Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Raskaudenehkäisy onnistuu emättimen tai ihon kautta

Hormonaalisen ehkäisyn teho perustuu ovulaation estoon. Estrogeenia ja progestiinia sisältävä yhdistelmäehkäisypilleri on ollut käytössä jo yli 40 vuotta. Sitä on jatkuvasti kehitetty: päivittäisiä hormonimääriä on pienennetty, ja keltarauhashormoneja on käytössä usean tyyppisiä. Menetelmä on edellyttänyt päivittäistä pillerin muistamista. Nyt ehkäisyn vaihtoehdot lisääntyvät, valmisteet voidaan annostella emättimen tai ihon kautta. Jo aiemmin on pelkkää keltarauhashormonia voinut käyttää implantteina (ehkäisykapseli) tai pitkäaikaisina lihakseen annettuna pistoksina. Niihin liittyy kuitenkin melko paljon kuukautiskierron häiriöitä. Hormonaalisessa ehkäisyssä progestiini vastaa tehosta, mutta estrogeenia tarvitaan vuotokontrollin säilyttämiseksi.

Ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas NuvaRing on etinyyliestradiolia ja etonogestreeliä vapauttava joustava Silastic-rengas. Etinyyliestradioli on meillä yhdistelmäehkäisyvalmisteissa pitkään käytetty, tuttu estrogeeni. Etonogestreeli on desogestreelin aktiivi metaboliitti, tehokas ns. kolmannen polven progestiini. Hormonit imeytyvät hyvin emättimen limakalvon kautta, jopa tasaisemmin, koska vältetään maksan ensikierron metabolia. Ehkäisyrengas asetetaan syvälle emättimeen, sitä käytetään yhtämittaisesti kolmen viikon ajan, jonka jälkeen se poistetaan, ja viikon kuluttua emättimeen asetetaan uusi rengas. Taukoviikolla tulee tyhjentymisvuoto. Ensimmäinen rengas asetetaan kuukautiskierron 1.-5. päivien aikana. Jos vaihdetaan tähän menetelmään tavallisesta yhdistelmäpilleristä, rengas asetetaan vastaavana päivänä kuin uusi pillerijakso olisi aloitettu.

Ehkäisyrenkaalla on tutkimuksessa todettu samanlainen munarakkulakasvun sekä ovulaation esto kuin yhdistelmäpillerillä, kun mittarina ovat ultraäänitutkimus, estradioli-, progesteroni- ja gonadotropiinipitoisuudet. Ehkäisyrenkaan voi poistaa aivan tilapäisesti, esim. yhdynnän ajaksi, tehon kärsimättä. Ennen rekisteröintiä renkaan ehkäisytehoa ja turvallisuutta on tutkittu kahdessa monikeskustutkimuksessa, joissa oli mukana myös suomalaisia naisia. Pearlin luku ilmoittaa, kuinka moni sadasta menetelmän käyttäjästä tulee raskaaksi vuoden kuluessa. Pearlin luku koko tutkimuksessa oli 1.176, mutta kun laskettiin mukaan vain ne, jotka olivat ohjeen mukaan käyttäneet tätä ehkäisymenetelmää, se oli 0.765. Pearlin luku on vain hiukan korkeampi kuin perinteisillä yhdistelmäpillereillä. Sivuvaikutukset ovat yhdistelmäpillerien kaltaiset lukuun ottamatta emättimen paikallisoireita. 2,4 % naisista lopetti menetelmän käytön renkaaseen liittyvien ongelmien vuoksi: rengas poistui itsekseen, vierasesineen tuntu, haitta yhdynnässä jne. Papatutkimuksissa ei todettu renkaan aiheuttavan haitallisia muutoksia emättimen limakalvoille. Vuotokontrolli tällä uudella menetelmällä on hyvä, läpäisyvuotoa oli alle 10 %:ssa kierroista. Tutkimuksissa 80 %:lla naisista ei ollut ongelmia renkaan asettamisen kanssa, 85 %:lla ei ollut ongelmia sen poiston kanssa. 82 % naisista ei todennut mitään haittaa renkaasta yhdynnän aikana. Lähes yhtä harvoin partneri valitti renkaan tuntumista.

Ehkäisylaastari

Iholle kiinnitettävä laastari on monen vuoden ajalta tuttu hormonien annostelutapa vaihdevuosien hormonikorvaushoidossa. Nyt myös ehkäisyyn on kehitetty laastari, nimeltään Evra. Sekin vapauttaa estradiolia sekä progestiinia. Yhdistelmäpillerin tapaan ehkäisylaastari estää ovulaation. Laastari vaihdetaan viikon välein, sitä käytetään kolmen viikon ajan, jonka jälkeen pidetään tavanomaiseen tapaan viikon tauko. Laastarin ehkäisyteho on yhdistelmäpillerin kaltainen, Pearlin luku on alle 1. Pääsääntöisesti sivuoireet muistuttavat yhdistelmäehkäisypilleriä, mutta menetelmän luonteesta johtuen iho-oireita, punoitusta ja ärsytystä voi esiintyä.

Lopuksi

Uusien menetelmien etuna pidetään sitä, että nainen välttyy päivittäiseltä pillerin muistamiselta, mutta toisaalta voi itse vaikuttaa ehkäisyn käyttöön. Tämän pitäisi varmistaa menetelmän tehoa ja hyväksyttävyyttä. Veressä kiertävät hormonipitoisuudet ovat tasaisemmat kuin pillereistä saatuna. Tämä voisi vaikuttaa menetelmän luotettavuuteen, ja toisaalta sivuoireisiin. Sinänsä uusien valmisteiden sivuvaikutukset ovat yhdistelmäpillereiden kaltaisia, lukuun ottamatta paikallisoireita. Varoitukset ja vasta- aiheet ovat myös yhdistelmäpilleristä tutut. Oleellista menetelmän tehon ja hyväksyttävyyden kannalta on potilaan saama riittävä ohjaus. Valmisteet tuovat jälleen uuden vaihtoehdon käytössä oleviin ehkäisymenetelmiin.

Aila Tiitinen
Dosentti, osastonylilääkäri
HYKS, Naistenklinikka

Lähde: Suomen Kätilölehti 4/2002

Käyttäjän kokemus ehkäisyrenkaasta

Olen itse käyttänyt Nuva Ringiä puolisen vuotta, nyt tietty lopetin sen PeSu suunnitelmissa. Renkaan laittaminen on ollut helppoa. Joka kierrossa kuukautiset ovat olleet viellä meneillään joten "liukastetta" on ollut eikä se muutenkaan ole sattunut. Ainoa pointti on ollut että rengas on laitettava tarpeeksi syvälle jotta se pysyy paikallaan.Ohjeista huolimatta olen kuullut monelta kuinka rengas on tuntunut ikävältä ja tippunut, itselläni en tuntenut rengasta ollenkaan eikä miehenikään myös. Ihan vaan sillä periaatteella että se on työnnettävä niin syvälle kun vaan yltää.

Ekan renkaan laitoin kun kuukautiset olivat viellä meneillään, muutamassa päivässä ne loppui. Olen kuullut kommentteja että ne voivat myös "loppua kuin seinään". Renkaan käytön aikana kuukautiset olivat erittäin säännölliset ja vuodon määrä väheni tosi paljon. Aikaisemmin mulla oli epäsäännölliset kuukautiset, kovat kivut ja verta tuli tosi paljon.

Ehkäisy tietenkin on toiminut. Rengasta mainostetaan vähähormonisena mutta kyllä se mulle aiheutti mielialahäiriöitä, ainakin ihan alussa. Lihomista ei tullut, vaikka olenkin hyvin helposti lihomaan taipuvainen.

Hyvänä puolena tuossa on myös se että lääkärini mukaan renkaasta menevät hormonit suoraan verenkiertoon joten mitkään lääkkeet eivät vaikuta sen toimintaan, ei edes mäkikuisma. Yleensä lääkkeet vaikuttanevat nimenomaan e-pillereiden toimintaan maksassa, mutta renkaassa tätä ongelmaa ei ole. Rengashan laitetaan aina 3 viikoksi suurinpiirtein samaan aikaan (3 tunnin vaihteluväli saa olla) joten sekään ei tuottanut ongelmia.

Kuukautiset alkoivat mulla noin 2-3 päivää renkaan poisoton jälkeen ja jatkuivat loppuviikon mutta uuden renkaan laittamisen jälkeen loppuivat nopeasti.

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit