Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Ehkäisymenetelmien historiaa

Kolmisenkymmentä vuotta sitten perhesuunnittelun historiassa kääntyi uusi sivu, kun ensimmäiset ehkäisypillerit ja heti kohta kierukat tulivat markkinoille. Mitään niin mullistavaa ei sittemmin ole ehkäisyrintamalla tapahtunut. Edistystä on kyllä tapahtunut: pillereiden hormonimääriä on saatettu pienentää, joten varsinkin vakavat sivuvaikutukset ovat käyneet harvinaisiksi ehkäisytehon kuitenkaan kärsimättä. Kierukoiden teho ja käyttömukavuus ovat parantuneet, käyttöikä pidentynyt ja valikoimat laajentuneet.

Lähes yhtä suuri oivallus kuin pilleri aikanaan, lienee se, että hormoneja on opittu annostelemaan muitakin reittejä kuin suun kautta. Suomalaiset naiset ovat maailmassa ensimmäinä päässeet testaamaan niin ihon alle sijoitettavat hormonikapselit kuin kohdunsisäien hormonaalisen ehkäisymenetelmän, ei hormonikierukan. Nämä ovat suomalaisen innovaation pohjalta kehitetyt ja tuotannosta vastaa suomalainen lääketehdas. Myös ehkäisymenetelmien kirjon suhteen lienemme maailman kärkimaita, vaikkakin naisten kondomi valikoimista vielä puuttuukin.

Ihminen on kautta aikojen pyrkinyt säätelemään hedelmällisyyttään ja raskaudenehkäisymenetelmiä onkin tunnettu yhtä kauan kuin on ollut kirjoittua historiaa. Ihmisen voimaikkain vietti itsesuojeluvaiston jälkeen on lisääntyminen. Keskeytetty yhdyntä mainitaan jo Raamatussa ja ns. estemenetelmiä tunnettiin jo antiikin Egyptissä. Lääketieteellinen Eberin papyrus vuonna 1550 eKr kuvaa todennäköisesti ensimmäisen ehkäisytamponin, hienoksi hakatun akaasian, taatelin ja hunajan seokseen kostutetun vanutupon. Menetelmä kuulostaa alkukantaiselta, mutta akaasia muodostaa käydessään maitohappoa, minkä nykyisin tiedetään olevan siittiöitä tuhoava aine. Emätintamponeja on sittemmin valmisttu mm. hunajasta ja muista tahmeista aineista, mutta myös eläinten lannasta. Ensimmäiset kondomit valmistettiin käärmeen nahasta ja eläinten suolista.

Aluksi kondomilla ehkäistiin lähinnä tauteja, muta sillä oli myös miehisyyttä korostava statussymbolinen merkitys. Vasta 1700-luvulta kondomin käyttö raskauden ehkäisyyn yleistyi.

Pessaarin tavoin emättimessä on käytetty mm. puun kuoren palasia ja pähkinän kuoria. 1700-luvulla Casanovan rakastajatteren kerrotaan käyttäneen emättimessään tyhjäksi puristettua sitruunankuorta kohdunsuun päällä. Raskautta on myös yritetty ehkäistä syömällä ja juomalla erilaisia nykyisin myrkylliseksi tiedettyjä aineita, kuten elohopeaa, sekä kasveista ja niiden juurista valmistettuja uutteita. Niin raskaudenehkäisyksi kuin -keskeytykseksi on kohtua huuhdeltu monilla aineilla, kuten soodalla, sitruunamehulla ja modernimpana jopa coca-colalla.

Idea kohtuonteluun laitettavistas vierasesineistä on peräti 3000 vuotta vanha, mutta ensimmäinen nykyisiäkin menetelmiä muistuttuva "kierukka" on vuodelta 1929. Materiaaleina on käytetty mm. kultaa, hopeaa, kuparia, kumia, muovia ja nailonia. Muotoilussa on ollut niin perhosia, lintuja ym. eläimiä kuvaavia vänkyröitä 50-60 -luvun futuristen muotojen kautta on päädytty nykyisiin, useimmiten T-mallisiin ehkäisimiin.

Saksalainen professori Haberland osoitti vuonna 1921 koe-eläimillä ensimmäistä kertaa, että raskaus on ehkäistävissä munasarjojen tuottamilla naissukuhormoneilla, estrogeenilla ja keltarauhashormonilla. Tätäkin aikaisemmin oli tehty kokemusperäinen havainto, että raskaus ja imetys ehkäisevät uutta raskautta. Tärkein edellytys hormonaalisen ehkäisyn menetelmien kehittämiselle on ollut aivoihin varrella yhteydessä olevan aivolisäkkeen etulohkon toiminnan selvittäminen 1930-luvun alussa. Aivolisäkkeen toiminnan yhteys aivoihin ja toisaalta sukurauhasiin, ts. naisilla munasarjoihin, keksittiin tämän jälkeen. Tämä mahdollisti edelleen kokeilut ovulaation ehkäisemiseksi estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmällä.

Luonnollisen estrogeenien ja luonnollisen keltarauhashormonin rakenne alkoivat selvitä samoihin aikoihin. Nämä luonnolliset sukuhormonit osoittautuivat kuitenkin melko heikkovaikutteisiksi suun kautta nautittuina, joten tutkimukset aloitettiin tehokkaampien, synteettisten hormonien aikaansaamiseksi. Vielä nykyäänkin useimmissa ehkäisypillereissä käytettävä synteettinen estrogeeni, etinyyliestradioli, "keksittiin" 1938, neljännesvuosisata ennen ensimmäisten yhdistelmäpillereiden tuloa markkinoille. Ensimmäinen synteettinen keltarauhashormoni, progestiini, syntetisoitiin vuonna 1951, minkä jälkeen uusia "progestiinisukupolvia" on syntynyt 10-15 vuoden välein. Meni kuitenkin lähes 40 vuotta ennenkuin e-pillereiden "isäksi" kutsuttu lääkäri Gregory OPincus esitteli nykyisenkaltaiset ehkäisypillerit 50-luvun lopulla.

[Taaksepäin] [Sisältöön] [ Eteenpäin]

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit