MetkuMods

SpaceNavigator PE

Kohtuuhintainen 3D-ohjain.
Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 31.10.2007
Valmistaja: 3DConnexion
Tuoteryhmä: Syöttölaitteet
In English In English
Suomeksi Suomeksi

Esipuhe

Tietokoneelle tarkoitetun hiiren keksimisen täytyy olla yksi suurimpia virstanpylväitä tietokonelaitteiston kehityksessä. Keksimisensä jälkeen tämä rotta piti alkuperäisen designinsä hämmästyttävän pitkään. Parannettavaa siitä kuitenkin löydettiin ja osaltaan tämänkin takia saatavilla on jos jonkinmoisia osoitinlaitteita. On tabletteja, trackballeja, valintapöyriä, joystickeja, osoitintikkuja jne.

Tässä arvostelussa keskitymme kuitenkin 3DConnexionin valmistamaan 3D-ohjaimeen - SpaceNavigatoriin. Tämä on uusin vesa valmistajan tuotevalikoimassa ja se on suunnattu, kuten valmistaja asian toteaa: "arkkitehdeille, taiteilijoille, opiskelijoille ja kenelle tahansa, joka haluaa nauttia 3D-kokemuksesta."

3D-navigaatio

 


Image by 3DConnexion

3D-navigaatio, kuten nimikin jo paljastaa, lisää normaaliin kaksitasoiseen liikkumiseen yhden ulottuvuuden lisää. Ilman nappien käyttöä hiiri sallii edestakaisen ja sivutaisliikkeen, muttei enempää. 3D-navigaattori puolestaan sallii kappaleen ja näkymän siirtelyn intuitiivisesti kaikissa kolmessa suunnassa ja lisää mukaan myös pyöritykset ja kallistukset. Tämä on loistava lisä esimerkiksi ohjelmassa, jossa käyttäjän täytyy siirrellä kameraa. Kun käytät hiirtä, joudut painamaan esimerkiksi rullan pohjaan, jotta saat aktivoitua kameran pyörityksen. 3D-ohjaimella pyöritys, pannaus, zoomaus hoituu kaikki yhdellä kertaa ja samanaikaisesti.

Opettaessani vaimoa käyttämään SpaceNavigatoria, huomasin, että paras analogia ohjaimelle on pyöreä webkamera. Käyttäjä kuvittelee ohjaimen tatin kameraksi, joka kelluu sormien välissä. Painamalla "kameraa" pöydän pintaa päin siirtyy kamera näytöllä lähemmäs maatasoa. Pyörittämällä "kameraa" sormissa pyörii näkymä ruudulla. Erittäin helppoa valtaosalle käyttäjistä, mutta joidenkin kohdalla sormien liikkeiden ja ruudun tapahtumien saaminen synkkaan vaatii pidempää opettelua.

Pakkaus ja sisältö

 


 

Arvosteltavana oleva tuote on malliltaan PE (Personal Edition). Saatavissa on myös SE (Standard Edition) -malli, joka on kalliimpi, mutta sisältää täyden kaupallisen lisenssin ja käyttäjätuen. PE-malliin käyttäjätuen saa vain verkossa ja käyttölisenssi sallii henkilökohtaisen ja oppilaitoskäytön.

 


 

Pakkauksesta löydämme itse SpaceNavigatorin, ohjelmisto-CD:n ja kolme pikaopasta. SpaceNavigator tukee yllättäen useampia käyttöjärjestelmiä. Niin Windows-, Mac OS X-, Linux- ja Unix-käyttäjät pääsevät nauttimaan 3D-navigoinnista markkinoiden yleisimpien 3D-sovellusten kanssa. 3DConnexion tarjoaa myös ilmaiseksi SDK (Software Developement Kit) -pakettia, jolla tuen voi ohjelmoida myös omiin ohjelmiin.
Sivut:  1 2 3 4 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy