MetkuMods

Epia Sphere

Tässäpä sitten ensimmäinen kotelonrakennusprojekti minulta. Yleensä pitäydyn näiden pienempien modien parissa, koska ne ovat suurelle yleisölle käytettävämpiä ja hyödyllisempiä, mutta tällä kertaa luvassa jotain suurempaa. En odota, että kukaan alkaisi rakentamaan näiden ohjeiden pohjalta juuri samanlaista koppaa, joten en ala vuodattamaan käytettyjä mittoja ja osalistoja, mutta aiheeseen liittyviin kysymyksiin vastailen mielelläni metkun forumissa.

Aloitin tämän kotelon rakentamisen noin puoli vuotta sitten. Itse työ on edennyt melkoisen verkkaisesti, koska en pitänyt tällaiselle kopalle tai siihen liittyvälle artikkelille olevan tarvetta. Taannoin kuitenkin huomasin erään aasialaisen yrityksen tekemän pallokopan ja yleisön reaktion siihen, joten päätin pistää projektiini hiukan vauhtia. Koska projekti vei näinkin kauan, ei minulla ole jokaisesta työvaiheesta välttämättä kuvia, mutta näistä mahdollisista puutteista huolimatta saatte kuitenkin käsityksen, mitä tällaisen kotelon rakentaminen vaatii.

 


Alkupiste

Eli tältä pallo näytti aloitettaessa. Kupuhan on tosiaan alunperin tarkoitettu pihalamppua varten. :) Ehkä oivallus käyttää tällaista kupua projektin pohjana on koko hommassa se hienoin hetki, koska kyseltyäni aikani eri valmistajilta valmiita plexikupuja hinta lähti 200 eurosta. Tämän kuvun hinnaksi Prismasta tuli 40 euroa.

 


Kaksi osaa

Koska VIA Epian mitat ovat 170x170 mm, oli tarpeen löytää riittävän iso pallo, johon emolevy sopii, mutta tarpeeksi pieni, että ulkonäkö ei kärsi. Tämä pallo on halkaisijaltaan 250 mm, joten se sopii projektiin loistavasti. Metallista jalustaa voisi käyttää jos haluaisi kotelon rakentaa metalliputken nokkaan ja käyttää vaikka samalla huonevalona, mutta itse jätin sen pois tällä erää.

 


Jalusta

Päätin olla rakentamatta mitään erillistä jalkaa tai tukea kopalle. Metallijalustaa varten tehty kaulus oli itsessään jo riittävän leveä ja emolevyn ja kovalevyn tuoma paino vain lisäisi kotelon tukevuutta.

 


Halkaisu alkamassa

Jotta tarvittavat komponentit saataisiin kopan sisään, oli se ensin halkaistava kahtia. Saadakseni suoran leikkauksen teippasin Dremel kopioni pöytään ja käytin seinää pallolle tukena. Ehkä tähän olisi jokin parempikin keino, mutta tämä tapa toimi tällä kertaa riittävän hyvin.

 


Halkaistu

Kohtuullisen suoja ja puhdas leikkaus. Päätin kuitenkin projektin lopussa reunustaa puoliskot kumisella reunanauhalla, jotta lopputulos olisi vielä viimeistellympi.

 


Leikattu levy

Nopeutetaanpa tahtia hiukan. Tässä valmiiksi leikattu levy, jonka molemmin puoli tarvittavat komponentit tulevat. Levyn halkaisija on hiukan alle 250 mm, jotta se sopii pallon sisään.

 


Muoto valmiina

Ylä ja alareunat leikattu muotoon, jotta johtimet pääsevät kulkemaan helposti levyn puolelta toiselle. Näkyvissä on myös kuusi koloa, joihin ledit tullaan asentamaan levyn valaisua varten. Tekniikka on peräisin Glowpad-modistani.

 


Sumennetut reunat

Hioin hiekkapaperilla levyn reunat sumeiksi, jotta valo olisi näkyvämpi edestäpäin katsottaessa. Tämä saa reunat myös näyttämään sileämmiltä.

 


Ledit

Käytin neljää valkoista 1000mcd lediä valaisemaan levyn alaosaa ja kahta 2000mcd:n punaista lediä yläosaa varten. Ideana oli saada punaiset ledit vilkkumaan kovalevyn aktiviteetin tahtiin, mutta tarvittavia osia tämän tekemiseksi ei ollut käsillä. Modaajat tänä päivänä käyttävät paljon sinisiä ja UV-ledejä, mutta valkoisia ledejä ei pitäisi kuitenkaan unohtaa. Itselleni tämä oli ensimmäinen kerta, kun käytin valkoisia ja lopputulos oli niin näyttävä, että tulen käyttämään niitä myös tulevissa modeissani.

 


Korokkeet


Korokkeet liimattuna

Emolevyn kiinnitystä varten tein nipun korokkeita. Alkuperäisessä kiinnikkeessä oli metalliset kierteet kummassakin päässä, joten päätin katkaista kiinnikkeen keskeltä ja liimata ne kiinni keskilevyyn, jotta saisin pidettyä emolevyn mahdollisimman lähellä sitä.Ensimmäistä kertaa jaan modausartikkelin useammalle sivulle. Ehkäpä tämä pitää kuitenkin mielenkiinnon paremmin yllä.

SIVU KAKSI ->>Sivut:  1 2 3 4 


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Notice!
En ota mitään vastuuta tuhoutuneesta tai hajonneesta laitteistosta tai sen osasta.

Disclaimer! I will not take any responsibility for any destroyed or damaged hardware.

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy