MetkuMods

Canon EFS to EF

Kirjoittaja: Jani 'Japala' Pönkkö
Julkaistu: 10.04.2005
Vaikeusaste: 1 Dremel - Helppo ; 5 Dremeliä - Vaikea
Tarvittava aika: Töihin: 30 minuuttia
Yhteensä: 12 tuntia
Hinta: 7 euros
In English In English
Suomeksi Suomeksi

Intro

Objektiivien shoppailu digijärkkäriin voi olla melkoisen kallista puuhaa. Hinta ja laatu kulkevat varsin hyvin käsi kädessä lasista puhuttaessa, ja kuka haluaisi ostaa kalliin kameransa partneriksi mitään halpisopiskaa. Mutta mitä tehdä, jos rahat eivät riitä L-sarjaan tai halvemmat sarjat eivät tarjoa tarpeeksi laajakulmaa?

 

EFS vs. EF


EFS vs. EF

Canonin julkistaessa viimeisimmät digijärkkäriuutuutensa he myös julkistivat uuden linssiperheen. Uusi EF-S-sarja on tarkoitettu uusille 20D, 300D ja 350D:lle ja sisältävät monen hyvän lisäksi myös joitakin varsin harmittavia uudistuksia. "S" uusien linssien nimessä tulee termistä "Short back focus", joka kertoo linssin takimmaisen elementin lyhyemmästä välimatkasta kameran kuvakennoon nähden. Tästä ominaisuudesta on hyötyä varsinkin laajakulmalinssien yhteydessä.

Canon julkisti uusien kameroiden yhteydessä siis EFS-kiinnityksen, mutta mitäpä olisi uusi standardi ilman uusia linssejä. Näiden uusien EFS-linssien seasta pistää silmään varsin kiinnostava 18-55/3.5-5.6 -tapaus. Kittilinssinä (vain kameran mukana pakettina) myyty lasi päätyi varsin nopeasti eBayn listoille, josta sen sai varsin halpaan, noin sadan dollarin hintaan omakseen. Nykyisellään näitä linssejä on myynnissä liikkeissä myös erikseen, mutta hinta on reilut tuplat mitä käytännössä käyttämättömät kittilinssit maksavat myyntipalstoilla. Eli hinta ja laajakulma ovat kohdallaan eikä kuvalaadussakaan ole valittamista.

Nyt sitten se ikävä puoli ainakin heille, jotka eivät omista EFS-kameraa. Esimerkiksi Canonin 10D ja D30 ovat uusien EFS-linssien kanssa käytännössä yhteensopivia. Canon on kuitenkin päättänyt estää näiden linssien käytön EF-kameroissa hyvästä syystä. 10D:ssä ja D30:ssä on pienempi peili kuin täyden ruudun kokoon kuvaavissa EF-kameroissa, joten vaikka ensin mainituissa linssi pelaisikin, rikkoisi se näiden täyden ruudun kameroiden mekaniikan. Canon olisi voinut toki kertoa uusien linssien ostajille, että älkää käyttäkö niitä näissä ja näissä kameroissa, mutta tällöin inhimillisen virheen mahdollisuus olisi ollut kohtuullisen suuri. Tekemällä linssiin pieni muutos poistettiin mahdollisuus kokonaan. Huomaatko kuvien linssejä verrattaessa mitään eroa? Vasemman linssin yläpinnalta löytyy melkoisen korkea uloke, jota oikeanpuoleisesta ei löydy. Tämä uloke estää fyysisesti EFS-linssin kiinnittämisen EF-kameraan. Tästä pääsemmekin sujuvasti tämän päivän modiin.

 

Mitä olemme tekemässä?


Leikkaus

Niin radikaalilta kuin se kuulostaakin, olemme siis leikkaamassa/hiomassa pois tämän edellä mainitun kohouman. Onko tämä turvallista? Kyllä ja ei. Kuten aina modailussa, voi eteen tulla odottamattomia tilanteita tai vahinkoja. Ehkäpä lipsautat meisselin sopivassa kohdassa ja naarmutat lasin piloille tai kamerasi peili osuukin loppupeleissä linssiin ja viottuu. Ongelmia ei pitäisi kuitenkaan ilmetä, kunhat teet modauksen kameraa varten jossa on käytössä pienempi kuvakenno (10D, D30 jne.) ja seuraat tarkasti ohjeita. Ainakin oma kamerani (10D) selvisi koekuvauksesta varsin mallikkaasti modin jälkeen.

 

Mitä tarvitset?


Työkalut ja kohde

Tämän modin voi tehdä useammallakin eri tavalla. Tässä artikkelissa tulen näyttämään "ammattimaisemman" tavan, jolla säilytämme EFS-mountin keskirenkaan. Eli en käytä rautasahaa, jolla varsin moni tämän modin on suorittanut. Tämän hienovaraisemman lähestymistavan johdosta tulet tarvitsemaan erittäin pieniä ristipääruuvimeisseleitä, epoksia ja hiomapaperia.Sivut:  1 2 3 4 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Notice!
En ota mitään vastuuta tuhoutuneesta tai hajonneesta laitteistosta tai sen osasta.

Disclaimer! I will not take any responsibility for any destroyed or damaged hardware.

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy