MetkuMods

Router

Millähän nimellä tätäkin tekelettä kuvaisi? Kuvareportaasi plexiin kaivertamisesta... kuulostaa toimivalle. Tarkoitus ei siis ole kirjoittaa syvällistä dokumenttia jyrsimistä tai niiden käytöstä. Lähinnä esitellä, mitä tällä kyseisellä laitteella olen saanut aikaiseksi ja mitä sillä on mahdollista tehdä. Pääsen nykyään käsiksi tällaiseen CNC-jyrsimeen (Computer Numerical Controlled), joka on pääasiassa tarkoitettu piirilevyjen kaivertamiseen. Tekniikka ei sinänsä estä sen käyttämistä muidenkin materiaalien jyrsintään. Puu, metallit ja muovit soveltuvat tähän yhtä hyvin. Erona on vain käytettävät terät ja niiden kautta ajonopeudet jne. Katsotaanpa millaista jälkeä tällä saa aikaiseksi.

Laitteisto sisältää itse jyrsimen ja sitä ohjaavan PC:n. Jyrsin on saksalaisvalmisteinen ja tietokoneena on vanha DOS-mylly. Laitteiston jyrsintätarkkuus on 0.01 mm, joten tarkkaa jälkeä tulee syntymään.

Tietokone ohjaa jyrsimen X-, Y- ja Z-akseleita annettujen ohjeiden mukaisesti. Jyrsintään soveltuvaa kuvamateriaalia voi tuottaa mistä tahansa kuvankäsittelyohjelmasta, joka pystyy tallettamaan materiaalin HP-GL formaatissa. Itse olen käyttänyt kuvien tuottamiseen Corel Draw 10:ä. Piirilevyjen jyrsintään kannattaa tiedostot toki luoda jollain monesta siihen tarkoitetusta softista. Tarkastellaan kuitenkin tällä kertaa prosessia kuvien jyrsintää ajatellen.

Ensimmäinen tuotos minkä jyrsimme tummalle muovipalalle. Kyseessä siis Nasan Colombia sukkula. Huomaa erittäin tarkat yksityiskohdat niin lastiruumassa kuin siivissäkin. Kuva tuli jyrsinohjelmiston mukana testaamista varten. Arvatenkin Autocadista exportattuna.

Sitten jotain bitmap-kuvasta tehtyä. Löysin tämän kuvan Googlella surffatessani. Pohjana oli mustavalkoinen silhuetti, jonka avasin Corel Drawiin. HP-GL tiedoston loin traceamalla kuvan Drawin omilla työkaluilla viivamuotoon. Avasin tiedoston jyrsimen ohjelmistolla ja pistin koneen töihin.

Tässä samainen lohnari valaistuna kahdella sinisellä ledillä. Kuva on kooltaan vain noin 50x60 mm. Tarkkuus on silti erittäin hyvä ja kuva on suoraan käytettävissä vaikka koneen kyljessä pienessä ikkunassa tai 5.25" paikassa koneen etupanelissa.

Sitten jotain vähän... rohkeampaa. Kyseinen Anime-tyttönen löytyi myös Googlella kuvia selaillessa. Siirsin kuvan Macromedia Flash vitoseen, jossa piirsin bitmap-kuvasta vektoriversion. Siirsin tämän vektorikuvan sitten Corel Drawiin, joka pystyy exporttaamaan tiedot HP-GL tiedostoon.

Kuten huomaatte, tytöllä on kädessään jotain punaista, joka hehkuu. Tästä ajattelin kokeilla saisiko plexillä kovinkin helposti aikaan tällaisen monivärisen kuvan. Kuvailen tämän tekniikan myös tässä samalla.

Plexipalat ovat edelleen kokoluokkaa 50x60 mm. Tässä palassa näkyy tämä "pallo", joka olisi tarkoitus saada hohtamaan eri värillä kuin Anime-hahmo. Katsotaan miten käy.

Hahmo jyrsittynä. Edelleenkin korostan kuvan kokoa ja näkyvien yksityiskohtien tarkkuutta. Ohuempaa jyrsinterää käyttäen olisi mahdollista saada aikaiseksi vieläkin hienompia/ohuempia viivoja.

Miten sitten saada eri värit erottumaan?

Ideana on siis tehdä niin monta erillistä tasoa (plexin palaa) kuin on värejäkin. Tässä tapauksessa niitä on kaksi, sininen ja punainen. Teipit tasojen päissä ovat estämässä toisen ledin valon pääsemistä tason sisään. Tällä tavalla jokainen taso saa oman värinsä.

Hahmon tason toinen pää teipattuna umpeen, jotta punainen valo ei pääse sekoittumaan sinisen kanssa.

Sitten itse lopputuote. Värit pysyvät hyvin omilla tasoillansa ja kuva on kaikkiaan erittäin näyttävä. Kuvan yläosassa näkyvät kolme lediä kuuluvat ColorFade kytkentään jolla "pallon" väriä saadaan vaihdeltua.

Tästä nyt sitten tekemään taulu seinälle isommasta plexistä. :)

 

Tarkoitus olisi päivitellä tätä sivua sitä mukaa, kun saa tehtyä uusia kuvia ja kaiverruksia. Toivottavasti tämä artikkeli valaisi hiukkasen näiden CNC-jyrsinten eksoottista maailmaa.

Keskustele aiheesta.
Takaisin etusivulle.

16.04.2002 - ©Japala


 
  Content in english!
  Sisältö suomeksi!

 Google

 .:Notice!
En ota mitään vastuuta tuhoutuneesta tai hajonneesta laitteistosta tai sen osasta.

Disclaimer! I will not take any responsibility for any destroyed or damaged hardware.

 .:Back to top Bandwidth by Mpoli

Copyright © Metku.net, All Rights Reserved.
All content and graphics in MetkuMods are sole property of Jani Pönkkö and may not be reproduced or copied in any manner without written permission from him.
All brand names, trademarks and copyrights are the property of their respective owners.Privacy Policy