Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Liikunta parasta laihdutusta

Laihduttaja toivoo helppoja kilojen karistuskikkoja, mutta pikavinkit ovat vähissä. Lihavuustutkija Aila Rissasen neuvo on se ennen kuultu: kroppa liikkeelle.

- Useimpien ylipainoisten ongelmana, niin myös PCO-potilailla, on liian pieni energian kulutus. Kulutusta lisäämällä voidaan syödä enemmän. Näin vältetään dieettien haitat eli poistetaan varmuudella todella rasvaa eikä esimerkiksi lihasta tai luuta. Liikunta vähentää myös insuliiniresistenssiä, sanoo dosentti Aila Rissanen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Painottamalla liikuntaa vältetään ehkä myös PCO-potilaille turhan tuttua bulimiaa.

- Lihavuus altistaa molemmille sairauksille. Ahmimiskohtaukset laukeavat, kun yritetään laihduttaa syömällä vain vähän tai ei ollenkaan. Tämä on tavallaan elimistön terve reaktio viestiä, että se tarvitsee ravintoa.

Tieteellinen tieto PCO-potilaan omenavatsan syistä on vielä ristiriitaista. Yhtenä syynä on ehkä testosteroni, joka saa rasvan jakautumaan miesmäisesti vartalolle. Tarkalleen ei kuitenkaan tiedetä, kumpi todella on ensin - vatsakkuus vai insuliiniresistenssi.

- Rasvat saattavat joidenkin lähteiden mukaan kertyä vyötärölle stressinkin vuoksi, jolloin taustalla ovat kortisoliaineenvaihdunnan muutokset. Keskivartalolihavuus voi ehkä eri ihmisillä johtua eri syistä.

Aila Rissasen mielestä PCO-potilaiden laihdutus ei ole sen hankalampaa kuin muillekaan.

- Osa laihtuu helposti, osa ei, niin kuin muistakin ylipainoisista. Syytä tähän ei tiedetä, mutta ehkä löytyy vielä jokin aineenvaihduntatekijä, joka vaikuttaa asiaan.

Insuliiniresistenssin murtaminen näyttää helpottavan laihdutusta. Sokeripitoiset ruoka-aineet ovat joissakin tutkimuksissa pahentaneet resistenssiä, mutta samaa tekee myös rasva. Monet puhuvat vähähiilihydraattisen dieetin puolesta, vaikka sen hyödystä ei olekaan tieteellistä näyttöä.

- Yksi selitys on se, että elimistö ottaa aina tarvitsemansa energian ensimmäisenä hiilihydraateista. Kun niitä ei ole, keho polttaa rasvaa, jolloin kehoon kertyy ketoaineita. Nämä saattavat aiheuttaa kylläisyyden tunnetta, mutta tätä ei ole todistettu.

- Se on ainakin varma, että vähähiilihydraattinen dieetti poistaa nesteitä. Kun keho polttaa maksaan ja lihaksiin kertyneet glykogeenivarastot pois, joka grammaa kohti lähtee aina kolme grammaa vettä. Ensimmäiset kolme kiloa ovat miltei pelkkää vettä ja tippuvat hyvin nopeasti.

- Hiilihydraatit voivat myös stimuloida ruokahalua, sillä hiilihydraattipitoiset ruoat ovat hyvin vaihtelevia. Maittavia hedelmiä ja leipiä tulee helposti syötyä paljon.

Vähähiilihydraattinen dieetti on terveelle ainakin lyhytaikaisena haitaton. Runsas rasvan syönti on kuitenkin vaaratekijä. Se kasvattaa valtimosairauksien riskiä silloin, kun verenpaine ja rasva-arvot ovat kohonneet ja verisuonissa on merkkejä kovettumisesta.

Metformiinia käyttävien diabeetikkojen paino laskee joskus. Lääke saattaa myös vaikuttaa rasvan jakautumiseen kehossa ja vähentää vatsakkuutta.

- Lääke parantaa insuliinin vaikutusta kohdekudoksissa, jolloin solujen aineenvaihdunta normaalistuu. Myös hiilihydraattien imetyminen suolistossa vähenee, mutta metformiini ei silti ole mikään laihdutuslääke.

Laihdutuslääkkeiden uutuus on orlistaatti, joka vähentää rasvan imeytymistä suolistossa. Sitä kokeiltaneen myös PCO-potilaille. Lääkkeiden avulla laihdutus on kuitenkin tehtävä hyvissä ajoin ennen raskautta, sillä odottavalle äidille nämä pillerit eivät sovi.

Tämä artikkeli on julkaistu Kauneus ja terveys -lehdessä 10/98 sivuilla 66-68. Teksti: Virpi Peura. Asiantuntijat: dosentti, naistentautien ja synnytysopin erikoislääkäri Aila Tiitinen, Hyksin naistenklinikka 09-4711 ja dosentti, sisätautien ja kliinisen ravitsemuksen erikoislääkäri Aila Rissanen, Hyks 09-4711

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit