MetkuMods
Kirjoittaja: Jani Pönkkö
Julkaistu: 18.08.2003
Valmistaja: Cooler Master
Tuoteryhmä: Jäähdytys

Cooler Master Aerogate II (ALD-V02)

Monen haavena on saada hyppysiinsä laite, joka mahdollistaisi kaikkien laitetuulettimien päästämän äänen minimoimisen, mutta sallisi parhaan mahdollisen jäähdytyksen. Laitteita, jotka lupaavat tämän, löytyy jo monelta valmistajalta. Cooler Master liittyy tähän valmistajien massaan omalla uutuudellaan, joka kantaa nimeä Aerogate II. CM on jo aiemmissa tuotteissaan ollut tekemisissä liiallisen melun torjunnan kanssa esimerkiksi CoolDrive 3 -kovalevyjäähy/-kotelon kanssa ja tämä uusin vesa tuotemallistossa tuntuu lähinnä vain luonnoliselta jatkumolta toimiville ja laadukkaille tuotteille melutorjunnan saralla. Katsokaammekin nyt, miltä tuote näyttää ja ennen kaikkea, miten hyvin se hoitaa sille määrätyn homman.

 


Myyntipakkaus

Cooler Master on parhaillaan yhdenmukaistamassa tuotteidensa pakkausta ja tämä violetti sävy antaakin niille virkistävän säväyksen. Tyylikkään hillitty, mutta samalla sellainen, joka on helppo havaita liikkeessa. Tuote olikin hyvin pakattuna vaahtomuovien sisällä, joka esti sitä heilumasta kuljetuksessa ympäri pakkausta. Ehkäpä hiukan ylipakattukin kokoonsa nähden, mutta valitsemalla yhdenmukaisen pakkauskoon kaikille tuotteillensa CM jatkaa vain samaa linjaa, minkä aloitti värien puolella.

 


Content

Kuten yleensäkin kaikissa "high-end" tuotteissa, mitä Cooler Masterilta tulee, on kaikki tarvittavat johdot ja ruuvit mukana. Tällä kertaa pakkauksesta löytyy seuraavaa:

  • Aerogate II -ohjain
  • Neljä lämpötila-anturia
  • Kolme jatkojohtoa tuulettimille
  • Molex jatkojohto virralle
  • Viisi ruuvia kiinnitykseen
  • Ohjevihkonen kahdeksalla kielellä

Mielestäni on melkoisen ikävää korvata molex-jakaja pelkällä jatkopiuhalla, sillä tällä tavalla ohjain käyttää yhden molex-liittimen virtalähteeltä. Onneksi kuitenkin liittimeksi itse ohjaimessa on valittu diskettiaseman virtaliitin joten koko jatkokaapelia ei tarvitse välttämättä ottaa käyttöön. Useammastakin virtalähteestä nykyään löytyy näitä liittimiä parikin kappaletta ja jos jostain syystä käyttäisikin vielä diskettiasemaa, on toinen virtajohto suurimmassa osassa tapauksia käyttämättä. Tuulettimille tarkoitetut jatkokaapelit on merkitty, joten ne voidaan esiasentaa ohjaimeen ennen ohjaimen pulttausta koteloon. Tällä tavalla kaapeleita ei tarvitse olla tökkimässä paikoilleen ahtaassa tilassa sen ollessa koneessa kiinni. Harmittavasti sitten anturit onkin jätetty merkkaamatta joten niiden asennus vaatiikin hieman enemmän tarkkuutta, että oikeaa paikkaa on mittaamassa oikea anturi. Toivottavasti seuraavaan versioon tämäkin pienoinen puute korjataan.

Sekä tuulettimille tarkoitetut että antureiden johtimet ovat todella pitkät, joten ne yltävät helposti kotelon kaukaisimpiinkin nurkkiin. Tämä toisaalta tuottaa yhden ongelman lisää. Lyhyemmällä vedolla ylimääräistä piuhaa jää rutkasti yli ja se täytyy kieputtaa kiepille tai koettaa vain piilottaa johonkin. Pakkauksessa olisikin hyvä, jos löytyisi valmiina esimerkiksi muutama nippuside kaapelien järjestelemiseen. Eräs toinen pienoinen puute koskee antureita. Koska termoelementti on vain littana johtimen pää, on sen kiinnittäminen mihinkään melkoisen hankalaa ilman teippiä. Olisikin ollut varsin kätevää, jos tällaiset teippipalat olisivat löytyneet pakkauksesta jo valmiiksi, ettei olisi tarvetta etsiä niitä ympäri mökkiä ohjainta asennettaessa. Kummatkin pieniä ja halpoja asioita, mutta yksityiskohtia, joihin olisi voinut kiinnittää hiukan enemmän huomiota.

 


Liittimet; Neljä tuulettimille, neljä antureille ja virtaliitin

Tässäpä onkin hyvä sauma esitellä tuotteen tekniset tiedot:

Mitat:150 x 43 x 62 mm (L x W x H)
Paino:120 g
Näyttö:LCD sinisellä taustavalolla
Tuuletin:40 x 40 x 20 mm, liukulaakerilla
Lämpötila-alue:0 - 90 °C
Otto:12V / 1A ja 5V / 0.5A
Anto tuulettimille:7 - 12V / 1A
Hälytys:Äänimerkki
Extrat:Säätöosassa valon väri valittavissa seitsemästä mahdollisesta

Jokainen kanava pystyy hoitamaan 18 watin kuorman, joten useamman tuulettimen ajo samasta liittimestä onnistuu Y-kaapelia käyttäen. Tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos haluat ohjata esimerkiksi useampaa kotelotuuletinta yhdellä kanavalla.

Jokaisella kanavalla on valmiiksi ohjelmoidut rajalämmöt, joiden ylitys aktivoi suojamekanismin, joka ohjaa siinä kanavassa olevat tuulettimet täydelle teholle riippumatta käyttäjän asetuksista. Tämä suojaa laitetta mahdollisilta vääriltä asetuksilta tai jos laitetta käytetään raskaamassa kuormassa kuin aikaisemmin. Raja-arvot ovat:

  • Kanava 1. (CPU/Suoritin) ja kanava 2. (VGA/Näytönohjain); 65°C
  • Kanava 3. (HDD/Kiintolevy) ja kanava 4. (Case/Kotelo); 55°C

Nämä arvot ovat kiinteitä ja käyttäjällä ei ole mahdollisuutta muuttaa niitä. Tämä on toisaalta sekä hyvä että huono asia, mutta suurimmalle osalle käyttäjistä sillä ei kuitenkaan ole mitään näkyvää merkitystä.


Värivaihtoehdot


Moodit; CPU, VGA, HDD ja CASE

Käyttäjä voi valita haluamansa värin käyttämällä "color"-painiketta, jota painettaessa laite esittää kaikki värivaihtoehdot vuoron perään. Käyttäjä valitsee halutun värin painamalla color-painiketta uudelleen, jolloin valinta talletetaan muistiin. Tällä tavoin sama väri on käytössä seuraavassakin käynnistyksessä eikä uutta valintaa täydy suorittaa. Myös tuulettimille asetetut nopeudet talletetaan pysyvään muistiin ja otetaan käyttöön koneen käynnistyessä.

LCD-näytöllä on neljä toimintamoodi, jotka näyttävät kulloinkin valitun anturin ja siihen liittyvän tuulettimen kierrosnopeuden. Jos kyseiseen kanavaan ei ole kytketty anturia, kertoo laite sen tekstillä OFF. Näytöllä on myös nähtävissä valittu lämpötilastandardi; °C tai °F. Sekä vasemmassa ja oikeassa alakulmassa olevat pienet kuvakkeet ovat animoituja ja osoittavat liikkumalla, että kyseisessä kanavassa on sekä anturi että kierrosnopeussignaalia antava tuuletin kytkettynä.

Tuulettimen nopeutta säädetään kiertämällä pientä valitsinta. Ensin valitaan haluttu kanava, jossa säädettävä tuuletin on ja tämän jälkeen kasvatetaan sen kierrosnopeutta kääntämällä valitsinta myötäpäivään ja vähennetään kierroksia kääntämällä sitä vastapäivään. Hälytykset kuitataan myös samaisella valitsimella painamalla sitä kevyesti keskeltä. Valitsimen ja nappuloiden käyttö on todella loogista ja helppoa oppia ja tämä tekeekin Aerogate II:sta käyttäjäystävällisimmän monitoimipanelin, mitä olen kokeillut.

 


Johdot valiina

Kolmanteen tuuletinliittimeen on vakiona liitetty laitteen mukana tuleva tuuletin, jonka tarkoituksena on viilentää laitteen taakse mahdollisesti asennettavaa kiintolevyä tai tuoda viileää ilmaa kotelon sisään. Lisäkin neljänteen liittimeen kotelotuulettimen nähdäkseni, miten hyvin tavallinen 80x80 tuuletin ohjautuu. Asensin myös kaksi kappaletta lämpötila-antureita; Maxtorin 40GB:n kiintolevyn päälle ja toisen roikkumaan kotelon katosta mittaamaan kotelon sisäistä lämpötilaa. Vaikkakin laitteen mukana tuleekin pieni 40x40 tuuletin, voi sen aina irroittaa ja käyttää tämän kolmannen tuuletinpaikan vaikka toiselle kotelotuulettimelle, sillä kaikki kanavat ovat keskenään samanlaisia, vain tekstit etupanelin painikkeissa koettavat osoittaa, mihin kanava on alunperin tarkoitettu.

Voinkin vain sanoa, että laite hoiti sille annetin homman kuten piti. Tuulettimien kierrosnopeudet ilmoitettiin näytöllä oikein ja tuulettimien saama jännite yleismittarilla mitatessa oli sama kuin teknisissä tiedoissa on osoitettu. Jos kytket laitteeseen kaikki neljä tuuletinta ja anturit saat ongelmaksesi kaikkiaan yhdeksän erillistä kaapelia. Näiden piilottaminen pitkin kotelon seiniä ja nurkkia vaatii jonkin verran aikaa ja taitoa, mutta tehdessäsi sen kerralla kunnolla ei näiden johtojen olemassaoloa tarvitse enää noteerata. Ehkä tulevaisuudessa kotelovalmistajat pääsevät yhteisymmärrykseen jostain standardista, joka tuo esiasennetut tuulettinliittimet, hiukkasen älyä ja kenties vaikka sarjaliikenneyhteyden, jolla tätä kaikkea hallittaisiin yhdellä narulla, mutta tällä hetkellä tämä on ainoa ja paras tapa saada tuulettimet hallintaan.

 


Laajakulmaa


Lähempää

Aerogate II näyttää erittäin hienolle yhdistettynä alumiinisen kotelon, kuten tämän Cooler Master ATC-210b:n kanssa. Koska laite perustuu samaan etupaneliin CoolDrive4:n kanssa, on sen vasemmalla laidalla tuuletin, joka on tarkoitettu panelin takana olevan kiintolevyn viilennykseen. Valtaosa Aerogate II:n ostajista tuskin asentaa kiintolevyä 5.25":n laitepaikkaan ja tämän paneelin taakse, joten olisikin ehkä ollut loogista poistaa tuuletin ja keksiä sen tilalle jotain muuta. Mutta koska tuuletinreikä on suojattu kromatulla sormisuojalla ja varustettu reikäritilällä, sopii se ulkonäkönsä ja muotonsa puolesta laitteeseen erittäin hyvin ja voittaa ainakin paljaan metallipinnan mennen tullen.

 

Yhteenveto

Cooler Master Aerogate II

 
+ Ulkonäkö!
+ Käytettävyys
+ Tekee sen mitä pitääkin
+ Johtimet mukana pakkauksessa
+ Johtimet ovat pitkät

+/- Esiohjelmoidut hälytys- ja valvontarajat
- Antureita ei ole merkattu


MetkuMods Editor's Choice

Tämä on ehdottomasti yksi parhaista tuuletinohjaimista, jonka olen tähän mennessä testannut ja kaikki nämä + merkit listalla osoittavat sen. Ennen kuin sain laitteen käsiini, pidin näitä seitsemää eri väriä lähinnä huvittavina ja puhtaana kikkailuna, mutta ne antoivatkin oivan mahdollisuuden sovittaa Aerogate II:n paremmin muihin ympäröiviin valoihin. Kromatut painikkeet ja sinisellä taustavalolla varustettu LCD lisäävät laitteeseen sopivassa määrin tyyliä tekemättä tuotteesta joulukuusta.

Tänä päivänä laitteen ulkonäöllä on erittäin suuri merkitys, jos mielii saada sitä kaupaksi. Myöskin vähintään yhtä tärkeää on taata laitteen vakaa ja varma toiminta sekä tehdä se kohtuulliseen hintaan. Vaikkakin jotkin modaajat ovat puhtaasti ulkonäön perään, mahtuu mukaan huomattavasti enemmän käyttäjiä, jotka odottavan tuotteen tarjoavan muutakin kuin vilkkuvia valoja ja akryylisen etulevyn. Artikkelin kirjoitushetkellä Aerogate II:sta saa ulkomailta noin 40-50 euron hintaan ja nyt onkin sinun vuorosi päättää, tyydytkö johonkin vieläkin halvempaan tuotteeseen, joka ei tarjoa mahdollisuutta seurata lämpötilaa neljästä eri kohteesta tai ei näytä tuulettimien kierrosnopeutta. Koska en voi tietää tarpeitasi, voinkin vain esittää nämä faktat laitteesta sinulle ja kertoa, että itse aion jatkaa Aerogate II:n käyttöä jatkossakin. Toivottavasti tämä auttaa sinua ostopäätöstä tehdessäsi.

Kysymyksiä tai kommentteja? Vieraile MetkuModsin forumeilla.

 

Lisätietoja

Cooler Master

 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy