin katsella maailmaa ja samalla kontrolloida muita toimintoja näppäimistöltä. Vielä tänäkin päivänä samaa kaksikkoa käytetään menestyksekkäästi fragien metsästyksessä. Olisikohan aika etsiä jotain parempaa?
Nostromo
Vaihtoehtoa koittaa tuoda markkinoille Belkin tuotesarjalla Nostromo. Hankin kokeiltavaksi parivaljakon, jotka ovat ainakin ajatuksellisesti kuin luotu toisilleen. N50 vasempaan käteen ja n30 oikeaan ja katsotaan, mihin ne pystyvät.
n30
N30 on siis tarkoitettu korvaamaan hiiri, joka sinulla sattuu pöydälläsi olemaan. Perinteisiin hiiriin tottuneelle jo ulkonäkö vaikuttaa hämmentävältä. Voiko tämä todella olla hyvä?
Mekaaninen? Näin on. Belkin on turvautunut vanhaan ja tuttuun tekniikkaan ja sijoittanut hiireen normaalin pallon. Poikkeavuuden muihin pelaajan mielestä "normaaleihin" hiiriin ei lopu tähän. Esimerkiksi rullasta on poistettu painamismahdollisuus. N30:ssä toiminto on siirretty kuvassa vasemmalla näkyvään hopeansiniseen osaan, jossa sitä käytetään peukalolla painaen. Belkin on antanut tälle rakenteelle nimen Battle Wing. Sijainti on erikoinen, mutta tällä tavalla on saatu mahdolliset harhapainallukset pelin aikana rullatessa poistettua.
Itse rulla on aikalailla suurempi kuin muissa hiirissä. Tämä tuo lisää tarkkuutta ja varmuutta sen pyörittämiseen. Rullan pinta on kumitettu, joten pito on hyvä.
Hiiri itsessään on kohtuullisen korkea. Syynä on mitä ilmeisimmin hiiren sisältämä TouchSense-teknologia. Hiiressä on siis sisäänrakennettu vibra, jonka tarkoituksena on tuoda peleihin lisää "syvyyttä" ja realismia. Ominaisuus on käytettävissä myös työpöydällä ja www:tä surffaillessa. Tällaista tekniikka on ollut jo pidempään käytössä esimerkiksi Logitechillä I-Feelin muodossa. Hiirtä liikuteltaessa vaikkapa ikkunan reunan yli hiiri antaa käyttäjälle siitä fyysisen palautteen. TouchSensen on kehittänyt Immersion.
TouchSenseä konfiguroidaan TouchWarella, joka on mahdollista asentaa myös suomenkielisenä. Valittavana on erilaisia teemoja, joilla voi vaihdella efektien voimakkuutta, kestoa, tuntua jne. Ominaisuus on myös kytkettävissä pois päältä koko koneesta tai vain valinnaisten ohjelmien kohdalla.
Tarvittavat ajurit ja ohjelmat asentuivat helposti ja automaattisesti Windowsin tuttua Next-painiketta paineltaessa.
Käytössä
Heti alkuun huomaa kuinka korkea hiiri on. Rannetta ei voi oikein tukea mihinkään ja kättä joutuu melkein kannattelemaan ilmassa, koska kämmenelle ei ole tilaa. Kokeilin hiirtä GTA III:lla ja Counter-Strikellä melkoisen pitkäänkin, mutta käsi ei vain tottunut tähän hankalaan asentoon. Entä tärinät? Alkuun tuntui, että näillähän jopa tekisi jotain, mutta puolen tunnin leikkimisen jälkeen tunne katosi. Kättä ei voi oikein pitää hiiren päällä siten, että tärinä todella tuntuisi. Tästä myös aiheutui se, että hiiri miltei "hyppi" pöydällä ja tärisi ikävästi sitä vasten, mikä myös aiheutti häiritsevän paljon ääntä. En usko, että käden koolla on asiaan juuri vaikutusta. Pitkillä sormilla kämmen joutuu vieläkin kauemmas hiirestä ja pienikätiset joutuvat nostamaan ranteen vieläkin huonompaan asentoon. Tällaisenaan tätä ei voi suositella vakavaan pelaamiseen tai muuhunkaan pidempiaikaiseen käyttöön.
Tämä sanottuna katsotaan onko n50:stä yhtään parempaan.
n50
n50 on ajateltu korvaamaan näppäimistö pelejä pelattaessa. Tämä ohjain on täysin itsenäinen eikä siis vaadi esimerkiksi n30:stä rinnallensa. Parhaimmilleen tämä kuitenkin pääsee silloin, kun parina on hyvä ja laadukas hiiri tai joystick.
Laitteessa on 10 ohjelmoitavaa näppäintä, rulla ja 8-suuntainen ristikko-ohjain. Ohjain on tarkoitettu vain vasemmalle kädelle. Peukalo ristikko-ohjaimelle, etusormi rullan seudulle ja näppäimet siitä eteenpäin. Kämmenen ollessa laitteen päällä rulla tahtoo jäädä hiukkasen liian taakse, mutta muuten toimintojen sijoittelu on onnistunut hyvin. Keskellä laitetta on irroitettava kämmentuki, jolla voidaan säätää laitteen korkeutta sopivaksi eri kokoisille käsille. Itselläni sormet eivät tahtoneet yltää ylimmille näppäimille, jos koroke oli paikallaan. Sen saa poistettua yksinkertaisesti nostamalla se irti itse muusta laitteesta.
Käytettäviä näppäimiä on siis 10 kappaletta. Jokaiseen niistä on mahdollista nauhoittaa haluamansa makro tai vastaava näppäimen painallus näppäimistöltä. Näppäimistö tukee mahdollisuutta määrätä mitkä tahansa näppäimet "Shift"-näppäimiksi, joilla laite saadaan johonkin kolmesta muusta tilasta. Jokainen näistä tiloista voidaan sitten pelin aikana aktivoida valitulla näppäimelle ja sen avulla voidaan samoihin näppäimiin sitoa useampia toimintoja. Esimerkiksi lentokonesimulaattorissa voisit laittaa laskeutumisessa käytettävät näppäimet yhden tilan taakse, toiseen vaikka radioviestintään ja navigointiin tarvittavat ja kolmanteen sitten taisteluissa käytetyt. Eri tilat indikoidaan laitteen vasemmassa laidassa näkyvillä kolmella ledillä.
Laitteessa oleva rulla ei pyöri täyttä ympyrää. Sitä voi käyttää toki hiirimäiseen rullaamiseen kotisivuja katsottaessa mutta silloin sitä vain käytetään ala-asennossa jolloin sivu rullaa alaspäin jne. Toiminnaltaan se vastaa lähinnä joystickeistä tuttua kaasuvipua. Tämä onkin lentokonesimulaattoreissa hyvä ominaisuus ellei ilotikusta tähän tarvittavaa vipua jo löydy. FPS-peleissä rullaan on mahdollisuus sitoa esimerkiksi aseen vaihto.
Ohjelmisto
N50:n mukana seuraa hyvät varusohjelmat. Näihin kuuluu manageri, jolla sidotaan eri näppäinkonfiguraatiot tiettyihin peleihin ja itse editori, jolla konfiguraatiotiedostot tehdään. Näiden asennus ja käyttö on tehty erittäin helpoksi. Managerin mukana seuraa valmiita näppäinkonfiguraatioita peleihin kuten: Counter-Strike, Quake 3, Command and Conquer jne. Nämä mukana seuraavat tiedostot kelpaavat varmasti monelle sellaisenaan, jolloin niiden editointi ei ole tarpeellista.
Käytössä
Ohjain istuu käteen erittäin hyvin. Käyttöä ei tarvitse juuri opetella, sillä kontrollien sijainti osuu hyvin kohdalleen ja toiminnallisesti ne eivät poikkea pahemmin normaalin näppäimistön nappien painamisista tai konsolien ristikko-ohjainten käyttelystä. Tunti tai pari Counter-Strikeä ja aloin huomaamaan, kuinka positiivista tulosta alkoi tulla hiukkasen lisääntyneiden fragien muodossa. En sano, että niitä paljoa olisi ennenkään tullut, mutta silloinhan parannuksen vain huomaa paremmin.
Yhteenveto
Kaiken kaikkiaan olin yllättynyt, kuinka näppärästi näiden uusien ohjaimien käyttöön pääsi sisään. Varsinkin n50 loisti hyvällä ergonimiallaan, toimivilla kontrolleillaan, hyvillä ohjelmilla ja kohtuullisen näyttävällä ulkonäöllään. n50 tulee olemaan pelatessa vasemman käteni alla tulevaisuudessakin. n30 sen sijaan oli mitä totaalisin pettymys. Huono ergonomia, mekaaninen liikeseuranta ja suhteellisen tarpeeton vibra eivät juuri saanut hiirtä tuntumaan hyvältä. Vielä, kun hiiren hinta otetaan mukaan yhtälöön niin lopputulos on mitä ilmeisin.
Hyvät ja Pahat
n30
+ USB+ Pitkä kaapeli
+ Laadukas ohjelmisto
+ Elinikäinen takuu
- Muotoilu (ergonomia)
- Mekaaninen koneisto
- Kallis
- Tilattava ulkomailta esim. suoraan Belkiniltä
n50
+ Ergonomia+ USB
+ Pitkä kaapeli
+ Laadukas ohjelmisto
+ Parantaa pelisuoritusta
+ Elinikäinen takuu
- Tilattava ulkomailta esim. suoraan Belkiniltä
Lisätietoja
![]() |
![]() |