Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Hiiva hiipii oirehtien

Tunnista tulehdus

Taasko se on tulossa ? Näin voit yrittää tulehduksen nujertamista, ennenkuin se pääsee täyteen vauhtiin. Käytä yhdynnässä kondomia, kun kutina vaivaa - näin suojaat sekä itsesi että kumppanisi.

Tulehdus Syy Oire Nurjertaminen
Hiiva Emättimen bakteeritasapaino on järkkynyt Polte, kutina, hapan haju, joka saattaa muistuttaa hiivaa. Käytä puuvillasia mukavia pikkuhousuja, jotka eivät ole liian kireät. Vältä makeaa.
Bakteerivagioosi Normaalisti pienen bakteerimäärän lisääntyminen. Kutina, pistävän- ja pahanhajuinen valkovuoto. Älä suihkuta alapäätäsi liian usein. Raivokas veden kanssa läträäminen tekee vain bakteereille otollisemmat oltavat. Myös siemenneste saattaa pahentaa tilannetta.
Virtsatietulehdus Virtsarakon bakteerit. Tarve käydä usein pissalla. Polttava tunne virtsatessa. Juo paljon vettä tai vaikkapa puolukkamehua. Peseydy normaalisti, ei vähän väliä. Vältä ärsyttäviä voimakkaasti hajustettuja saippuoita.

Hiiva hiipii oirehtien

Lähes kaikki naiset tunnistavat hiivatulehduksen tyypilliset oireet: kutinan ja valkovuodon. Hiivan oireet voi olla hyvin lieviä: ulkosynnyttimien ärtymistä ja kipeytymistä, valkovuotoa tai vain kutinaa. Toisaalta kutina voi olla sietämätön ja valkovuoto runsasta. Valkovuodon haju on hapan, ja vuoto on usein kokkareista.

Hiivasientä on normaalistikin emättimessä pieniä määriä, eikä sattumalta havaittu oireeton hiiva vaadi hoitoa. Kun emättimen normaali bakteerikanta on vahva, se ei jätä juurikaan tilaa hiivalle ja sen lisääntymiselle. Jos emättimen bakteeritasapaino häiriintyy esimerkiksi antibioottikuurin vuoksi, hiiva voi lisääntyä ja aiheuttaa oireita.

Runsassokerinen ruokavalio suosii hiivaa. Päivittäinen happamien, sokeroimattomien maitotuotteiden syöminen sen sijaan vähentää oireita. Pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö on uusiutuvien hiivaoireiden yksi tavallinen aiheuttaja. Alapesun yhteydessä ei kannata käyttää pesuaineita.

Yhdynnän jälkeen alkavan tai pahenevan hiivan syy ei yleensä ole tarttuva, vaan se, että yhdytä luo emättimen hiivalle suotuisat olosuhteet. Hiiva ei tavallisesti tartu, eikä partneria tarvitse hoitaa, ellei hänellä ole mitään oireita.

Hiivatulehdus paranee yleensä emätinpuikoilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Kuuri kestää kolme päivää. Jos oireet tuntuvat yhä pahenevan, lääkitystä on muutettava. Lääkäri voi kirjoittaa reseptin, jolla saa apteekistasuun kautta otettavaa, yhdessä päivässä tehoavaa lääkettä.

Hiivan uusiutumista voi estää esimerkiksi Gynophilus -emätinpuikolla, joka laitetaan emättimeen aina yhdynnän jälkeen ja joka vahvistaa normaalia bakteeristoa. Hankalissa ja jatkuvasti toistuvissa hiivaoireissa kannattaa kysyä lisäohjeita gynekologilta.

Lähde: Cosmopolitan lehti, huhtikuu 1999, Cosmogyne s. 123.
Vastaajana lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten
erikoislääkäri Auli Manninen Tampereelta.

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit