MetkuMods
Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 01.07.2003
Valmistaja: Bitspower/Bitsmodding
Tuoteryhmä: Modaus

Bitsmoddingin XPI-tuuletin- ja XPII CCFL-kontrolleri + läpinäkyvät sormisuojat

Kolme tuotetta samassa arvostelussa? Jälleen joku roundup? Ei tällä kertaa kuitenkaan. Vaikkakin tuotteiden toiminnot poikkeavat toisistaan oli ne mielestäni esiteltävä yhdellä kertaa. Molemmat ohjaimet perustuvat samaan ideaan ja tekniikkaan ja joiden toiminta yhdistyy kätevästi kylmäkatodivalon ja läpinäkyvien sormisuojien kanssa.

Jo pidemmän aikaa ovat tuulettimet olleet tietokoneen sisällä ainoa komponentti, jolle on tarjottu ohjauspaneelia. Tässä arvostelussa esittelen tuotteen, joka näistä poiketen ohjaakin kylmäkatodivalojen toimintaa. XP II ensimmäisenä laatuaan yhdistää erilliset on/off-kytkimet, potentiometrit ja ääniaktivoituvat modulit yhteen paneeliin. Ennen tätä tuotetta esittelen kuitenkin Bitspowerin uuden XP I -paneelin, joka tarjoaa neljä kanavaa tuulettimien ohjaamiseen. Edetkäämme nyt tutustumaan, miltä laitteet näyttävät ja miten ne käyttäytyvät.

 

XP I - Nelikanavainen tuuletinohjain

 


Laatikko

Bitspower on tehnyt asiallista työtä paketoinnin suhteen. Pieni ja tyylikäs muovikotelo tummalla värityksellä ei varsinaisesti hyppää silmille hyllystä, mutta antaa kuvan laadukkaanoloisesta tuotteesta. Pakkauksen takaa löytyvät tuotteen tekniset tiedot ja tarvittavat ohjeet sen käyttöönottoon. Pakkausta ei täten tarvitse avata nähdäkseen, miten se kytkeytyy tietokoneeseen ja tämä helpottaa sopivan tuotteen etsintää.

 


Mitä sisällä?

On varsin hienoa huomata, että Bitspower on liittänyt pakettiin mukaan kaikki tarvittavat jatkokaapelit tuulettimille. Näin ei ole tarvetta ostaa lisää kaapelia, sillä nämä yltävät hyvin kotelon kaukaisimpiinkin nurkkiin. Tarvittavan virran laite saa Molex-jakajasta. En ole varma, onko sellaista tuotetta kuin diskettiaseman virtapiuhan jakaja, mutta tässä tapauksessa sellainen olisi kätevä, koska paneeli asennetaan diskettiaseman lähelle. Tällä tavalla vältyttäisiin paksumman virtakaapelin vetämiseltä myös diskettiaseman läheisyyteen. Ehkäpä tällainen nähdään tulevissa versioissa. Paneelin kiinnitykseen pakkauksen mukana tulee neljä ruuvia, joten kaikki tarvittava asennuksen kannalta on myyntipakkauksessa valmiina tarjolla.

 


Ohjaimen sisuskalut

Kaksi ohjainpiiriä hoitavat niin PWM:n (pulse width modulation) kuin ääniefektitkin. Tuotteessa käytetyt ledit ovat kaksivärisiä, sininen ja punainen. Sininen väri ilmaisee, että tuuletin saa jännitettä ja toimii normaalisti ja punainen puolestaa ilmaisee virhetilanteet. Käyttäjä voi jumpperilla valita kanavakohtaisesti halutaanko tuulettimen toimintaa seurata vai ei. Jumpperin puuttuessa ohjain vilkuttaa punaista valoa sen kanavan säätönupin luona, jossa ongelma on. Mukana on myös varoitus tapahtuneesta äänimerkillä, joka on uskomattoman voimakas! Tämä takaa varmasti, että huomaat vian ja voit toimia sen mukaisesti.

Jokainen kanava pystyy ohjaamaan 24 watin tehoa (2 A virtaa). Normaalisti tuulettimet toimivat 1.2 - 1.8 watin teholla, joten tämä ohjain pystyy käsittelemään suuren määrän tuulettimia helposti. Potentiometrit ohjaimen etupanelissa ovat kaksitoimisia. Ollessaan vasemmalla ääriasennossa tuulettimet eivät saa jännitettä. Kääntämällä nuppia myötäpäivää tuuletin saa ensin 7 volttia ja tästä ylöspäin tasaisesti ilman pykäliä aina 12 volttiin saakka.

 


Värivaihtoehdot. Image Copyright Bitspower

XP I on saatavilla hopeisena (paljas alumiini) ja mustana. Nykyisin kasvava osa myydyistä koteloista on alumiinisia, joten nämä värivaihtoehdot ovat loogiset ja hyvin perustellut. Variaatioita voisi tietty olla lisääkin, mutta sanottavaa kysyntää niille tuskin olisi.

 

XP II - CCFL-ohjain

 


Pakkaus

Nyt sitten jotain aivan muuta. Kyllä, se näyttää aivan tavalliselle tuuletinohjaimelle, mutta on tarkoitettu ohjaamaan aivan jotain muuta; Invertterejä ja kylmäkatodiputkia. Pakkaus on melkoisen identtinen XP I:n kanssa sisältäen tekniset tiedot ja asennusohjeet takaosaan painettuina.

 


Mitä mukana?

Pakkauksen sisältä löytyy itse ohjain joka sopii 3.5"-laitepaikkaan, kahdet johtimet inverttereiden kytkemiseen, Molex-jakaja ja neljä kiinnitysruuvia. Jälleen erittäin hyvin suunniteltu bundle, joka sisältää kaiken tarvittavan, jotta ohjaimen voi ottaa käyttöön.

 


Ohjain sisältä

Itse ohjain sisältää monta toimintatilaa:

  • OFF
  • ON
  • Ääneen reagoiva
  • Vaihteleva kirkkaus (Strobe)
  • ON/OFF -välkyntä

Käyttäjä valitsee haluamansa toiminnon kääntämällä valintanuppia. Tämän seuraksena ohjain valaisee ne nupit, joilla kyseisen tilan toimintaan voidaan vaikuttaa. Näihin kontrolleihin kuuluu nopeus, herkkyys ja kirkkaus riippuen valitusta efektistä.

Kuvan vasemmassa yläkulmassa näkyy mikrofoni, joka hoitaa valojen välkyttelyä musiikin tai muun äänen tahtiin. Herkkyyttä voidaan säätää halutulle tasolle. Vasemmassa alakulmassa näkyvissä on kaksi liitintä, joihin kytketään kylmäkatodivaloja ohjaavat invertterit. Pakkauksessa mukana tulevilla kaapeleilla käyttöön saadaan kaksi invertteriä ja näiden ollessa tuplalähdöllä valoja tulee yhteensä neljä. Saatavissa erikseen on erityiset Y-kaapelit, joilla ohjaimeen saadaan yhdistettyä neljä invertteriä, jonka seurauksena valoja saadaan käyttöön jopa kahdeksan kappaletta. Tämän määrän jo luulisi riittävän vaativammankin valoshown aikaansaamiseen.

Strobesta juttua hiukan myöhempänä lisää ja ON/OFF -välkyntä sytyttelee valoja parin sekunnin viiveellä päälle ja pois.

 


Värivaihtoehdot. Image Copyright Bitspower

Myös tämä ohjain on saatavissa hopeisena ja mustana, jotta voit valita vastaavan värin kotelosi mukaan.

 

Läpinäkyvät sormisuojat

 


Pakkaus


Mitä sisällä?

Koska tuote pohjautuu kylmäkatodivaloihin, on pakkauksessa mukana kaikki tavalliset komponentit, mitä kyseisten pakettien mukana tulee. Molex-jakaja, ON/OFF -kytkin, mallitarra reiän tekemiseen kytkimelle, kaksoislähdöllä varustettu invertteri, tarraa invertterin kiinnitykseen ja neljä kiinnitysruuvia, joilla katodivalon voi kiinnittää vaikka tuulettimeen. Vasemmalla alhaalla näkyvissä (toivottavasti) kaksi erilaisella kuviolla varustettua sormisuojaa. Kuvasta puuttuu itse kylmäkatodivalo, joka on nähtävissä seuraavassa kuvassa. Mitä pakkauksesta muuten puuttuu? Eipä oikeastaan mitään. Voisi tietysti ajatella, että miksi tässä ei mukana tule tuuletinta, koska suurin osa käyttäjistä sen sellaiseen kiinnittää? Jokaisella käyttäjällä on omat vaatimuksensa tuulettimien suhteen ja jättämällä tuulettimen pois pakkauksesta Bitspower on siirtänyt pallon käyttäjälle, joka voi nyt hankkia haluamansa tuotteen eikä laatikkoon jää pyörimään ylimääräisiä tuulettimia.

 


Kiinnitettynä kylmäkatodivaloon

Ympyrän malliset katodit eivät sinänsä ole mitään uusia ja niitä on ollut myynnissä jo pidemmän aikaa. Tässäkin versiossa on kiinnitysreiät 80x80 mm tuulettimelle mutta tämä ei siis tarkoita, että asennusmahdollisuudet rajoittuisivat siihen. Voit kiinnittää sen yhtä hyvin näytönohjaimesi päälle tai vaikka koneen kattoon, mielikuvitus on rajanasi.

Tästä katodivalosta tekee erikoisen mahdollisuus sormisuojan kiinnittämiseen siihen. Paina sormisuoja katodiputkea vasten lovien kohdalle ja kierrä hiukan myötäpäivään ja suoja kiinnittyy paikoilleen. Irroittamisessa käännät luonnollisesti järjestyksen vain toisin päin. Toimenpide on helppo, nopea eikä vaadi työkaluja ja koska pakkaus sisältää kaksi suojaa erilaisella kuviolla, on tällainen näppärä asennustekniikka erittäin hyödyllinen.

 


Eri kuviot

Kummatkin mallit valaistuina. Muistutuksena tässä vaiheessa; Pakkauksessa tulee vain yksi kylmäkatodivalo ja kaksi sormisuojaa. Itse katodivaloille löytyy monta värivaihtoehtoa, joita ovat: sininen, punainen, vihreä, UV, sin+vih, sin+pun ja sin+vih+pun.

 

Asennettuna

 


Molemmat ohjaimet asennettuna

Molemmat ohjaimet asennettuna ja toiminnassa. Paneeleiden väri vastaa hienosti Coolermasterin 210b -alumiinikotelon sävyä. Säätönuppien kanssa oli pienoinen ongelma, koska vakiosyvyyteen asennettuna ne estivät kotelon ovea sulkeutumasta, mutta sijoittamalla paneli hiukan syvemmälle 3.5"-laitepaikkaan ovikin sulkeutui ongelmitta ja mielestäni kokonaisuuden ulkonäkökin parani samalla. Kaikki neljä kanavaa XP I:ssä ovat kuvassa aktiivisena ja XP II-ohjain toimii strobe-moodissa. Strobe?

 


Video vaihtelevasta kirkkaudesta

Tässä videossa näkyy kaksi sykliä vaihtelevasta kirkkaudesta kirkkaammalla asetuksella ja yksi himmeämmällä. Matalammalla kirkkaudella kylmäkatodit syttyvät kuin ne olisivat täyttymässä vedellä. Efektiä on melkoisen hankala kuvata muuten, joten katso ja opi.

Video tarjotaan kahdella eri koodekilla. Valitse pienempi, jos sinulla on DIVX-koodekki asennettuna kaistaa säästääksesi.

 


Maalattu sormisuoja

Jotain mitä oli pakko kokeilla. Muistatkin ehkä tämän fluor-maalin, jota olen käyttänyt parissa vanhemmassa modissa, joten päätin kokeilla, mitä vaikutusta sillä olisi näille suojille. Efekti on melkoisen hyvä sinisenkin katodin kanssa mutta UV-valossa... komea! En ole varma, onko UV-reaktiivisia sormisuojia vielä olemassa, mutta näiden kuvien jälkeen olen varma, että niitä tulee, uskokaa huviksenne. :)

 


Voimakas hohde


Kaikki päällä

 

Yhteenveto

XP I - Tuuletinohjain

 
+ Hälytys
+ 24 Wattia kanavaa kohden
+ Pohjautuu pulssimodulaatioon
+ Kompakti koko
+ Mukana jatkokaapelit
+ Kaikki rakastavat sinisiä ledejä ;)

-

MetkuMods Editor's Choice

On hienoa nähdä, että valmistajat löytävät tuuletinohjaimissa vielä jotain paranneltavaa. Itse en käytä tällaisia ohjaimia omissa koneissani ja annan tuulettimien ulvoa vakiolla 12 voltilla, mutta monelle ne tuovat silti paljon toivotun rauhan ilmajäähdytyksen melulta. Kaikki eivät ole valmiita siirtymään vesijäähdytykseen ja heille tämä tuote sopii erittäin hyvin ja antaa vanhoille tuulettimille ja järjestelmälle jatkoaikaa.

PWM-pohjaisena ja 24 watin ohjauksella per kanava Bitspower on tehnyt hyviä valintoja. En todellakaan voi löytää tuotteesta pahaa sanottavaa, muuta kuin harmittelut lisääntyvästä johdinmäärästä, mutta siitä ei voi välttyä millään vastaavalla tuotteella.

XP II - CCFL-ohjain

 
+ Innovatiivinen tuote
+ Monta toimintatilaa
+ Kompakti koko
+ Kaikki rakastavat sinisiä ledejä ;)

- Peruskirkkautta ei voi säätää

MetkuMods Editor's Choice

Tämä ohjain tarjoaa jotain, mitä modaajat ovat odottaneet jo pidemmän aikaan. All-In-One-laite, jolla voi hallita kotelonsa valaistusta. Toivottavasti Bitspower lisää mahdollisuuden säätää valojen kirkkautta tavallisessa ON-tilassa tarvitsematta käyttää muita toimintatiloja.

Ääneen reagointiin ei tarvita enää erillistä modulia kuten ennen ja patentoitu strobe-efekti näyttää erittäin tyylikkäältä. Toivonkin, että tämä tuote inspiroi muitakin valmistajia kehittelemään toinen toistaan parempia ohjaimia, jotka sisältävät lisää erilaisia efektejä ja toimintoja. XP II tarjoaa kuitenkin parasta, mitä tällä hetkellä on saatavilla tällä alueella ja sitä voikin suositella lämpimästi niille, jotka haluavat erottua massasta edukseen.

Läpinäkyvät sormisuojat

 
+ Kirkas katodiputki
+ Laaja värivalikoima
+ Täydellinen paketti

- Sormisuojat eivät ota oikein valoa

Tämä tuote saa aikaan hiukan ristiriitaisia tunteita. Toisaalta katodin tuottama valo on erittäin kirkas ja kaikki tarvittava tulee pakkauksessa mukana, mutta itse tuotteen kantava idea pitäisi olla nämä läpinäkyvät sormisuojat, jotka eivät kuitenkaan onnistu säväyttämään ulkonäöllään. Mukana toimitetut suojat on valmistettu ohuesta muovista ja ei ole mitenkään sanottua, että ne suojaisivat sormia tuulettimien lavoilta, jos sormella onnistuu sinne suuntaan painelemaan eikä valoefektikään ole mitenkään häikäisevä. Tällaisenaan tuote toimii laadukkaana kylmäkatodipakettina. Mutta kuten kokeilinkin, käyttämällä hiukan hiomapaperia ja maalia voidaan ulkonäköä parantaa helposti ja toivonkin, että Bitspower ja muut valmistajat kokeilevat tällaista tapaa tai UV-reaktiivisia materiaaleja saadakseen tuotteesta hiukan enemmän irti.

 

Lisätietoja

Bitspower/Bitsmodding

 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy