Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Estemenetelmät

Miesten kondomi

Kondomit valmistetaan lateksista, koska muiden materiaalien ei ole varmuudella todettu antavan yhtä hyvää suojaa sukupuolitauteja vastaan. Kumiallergikot eivät kuitenkaan voi lateksisia kondomeja käyttää. Markkinoilla on heitä varten uutuus, erikoispolyuretaanista valmistettu Durex Avanti -kondomi. Se on perinteistä kumia ohuempi, mutta silti kestävämpi. Sen haittapuoli on kuitenkin korkea hinta: viiden kappaleen pakkaus maksoi markoissa noin 70-90 mk.

Kondomeita voi ostaa lähes mistä tahansa: niin lähikaupasta, valintamyymälästä ja automarketista, kioskilta, huoltoasemalta, apteekista, automaateista, postimyynnistä jne. Kondomin etu onkin helppo saatavuus. Valinnan varaa on niin koon, paksuuden, värin, ulkonäön ja -muodon, maun, hajun ja muun varustelun puolesta. Monessa merkissä on yhdyntää helpottavaa liukastusvoidetta sekä siittiöitä tappavia spermisidejä.

Kondomin käyttö vaatii huolellisuutta ja sitä olisikin hyvä opetella ennen todellista tarvetta. Kondomi on varsin varma ehkäisymenetelmä oikein käytettynä, mutta käyttövirheet ovat yleisiä huonontaen ehkäisyvarmuutta. Mahdollisen liukastusaineen tulee olla vesipohjainen, sillä öljy saattaa vaurioittaa lateksin alle minuutissa.

Kondomia tulee käyttää koko yhdynnän ajan. Jo aivan ensimmäisissä siittimen päähän tulevissa "liukastustipoissa" voi olla miljoonia siittiöitä! Kondomit on yksittäispakattuja. Kääre avataan varovasti ettei siihen tule reikiä esim. sormuksista tai kelloista. Käärettä ei pidä avata hampailla tai saksilla tms. Ennen kondomin pukemista varmistetaan sen avautumissuunta. Kondomin päähän jäävä spermalle tarkoitettu säiliö puristetaan varovasti tyhjäksi ilmasta. Kondomi rullataan jäykistyneen siittimen päälle aivan tyveen saakka. Siemensyöksyn tultua ennen siittimen veltostumista siitin vedetään kondomista kiinni pitäen ulos emättimestä. Kondomi hävitetään kuivajätteiden mukana. Ennen poisheittämistä siihen solmitaan solmu siten, että siemenneste jää kondomin sisään. Kondomia tulisi käyttää myös suuseksissä!

Jos kondomi hajoaa tai liukuu pois päältä kesken yhdynnän, tulee muistaa jälkiehkäisyn mahdollisuus. Säilytä kondomit oikein. Ne haurastuvat pakkasessa, valossa ja lämmössä. Pakkauksiin merkitty viimeinen käyttöpäivä tulee huomioida. Jos pidät lompakossa kondomeita, muista aika ajoin vaihtaa ne. Kondomi oikein käytettynä on aika varma menetelmä: suurin syy kondomiehkäisyn pettämiseen on kondomin jääminen laatikkoon.

Plussat:

Miinukset:

Käytä kondomia aina uuden partnerin kanssa sekä satunnaisissa suhteissa!!! Tämä pätee myös silloin, kun raskauden ehkäisy on hoidettu jollakin muulla menetelmällä, esim. pillereillä tai kierukalla. Tai jos tapaat miehen/naisen, jonka kanssa tahdot jakaa loppuelämäsi mahdolliset tauditkin, voit jättää sen pois...

Naisten kondomi

Naisten kondomi on polyuretaanista valmistettu pussukka, jonka suulla ja pohjassa olevat ohuet, joustavat renkaat pitävät kondomia auki. Niiden avulla kondomi asetellaan emättimeen. Suojus vuoraa emättimen seinämät sisältäpäin ja estää näin siittiöiden pääsyn kohtuun. Pussukassa on myös siittiöitä tappavaa ainetta sekä runsaasti öljymaista liukastusainetta paikalleen asettamisen helpottamiseksi. Kestävästä materiaalista huolimatta se on miesten kondomin tapaan kertakäyttöinen. Materiaalista huolimatta se ei ole varmempi kuin miesten kondomi, sillä osa yhdynnöistä tapahtuu kondomin ohitse, pussukan ja emättimen seinämän välistä.

Kondomin pohjukassa oleva sisempi rengas asetetaan kohdunsuun ympärille ja suulla oleva ulompi rengas jää ulkosynnyttimien ulkopuolelle. Pussin ulkosuu peittää siis osittain myös ulkosynnyttimiä j suojannee näin miesten kondomia tehokkaammin mm. herpes- ja visvasyylätartunnoilta.

Naisten kondomia käytetään luonnollisesti miesten kondomin tapaan koko yhdynnän ajan. Sen kuitenkin voi pukea hyvissä ajoin ennen yhdyntää eikä siitintä tarvitse heti siemensyöksyn tullessa vetää emättimestä pois.

Plussat:

Miinukset:

Pessaari

(Ei enää saatavana Suomesta.)

Pessaari on ohut lateksikumista valmistettu pestävä ja kestävä kuppi, jonka reunassa oleva joustava metallilanka pitää pessaaria auki. Se sijoitetaan emättimen pohjukkaan jollakin siittiöitä tappavalla salvalla voideltuna kupupuoli ylöspäin kohdunsuuta vasten. Tämä saa aikaan imuvaikutuksen, jonka avulla pessaari pysyy tiukasti paikoillaan. Pessaarin voi asettaa joko käsin tai apteekista saatavalla kuljettimella. Pessaarin voi ostaa apteekista ilman reseptiä, mutta oikea koko pitää sovittaa lääkärillä tai terveydenhoitajalla. Samalla saa ohjausta oikeaoppisesta käytöstä, asetuksesta ja poistosta. Kaikilla lääkäreillä ei ole kokemusta pessaarista, joten kysy jo aikaa varatessasi onko lääkärillä sovitukseen tarvittavia renkaita.

Pessaaria pitää aina käyttää yhdessä siittiöitä tuhoavan aineen (spermisidin) tai siittiöt liikkumattomaksi tekevän aineen kanssa. Salvan voit tehdä myös itse, resepti alla. Mieluiten voide- tai geelimäistä spermisidiä laitetaan yhteensä tee-ruokalusikallinen pessaarin molemmin puolin sekä sivellään reunoille ja hiukan myös sisäpinnalle. Jos käytetään emätinpuikkomuodossa olevaa spermisidiä, puikon täytyy antaa sulaa noin 10 min. ennen yhdyntää.

Pessaarin asettamista helpottaa liukastingeeli, jota tulee ehkäisimen mukana pieni putkilo. Öljypohjaista liukastinainetta ei tule käyttää, koska se haurastuttaa pessaaria. Pessaari asetellaan paikalleen juuri ennen tai aikaisintaan tuntia ennen yhdyntää ja se jätetään paikalleen 6-8 tunniksi viimeisen yhdynnän jälkeen, jotta emättimessä olevat siittiöt ehtivät menettää hedelmöittämiskykynsä. Tulehdusriskin vuoksi yhtäjaksoinen käyttö ei kuitenkaan saa ylittää 24 tuntia. Saman käytön aikana yli tunnin välein toistuvissa yhdynnöissä siittiöitä tuhoavaa ainetta täytyy lisätä esim. annosruiskulla ennen uutta yhdyntää pessaaria välillä poistamatta ellei edellisestä yhdynnästä ole kulunut väh. 6 h.

Käytön jälkeen pessaari pestään miedolla saippuavedellä. Sitä ei saa keittää. Eheys tarkistetaan ja pessaari laitetaan esim. pieneen rasiaan, jossa sitä säilytetään. Pessaari tulee säilyttää kuivassa, valolta, lämmöltä ja pakkaselta suojattuna. Se vaihdetaan uuteen parin vuoden välein tai heti, kun kumi näyttää haurastuneen tai siitä näkyy suoranaisia reikiä esim. valoa vasten tarkasteltuna. Synnytysten myötä ja painon kovasti vaihdeltua saattaa olla tarvetta vaihtaa pessaari toisenkokoiseen. Pessaarin koko tulisi tarkistaa lääkärillä tai terveydenhoitajalla vuositarkastuksen yhteydessä.

Näin pessaari asetetaan paikalleen:

Jokainen voi löytää oman mieliasentonsa: pessaarin voi laittaa sisään kyyristyneenä, seisten tai maaten. Voi myös käyttää erillistä pessaarin kuljetinta. Asettamisen jälkeen tarkistetaan vielä onko pessaari oikein paikoillaan. Oikein asetettu pessaari ei tunnu lainkaan ja peittää kohdunnapukan kokonaan. Harjoittele pessaarin käyttöä ennen ehkäisytarpeen alkamista!

Ennen pessaarin paikalleen asettamista tutustu huolellisesti pakkauksessa olevaan käyttöohjeeseen.

Jos sinulla on kuljetin:

Pessaari voidaan asettaa myös paikalleen ilman kuljetinta:

Uusi annos siittiöitä tuhoavaa geeliä yhdyntöjen välillä:

Pessaarivoide

Jos haluat välttää kemiallisia aineita tai et löydä spermisidejä mistään, voit valmistaa salvan myös luonnonaineksista. Aineita pitäisi saada apteekista. Ohje on Naisen itsehoito-opas - vaihtoehtoista gynekologiaa -kirjasta.
sitruunahappo 1,0
tragantti 4,0
vehnätärkkelys 8,0
puhdistettu vesi 11,0
glyseriini 76,0
100 grammaa

Plussat:

Miinukset:

[Taaksepäin] [Sisältöön] [ Eteenpäin]

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit