MetkuMods

Sitecom 300N XR

Verkkopelaamista ilman kaapeleita
 
Kirjoittaja: Toni 'HaoKi' Siik
Julkaistu: 04.02.2009
Valmistaja: Sitecom
Tuoteryhmä: Verkkolaitteet
In English In English
Suomeksi Suomeksi

Käyttö

Yksinkertaisimmillaan kytkimen saa käyttöön tarvittavat johdot kiinnittämällä. On tosin suotavaa, että kytkimeen päivitellään uusin firmware heti kun mahdollista, sillä mm. kytkimen käyttöliittymää on rukattu melko rankalla kädellä ensimmäisistä versioista.

Nyt voidaan tarkastella hieman tarkemmin minkälainen reititin on kyseessä. Asetusten ensimmäiseltä sivulta löytyvät kytkimen sen hetkiset tiedot. Kaikki logit ja statistiikat on koottu tälle välilehdelle. Tämän jälkeen kytkimestä löytyy "asennus-velho" joka voi auttaa kytkimen asetusten laittamisessa. Velhosta löytyy muutamien eri maiden palvelujen-tarjoajille valmiita esiasetuksia.

"Basic"-välilehdeltä löytyy kaikki kytkimen perus-asetukset niin WAN:n, LAN:n ja WLAN:n osalta. Näiden lisäksi sieltä löytyy vielä muutamia osioita tarkempia asetuksia varten.

LAN-puolen asetukset ovat melko selvät ja sama trendi jatkuu langattomalla puolella. Tämä reititin tukee melko uutta 802.11n-esitykseen pohjautuvaa WLAN:ia ja yhteyden voi salata tarvittaessa jopa WPA2-Enterprise suojauksella. WPS-nappi (Wi-Fi Protected Setup) tekee langattomien yhteyksien luomisesta helppoa, sillä se vaatii vaan muutaman napin painallusta. Jotta se tosin toimisi, myös WLAN-adapterin pitää tukea ominaisuutta.

 

Sitecom 300N XR
 

Nyt pääsemme jo kytkimen mielenkiintoisimpaan osioon. Kytkimessä on käytetty StreamEngine nimistä teknologiaa. Sen avulla pitäisi olla mahdollista laskea yhteyksien latensseja niiden tarpeellisuuden mukaan. Koko järjestelmä perustuu siihen, että reititin pystyy lajittelemaan sen läpi kulkevat paketit eri kategorioihin, ja täten järjestellä niitä niiden tärkeysjärjestyksen mukaan. Esim. nettiselaimen ja torrentti-klienttien paketit voidaan huoletta siirtää jonossa taaksepäin sillä, ne eivät vaadi hirveän pieniä latensseja. Jotta laite pystyy tähän oikeasti, siinä tulee olla melko paljon raakaa tehoa, jotta se pystyy tarkastelemaan kaikkia kytkimen läpi kulkevia paketteja.

Kuinka hyvin StreamEngine tässä sitten onnistuu? Rehellisesti sanoen, se onnistuu kyllä laskemaan pingejä jonkin verran, mutta kuten monet muut vastaavanlaiset tekniikat, pingit jäävät edelleen hieman liian korkeiksi. Pingit laskevat n. 200-300 pintaan kun yhteyttä rasitetaan kunnolla, joka on vielä aivan liikaa ainakin FPS-peleille. Tämänkaltaiset pingit voivat olla vielä täysin toimivia MMORPG ja RTS-peleissä, joissa voi pärjätä vielä hieman korkeimmillakin pingeillä.

StreamEngine toimii kyllä paljon paremmin kuin omasta, hieman vanhemmassa kytkimestä löytyvä vastaava ominaisuus. On myös selvää, että Sitecomin kytkimessä on melko paljon tehoa, sillä sen kuumenee huomattavasti, varsinkin kun StreamEngine on päällä. Kytkimen teho näkyy myös suoraan sen "läpimeno-kaistasta" kun esim. NAT on päällä. Muutamassa muussa vastaavanlaisessa kytkimessä on loppunut teho kesken NAT:n ollessa päällä jolloin kytkimen läpi on saatu kulkemaan vain n. 30MB/s kytkimen ulkopuolelle. Sitecom on puolestaan todistanut pystyvänsä ainakin 100MB/s nopeuksiin, ilman mitään puutumista. Kuumenemisen johdosta on suositeltavaa, että laite sijoitetaan jonnekin missä ilma pääsee kiertämään vapaammin.

StreamEnginen pienistä ongelmista huolimatta, reititin itsessään tarjoaa käyttäjille erittäin laajat työkalut ja asetukset leikkimistä varten. Kaikkien perusasetusten lisäksi kytkimeen voi asettaa dynaamisen DNS:n, hienosäätää NAT:ia ja palomuuria jne. Lähes kaikki mahdolliset asetukset ovat käytettävissä.

Yhteenveto


PLUSSAT 
 • StreamEngine (se toimii...)
 • Ulkonäkö
 • Ominaisuudet
 • Gigabit-LAN ja N-Draft WLAN


 • MIINUKSET 
 • StreamEngine (...mutta ei riittävän hyvin)
 • Award
  Silver Award!


  Tämän kiiltävän ulkokuoren sisältä toden totta löytyy erittäin kykenevä reititin, josta löytyy lähes kaikki tarvittavat ominaisuudet. StreamEngine ei täytä aivan täysin kaikkia odotuksia joita minulla oli tätä laitetta kohtaan, mutta se toimii ainakin jollain tasolla. Kytkimen Gigabit-LAN ja n-draft WLAN kombo täyttää jo sinällään monen käyttäjän tarpeet. Gigabit-LAN:ia ja n-draftin WLAN:ia näkee vielä turhan harvassa kytkimessä. Kaiken kaikkiaan Sitecom 300N XR, on hyvin toimiva, hyvän näköinen verkkolaite, josta löytyy lisäksi muutamia erikoisempia ominaisuuksia mausteeksi. Mikäli etsit reititintä, josta löytyy sekä Gigabit-LAN ja n-draft WLAN, Sitecom 300N XR on yksilö mitä kannattaa harkita.

  Subscribe to Metku.net
  Digg It
  Save This Page
  Stumble it!
  Add to Facebook


  Lisätietoja

  Sitecom

  Aiheeseen liittyvät artikkelit Metkussa  6-way DDR3 Memory Roundup

  HD4850 Roundup

  XFX GTX 280 XXX Edition

  Antec Skeleton

  Questions, Comments?. Visit the topic about this article on our forum.


  Sivut:  1 2 


   
    Content in english!
    Sisältö suomeksi!

   Google

   .:Back to top Bandwidth by Mpoli

  Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
  All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
  All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy