MetkuMods

Super Flower SF-609 Fan Master

Kirjoittaja: Markus Rimppi
Julkaistu: 30.05.2004
Valmistaja: Super Flower
Tuoteryhmä: Jäähdytys

Tietokoneiden jäähdytysratkaisujen tuottama melu on lisääntynyt dramaattisen nopeasti viime vuosien aikana yhä enemmän virtaa kuluttavien komponenttien myötä. Aluksi ratkaisu kyseiseen ongelmaan oli pääosin vain omatekoiset tuuletinyksiköt, mutta laaja mielenkiinto kyseisiä laitteita kohtaan herätti myös eri tietokonevalmistajien mielenkiinnon. Vaikkei tuuletinyksiköt olekaan mikään uusin innovaatio, tulee markkinoille lupaavia tulokkaita monipuolisine ominaisuuksineen jatkuvasti.

Tällä kertaa Metku sai mahdollisuuden testata Super Flowerin uusinta innovaatiota, Fan Master SF-609 olkaa hyvät!

Pakkaus


Pakkaus

Super Flower Fan Master toimitetaan kuluttajalle todella tyylikkään näköisessä laatikossa, joka kantaa kyljissään riittävän tuoteselostuksen sekä ominaisuudet. Tuotteen etupaneelin lukuisat värivaihtoehdot ovat myös esitelty pakkauksen kyljessä, vaikkei värit täsmääkään täydellisesti. Fan Master on pakattu varsin hyvin muovikuoren alle, joka on näkyvissä pakkaukseen tehdyn ikkunan avulla.


Sisältö

Kuten huomata saattaa, Fan Masterin mukana toimitettu oheismateriaalin määrä on varsin runsas. Pakkaus pitää sisällään seuraavat tavarat: noin puolen metrin anturi- sekä virtakaapelit, viisi etulevyä, ohjekirjan, neljä antureiden kiinnittämiseen tarkoitettua tarraa, neljä kiinnitysruuvia, kuusiokoloavaimen, kaksi nippusidettä sekä kaksi läpinäkyvää suojalevyä. Eri väristen etulevyjen runsaus on erittäin hyvä lisä tuotteeseen kuten Fan Master. Monet tuuletinkontrollerit ovat varustettu usein vain yhdellä etulevyllä, joka sopii vain muutaman kotelon sävyyn täydellisesti.

Ohjekirja, tai käytännössä vain A4 kokoinen englaniksi ja kiinaksi painettu ohjelappunen pitää sisällään lyhyen katsauksen tuotteen spesifikaatioihin, nappuloiden toimintoihin sekä laitteen liittimiin. Ohjekirjan teksti on jaettu kymmeneen eri vaiheeseen kirjaimesta kattaen kirjaimet a ja j. Teksti on erittäin helppolukuista ja edellä mainittu rakenne tekee sitä todella loogisen. Vaikka manuaali on varsin lyhyt, on se kuitenkin riittävä tuotteelle kuten Fan Master.

Spesifikaatiot ja ominaisuudet

 • Four fan-speed controller (5-12V ±5%)
 • Four Temperature sensors (CPU, HDD, PSU, case) from 0 to 90 celcius
 • Dimensions 148.5x42.5x75.8 millimeters
 • An LCD-display with seven colour capable backlight
 • Audio alarm warning
 • Five separate aluminum faceplates and two clear covers

Äänihälytys aktivoituu kun lämpöanturille asetettu maksimilämpö ylittyy tai tuulettimen kierrosluku laskee liian alhaiseksi. Yksikkö hälyttää erittäin kovaäänisellä ja korkealla piipityksellä sekä LCD:n taustavaloa vilkuttamalla. Äänihälytys kestää vain noin 20 sekuntia, mutta LCD:n taustavalo jatkaa vilkkumistaan kunnes ongelma on korjattu. Äänihälytyksen jatkuminen ongelman korjaamisen asti LCD:n tavoin olisi parempi ratkaisu käyttäjän ja itse laitteiston kannalta.

Super Flower SF-609 Fan Master


Edestä

Laitteen etupanelista löytyvät pieni tuulettimien sekä lämpötilojen monitorointiin tarkoitettu LCD-näyttö, kolme nappia sekä säädöt neljälle eri tuulettimelle. Erittäin tyylikkään näköinen etulevy on tehty harjatusta alumiinista ja sitä koristavat tyylitelty Super Flower logo sekä Fan Master merkki. Fan master on 148,5 millimetriä leveä, 42,5 millimetriä korkea ja 75,8 millimetriä syvä.


Takaa

Laitteen takaa puolestaan löytyvät kahdeksan tietokoneen emolevyistä tuttua jumper-liitintä sekä neljä kolminapaista tuulettimille tarkoitettua liitintä. Fan Master saa virtansa neljänapaisesta molex-liittimestä. Laitteen audiovaroituksen mahdollistaa virtapiirin yläosassa sijaitseva erittäin pienikokoinen peizo-kaiutin.


Värivaihtoehdot

Yllä oleva ulkonäkö on vain yksi kymmenestä muokattavasta vaihtoehdosta, jotka Fan Masterin viisi eriväristä etupanelia sekä kaksi läpinäkyvää mittaristopaneelia tarjoavat. Etupaneli vaihdetaan poistamalla neljä kuusiokolo-ruuvia. Sen jälkeen uusi paneeli sekä muovinen suojalevy ruuvataan takaisin paikoilleen, jonka jälkeen asennus on valmis. Laajan muokattavuutensa ansiosta Fan Master sopii moneen erilaiseen koteloon tyylikkäästi.


LCD-näyttö

Fan master on varustettu LCD-paneelilla ja kolmella useita toimintoja allaan pitävällä painikkeella. Painikkeet ovat merkitty kirjaimin T eli temperature, F eli fan sekä C eli colour. Painike T pitää allaan säädön monitoroitavan sensorin valitsemiseksi, F antaa käyttäjän valita ohjattavan tuulettimen ja painike C mahdollistaa LCD-paneelin taustavalon vaihtamisen. Seitsemän eri värivaihtoehdon lisäksi Fan Master mahdollistaa OFF sekä AUTO -tilat. AUTO-tila kierrättää LCD-paneelin värivaihtoehtoja muutaman sekunnin välein ja OFF kytkee sen nimensä mukaisesti pois päältä. Näiden lisäksi edellä mainituilla paineikkeilla on yhtäaikaa painettuina muutama erikoistoiminto, kuten hälytyslämpötila sekä tehdasasetusten palautus.


Säätimet

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, on Fan Master varustettu neljällä säätimellä, jotka ovat tarkoitettu tuulettimien syöttöjännitteen säätämiseen viiden ja kahdentoista voltin välillä. Maksimikuorma kanavaa kohden on 17 wattia, joka on varmasti riittävä useimmille tuulettimille. Tuulettimia ei ole valitettavasti mahdollisuutta kytkeä pois päältä, mutta jännite viidestä kahteentoista volttiin on varsin riittävä useimmissa tapauksissa.

Laitteen läpinäkyvässä suojalevyssä sijaitsevat tuuletinsäätimien mittaristo. Säätimet valaistaan niiden ympärillä olevan muovin sekä viiden superkirkkaan sinisen ledin avulla. Kyseinen ratkaisu on lähes pakollinen kun laitetta käytetään pimeäassä. LCD-paneelin takavalon tavoin säätimien valaistusta ei ole valitettavasti mahdollista muuttaa tai kytkeä pois päältä.


LCD-näyttö toiminnassa

Vasemman yläkulman CPU/HDD/Case/PSU ilmaisin kertoo käyttäjälle sillä hetkellä aktiivisen anturin. Sen alapuolella sijaitsevat valitun anturin lämpötila sekä asetettu hälytyslämpötila. Näytön oikealla puolella sijaitsevat valitun tuulettimen kierrosluku sekä monitoroitava tuuletin. Kummallinen ikoni LCD-näytön keskellä kertoo käyttäjälle tuulettimen tilan. Tuulettimen pyöriessä myös ikonin animaatio aktivoituu.


Laite toiminnassa

Yhteenveto


Plussat
 • Tyylikäs
 • Oheisvermeet


 • Miinukset
 • Kiinteän mittainen äänihälytys
 • Tuulettimia ei voi pysäyttää


 • Yleisesti ottaen Super Flower Fan Master on todella laadukas ja hyödyllinen tuote, joka lunastaa lupauksensa täydellisesti. Fan Master loistaa komealla ulkonäöllään ja monipuolisilla ominaisuuksillaan lukuunottamatta muutamaa pientä yksityiskohtaa. Vain kahdenkymmenen sekunnin audiohälytys, säätimien taustavalon värin vaihtamisen mahdollisuus sekä tuulettimien päältä pois kytkemisen puute varjostavat hieman muita Fan Masterin loistavia ominaisuuksia. Laaja oheisvarustus mahdollistaa laitteen ulkonäön muokkaamisen ja jatkokaapeleiden avulla tuulettimet sekä anturit saadaan asennettua vaivattomasti paikoilleen.

  Muutamasta pienestä miinuksesta huolimatta Super Flower Fan Master on erittäin hyvä hankinta kaikille tuuletinten ohjaamisesta ja laitteiston lämpötilojen tarkkailusta kiinnostuneille. Varsinkin yhtä monipuolisia ulkonäköön vaikuttavia muokkausmahdollisuuksia ei muista vastaavista tuotteista löydy.

  Kysymyksiä, kommentteja? Vieraile MetkuModsin forumilla.

  Lisätietoja

  Super Flower

  Aikaisemmat, aiheeseen liittyvät artikkelit Metkussa:

  Arvostelut:
   - Cooler Master Aerogate II
   - Cooler Master Musketeer
   - Bitmodding XP sarjan tuuletinohjaimet

   
    Content in english!
    Sisältö suomeksi!

   Google

   .:Back to top Bandwidth by Mpoli

  Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
  All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
  All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy