MetkuMods
Kirjoittaja: Christina Pönkkö
Editoija: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 23.04.2003
Testiin toimitti: Eksitdata
Tuoteryhmä: Oheislaitteet

Eksitdatan mini-digitaalikamera

Jokaiselle on varmasti joskus tullut vastaan tilanne, jolloin olisi ollut mukava ottaa valokuva muistoksi tai todisteeksi. Nyt markkinoilla on todella pieniä digikameroita, jotka sopivat taskuun kuin taskuun. Olisiko näistä yleiskäyttöisiksi kameroiksi vai tietääkö minimaalinen koko ja hinta minimaalista hyötyä? Lähdetäänpä tutkailemaan asiaa.

Tekniset tiedot:

Mitat (l x k x s): 59 x 41 x 18 mm
Paino (ilman paristoa):26 g
Muistin määrä:4 * 16 MB (SDRAM)
Kuvan resoluutio:640 x 480 (VGA), 320 x 240 (QVGA)
Muistin kapasiteetti:26 (VGA), 104 (QVGA)
Suljinnopeus:1/6 - 1/15000
Käyttöjännite:AAA 1,5 V, USB 5 V
Käyttölämpötila:0-40 ºC
Energiansäästötila:Menee automaattisesti säästötilaan 30 s jälkeen
Linssi:F2.8 f=3.9

 


Pakkaus

Kameran pakkaus on ihan näppärän oloinen. Takana kerrotaan kameran toiminnoista ja järjestelmän vaatimuksista. Takana mainitaan myös, että kamera sopii yli 8-vuotiaille lapsille. Tosin todistettavasti jo 3-vuotias on kovin kiinnostunut pikkukamerasta ja onnistuu ottamaan kuvia. :)

 


Sisältö

Pakkaus sisältää kameran lisäksi suojalaukun, USB-kaapelin, pariston, ohjelma-CD:n ja käyttöoppaan. Kameran mukana tuleva ohjelmisto toimii vain Windows-käyttöjärjestelmissä. Muita vaatimuksia ovat 125 MB kovalevytilaa ja 32 MB muistia. Luonnollisesti tarvitaan myös CD-asema ohjelmiston asennusta varten ja vapaa USB-portti kuvien siirtoon kamerasta kovalevylle. USB:een kytkettynä kamera toimii myös webbikamerana.

Ensivaikutelma kamerasta on lelumainen, koska se on niin pieni. Siitä löytyy kuitenkin koko joukko samoja ominaisuuksia kuin isommistakin kameroista. Näitä tarkastellaan seuraavaksi.

 


Toiminnot

1.USB-liitin
2.Laukaisimella otetaan kuva ja hyväksytään toiminto
3.Toimintonäppäimellä valitaan haluttu toiminto
4.LCD-näyttö kertoo kameran tilan ja vapaan muistin määrän
5.Linssi
6.Etsin
7.Vipu etsimen nostamiseen
8.Paristo on kameran pohjassa suojakannen alla
9.Avainnippukiinnitys

 


Liitin

USB-liitin on samalla laidalla avaimenperän kanssa. USB:tä tarvitaan, kun kuvia siirretään kovalevylle. Tällöin ei tarvita paristoa, sillä kamera saa virran USB:n kautta. Muutenkin paristo kannattaa poistaa heti kun kuvat on siirretty eikä kameraa käytetä, sillä paristo kestää noin kaksi päivää, käytit kameraa tai et. Jos poistat pariston tai sen varaus laskee liikaa, menetät kaikki kameran muistissa olevat kuvat.

 


Takaa


LCD

Etsin sijoitetaan noin 20 cm päähän silmästä, jolloin saadaan pieni, mutta tarkka kuva kohteesta. Aluksi tämä etäisyys tuntuu oudolle ja kameran koittaa tuoda ihan silmään kiinni kuten isommilla kameroilla kuvatessa. Kun tähän uuteen kuvaamistapaan on tottunut, etäisyys löytyy luonnostaan.

Ylemmässä kuvassa on kamera takaa kuvattuna. Yleensä digikameroissa on LCD-näyttö takana, mutta tässä se on edessä. LCD-näytön tarkoituksena on olla informatiivinen, mutta valitettavasti käytössä on todella vaikea erottaa, onko merkki esimerkiksi seitsikko (7) vai ykkönen (1). Näytössä näkyy kuitenkin kaksimerkkinen koodi merkkinä sen hetkisestä tilasta. Lisäksi kun pariston jännite laskee alle 1,25 V, LCD-näyttö alkaa vilkkua.

Kameran tiloja ovat:

00Muisti täynnä
26Arvioitu muistiin mahtuvien kuvien määrä VGA-tilassa
99Arvioitu muistiin mahtuvien kuvien määrä QVGA-tilassa
HIKorkealaatuinen kuvaus
LOPeruslaadun kuvaus
dBVideokuvaus (10 fps AVI-video)
SEVitkalaukaisin 10 s viiveellä
CAPoista kaikki kuvat

 


Kantolaukku

Kantolaukku on sekin pieni, mutta varsin tarpeellinen suojaamaan kameran linssiä pölyltä ja lialta. Pienuudestaan huolimatta kantolaukussa on näppärä vyökiinnitys. Tämä kamera sopiikin varsin hyvin vyölle. Haittapuolena on, että toimintonäppäin on juuri kiinnitystarran alla ja sitä tulee helposti painettua, kun sulkee suojapussia. Onneksi kamera kuitenkin sammuu itsestään 30 sekunnissa.

 


Canon Powershot A 40 ja Eksitdatan minikamera


Kämmenellä

Ylemmässä kuvassa ovat rinnakkain Canon Powershot A 40 ja Eksitdatan minikamera. A 40 on keskikokoinen kamera, johon verrattuna Eksitdatan on aivan huikean pieni. Avaimenperässä kamera näyttää aika kivalle; tämä kulkee taskussa tai laukussa kätevästi. Pienuus voi kuitenkin olla haittapuoli: pientä ja kevyttä kameraa on vaikea kohdistaa.

 


Ohjelma

Ohjelman asennus on kohtalaisen helppoa, vaikkakin ohjeistuksessa on puutteita. Maalaisjärjellä pärjää kuitenkin aika pitkälle. Ohjelman käyttö on kuitenkin helppoa. Kuvat näkyvät ohjelman esikatselutilassa ja alareunan napeista valitaan toiminto, esimerkiksi kuvien tallennus kovalevylle.

 


Tarkkuus

Optista tarkkuutta testaava kuva on otettu paperille tulostetusta ristikosta. Keskellä kuvaa on suttuinen alue ja kuvan reunoissa näkyy voimakas tynnyrivääristymä. Kuvan tarkin kohta on puolessa välissä keskipistettä ja laitoja.

Testikuvat

Klikkaamalla kuvia näet ne alkuperäisinä. Isot kuvat ovat muokkaamattomia ja suoraan kamerasta siirrettyjä. Kuten kuvista nähdään, kamera on parhaimmillaan, kun kuvataan ulkona tai valoisassa. Vastavaloon kuvatut kohteet eivät onnistu.

 

Yhteenveto

Minikamera

 
+ hinta (noin 35 euroa)
+ näppärän pieni ja kevyt
+ helppokäyttöinen
+ paristo mukana
+ USB-liitäntä

- pariston kestävyys
- vääristyvät kuvat
- ei salamaa


Näppärän kokoinen kamera, jolla saa hyvässä valossa nettiin kelpaavia kuvia. Täytyy vaan muistaa siirtää kuvat mahdollisimman nopeasti kuvauksen jälkeen kovalevylle, jotta pariston loppuminen ei vie kuvia mennessään. Mukana tulevat ohjelmat ovat kohtuullisen helppokäyttöisiä ja siirtokaan ei kestä loputtomiin.

Hinta on edullinen, mutta esimerkiksi bile-kuvia varten tätä kameraa ei kannata hankkia, sillä juuri vähässä valaistuksessa kuvista tulee huonoja. Kauniina kesäpäivänä kun aurinko paistaa, kuvat taas onnistuvat mukavasti.

Kamera on omiaan webbikameraksi ja digikameraksi satunnaisilla käyttökerroilla, mutta jos pääkäyttö tulee olemaan digikuvausta vaihtelevissa olosuhteissa, on syytä harkita jotain muuta mallia.

 

Jälleenmyyjä

Eksitdata

 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy