Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Hormonaaliset menetelmät

Yhdistelmäpillerit

Yhdistelmäpillerit tunnetaan yleisnimellä e-pillerit. Ne ovat maailman tutkituimpia lääkkeitä ja niitä käyttää maailmassa 70-80 milj. naista. Yhdistelmäpillerit sisältävät sekä synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia että estrogeenia. Yksivaiheiset pillerit ovat kaikki samanlaisia ja sisältävät saman määrän hormonia, useampivaiheisissa on erilaisia pillereitä, joiden hormonimäärät vaihtelevat jäljitellen luonnollista kiertoa. Pillereitä syödään päivyripakkauksen mukaan 21 päivää jonka jälkeen pidetään viikon tauko jolloin tulee tyhjennysvuoto. Seuraava pakkaus aloitetaan samana viikonpäivänä kuin edellinen. Poikkeuksia tästä tosin on, joten lue aina pakkauksessa oleva käyttöohje. Pillereitä on markkinoilla toistakymmentä, joten jos yksi merkki ei sovi, kannattaa kokeilla toista, mutta jos olet jo kokeillut puolet merkeistä ilman apua, tuskin apua löytyy toisestakaan puoliskosta. Pillerit ovat ensisijainen vaihtoehto vakaassa parisuhteessa jossa ei vielä ole lapsia. Ehkäisyteho perustuu kohdunkaulan liman sitkistymiseen, munasolun kypsymisen estymiseen sekä kohdun limakalvon muuttumiseen siten, että mahdollisesti hedelmöitynyt munasolu ei mielellään kiinnity siihen.

Kuukautisten siirto pillereillä

Jos syöt yksivaihepillereitä (kaikki samanlaisia ja -värisiä), siirretään kuukautisia syömällä seuraavasta lätkästä tarvittava määrä pillereitä. Pillereitä voi syödä jopa 3 kk yhteen mittaan ja pitää sitten viikon tauon (hyvä vinkki esim. retkellä tai interraililla, tämän luin Scheringin asiakaslehdestä ja sen kertoi yhtiön gynekologi). Kuukautisia ei voi siirtää jättämällä pillereiden syöntiä kesken ellei toiveissa ole raskaus. Silloinkin tulisi kuluvat pillerit syödä loppuun. Lääkärissä ei tarvitse käydä lopetettuaan pillerit asianmukaisesti.

Useampivaiheisilla pillereillä kuukautisia tulisi siirtää lätkän viimeisillä pillereillä, mutta voi myös aloittaa lätkän alusta, silloin tosin saattaa hormonien vaihtelumäärästä johtuen tulla tiputteluvuotoja ja ehkäisyteho heikentyä jonkin verran.

Nämä ohjeet ovat vain yleisiä, eikä ihan jokaisella merkillä voi kuukautisia siirtää. Pakkauksessa on mukana ohje, mistä saa lisätietoja. Jos asia epäilyttää, kysy lääkäriltä tai terveydenhoitajalta! Heidän ohjeensa menevät ehdottomasti tämän jutun esimerkkien edelle!

Jos unohdat pillerin ota se heti huomattuasi unohduksen. Jos edellisestä pilleristä on kulunut alle 36 tuntia, ei tarvitse huolehtia ehkäisytehosta.

Jos aikaa kului yli 12 h:n varoajan tai kaksi pilleriä peräkkäin on unohtunut, unohtuneet pillerit otetaan mahdollisimman pian, seuraava pilleri ajallaan ja päivyriliuska syödään normaalisti loppuun asti jotta kierto ei häiriinny. Lisäehkäisyä tarvitaan seuraavat 14 vrk tai kunnes alkaa tyhjennysvuoto. Huom! Pillerin unohtuessa munasolu voi alkaa kypsyä ja raskaus on mahdollinen vasta munasolun kypsyttyä, eli raskaus ei ole todennäköinen unohtamispäivänä, vaan myöhemmin munasolun kypsyttyä ja irrottua. Älä kuitenkaan ota riskiä ellei raskaus ole suunnitteilla.

Kolmen pillerin unohtuessa peräkkäin lopetetaan pillereiden syönti ja pidetään taukoviikko, jonka jälkeen pillerit aloitetaan taas normaalisti. Jos vuotoa ei tule, tee raskaustesti. Jos epäilet olevasi raskaana vaikka vuoto tulee, tee silti testi, sillä raskausaikana voi tulla normaaleja kuukautisia muistuttavaa vuotoa. Pillerit eivät tee testituloksesta väärää positiivista.

Taukoviikkoa ei voi venyttää! Pilleritauon pitkittyminen lienee suurin syy pillereiden pettämiseen. (Kuinkahan moni lapsi on saanut alkunsa kun ei ole "jaksettu" uusia reseptiä??)

Plussat:

Miinukset:

Vuonna -95 paljon kohua herätti laskimotukosriski. Vertailun vuoksi: pillereitä käyttämättömillä 1/10 000, pillereiden kanssa 2-4/10 000, raskaana olevilla 6/10 000. Jos sinulla on taipumusta laskimotukoksiin, neuvottele asiasta lääkärin kanssa, mutta älä lopeta pillereitä omatoimisesti!

Luonnon estrogeenia sisältävät yhdistelmäpillerit

Luonnon estrogeenia sisältävät yhdistelmäpillerit ovat tarkoitettu lähinnä yli 40-vuotiaille sekä niille yli 30-35 -vuotiaille, joille tavalliset pillerit eivät sovi, tai jotka tupakoivat. Ehkäisyteho on hieman heikompi kuin muilla yhdistelmäpillereillä, siksi niitä määrätään vanhemmille naisille joiden hedelmällisyys on iän myötä laskenut. Ovulaatio estyy noin 95% kierroista. Teho on 2 raskautta sataa naista kohden vuodessa.

Plussat:

Miinukset:

Minipillerit

Minipillerit sisältävät pienen päivittäisen annoksen synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Kaikki tabletit ovat samanlaisia ja niitä käytetään joka päivä eikä taukoviikkoja ole. Ehkäisyteho perustuu kohdunkaulan liman sitkistymiseen niin, että siittiöt eivät läpäise sitä. Kohdun limakalvollakin tapahtuu joitakin muutoksia. Munarakkulan kehittyminen ja irtoaminen estyy ainakin jossakin määrin. Vaikutus kohdunkaulan limaan alkaa jo puolen tunnin kuluttua pillerin otosta, mutta vaikutus myös häviää nopeasti ellei seuraavaa pilleriä ota ajallaan. Jo yhdenkin pillerin unohduttua tai ottovälin ylittäessä 27 tuntia tulee käyttää lisäehkäisyä, esim. kondomia, vähintään viikon ajan.

Plussat:

Miinukset:

Progestiinikapselit

Maaliskuussa -98 tuli myyntiin uusi keltarauhashormonia sisältävä ehkäisykapseli Jadelle, jonka ehkäisyteho kestää 3 vuotta. Se korvaa aiemmin markkinoilla olleen viisisauvaisen Norplantin, jonka ehkäisyteho oli 5 vuotta. Kapselit, joita laitetaan kaksi, vapauttavat ainoastaan progestiinia, eikä lainkaan estrogeenia. Lääkäri asentaa kapselit olkavarteen n. 4 mm pitkästä viillosta. Poisto tapahtuu yleensä samasta viillosta. Toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa.

Kapselit vapauttavat progestiinia suoraan verenkiertoon, jolloin ns. ensivaiheen aineenvaihdunta ruoansulatuskanavan ja maksan ohi ohitetaan, joten hormonia tarvitaan vähäisempi määrä kuin suun kautta otettuna.

Teho on hyvä, eikä menetelmään liity käyttäjävirheitä. Kuitenkin paino saattaa vaikuttaa tehoon, joten yli 70-kiloiselle etsitään mieluumminen jokin muu menetelmä. Aivan tarkkaa vaikutustapaa ei tunneta, mutta teho perustuu ainakin kohdunkaulan liman sitkistymiseen. Osalla käyttäjistä veren hormonipitoisuus riittää estämään ovulaation. Hedelmällisyys palautuu heti kapselin poiston jälkeen. Muutaman vuoden ehkäisyyn tämä on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Myös imetysaikana voidaan kapseleita harkita, ei tosin ensisijaisena vaihtoehtona.

Plussat:

Miinukset:

Progestiiniruiskeet

Suomestakin saa joistakin paikoista ruiskeena lihakseen pistettävää synteettistä keltarauhashormonia. Maailmalla saa myös estrogeenia sekä näiden yhdistelmää, ja maailmalla "ehkäisyrokotteet" ovat varsin käytetty ehkäisymuoto. Suomessa valmisteen nimi on Depo-Provera (http://www.depoprovera.com). Menetelmää käytetään lähinnä kehitysmaissa sen huolettomuuden vuoksi. USA:ssa on uusi valmiste nimeltään Lunelle.

Hormoni ohittaa kapselin tavoin ruoansulatuksen ja maksan, mikä parantaa hormonin hyötyosuutta. Ruiske annetaan isoon pakaralihakseen tai olkavarteen kolmen kuukauden välein. Teho perustuu ennenkaikkea ovulaation estoon sekä samoihin vaikutuksiin kuin minipillereidenkin. Menetelmä on luotettava eikä siihen liity käyttäjävirheitä. Ensimmäinen ruiske annetaan viikon kuluttua kuukautisista, jotta voidaan varmistua, ettei raskauden mahdollisuutta ole ja että ehkäisy on varmaa ensimmäisestä kierrosta lähtien.

Hedelmällisyys palautuu pienellä viiveellä, keskimäärin kuuden kuukauden kuluttua ehkäisyn "lopettamisesta" eli noin 9 kk viimeisen ruiskeen antamisen jälkeen.

Plussat:

Miinukset:

Hormonikierukka

Kohdunsisäinen hormoniehkäisin eli Mirena-hormonikierukka (ennen nimellä Levonova) muodostuu muovisesta rungosta ja "käsivarsista" sekä runkoon liitetystä hormonia vapauttavasta sylinteristä. Hormoni on sotkettu muoviin, siitä on noin puolet muovia ja puolet hormonia. Massan päällä on lisäksi hormonin vapautumista rajoittava ja tasoittava muovikelmu. Varresta vapautuu pieniä määriä synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia tasaisia määriä suoraan kohdun limakalvolle. Väistämättä osa hormonista pääsee myös verenkiertoon, mutta ratkaisevasti pienempiä määriä kuin muissa hormonaalisissa menetelmissä. Siksi hormonikierukkaa voidaan käyttää jopa imetysaikana, ei tosin ensisijaisena menetelmänä. Hormonia vapautuu noin 20 mikrogrammaa vuorokaudessa viiden vuoden ajan. On näyttöä, että kierukka toimii tämänkin ajan jälkeen, mutta silti vaihtovälinä pidetään viittä vuotta. Levonova tuli ensimmäisenä maailmassa markkinoille Suomessa vuonna 1990.

Kaikki hormonaaliset ehkäisymenetelmät vähentävät vuodon määrää, mutta hormonikierukalla vaikutus on erityisen selvä paikallisvaikutuksen vuoksi. Sitä voidaan käyttää runsaiden kuukautisten hoitoon, lievittämään kuukautiskipuja sekä osana vaihdevuosihormonikorvaushoitoa. Jos hormonikierukka määrätään sairauden hoitoon, siitä saa Kela-korvauksen. Lisäksi se on miehen sterilisaation ohella varmin ehkäisykeino. Hedelmällisyys palaa kierukasta luovuttua.

Kierukan hormonin vaikutuksesta kohdun limakalvo asettuu lepotilaan. Kohdunkaulan lima sitkistyy, osa ovulaatioista estyy, kierukalla on paikallisvaikutus kohdun limakalvoon sekä haittaa munasolun hedelmöitymistä, tutkimuksissa ei ole löydetty hedelmöityneitä munasoluja. Niukka limakalvo sekä sitkeä kohdunkaulan lima estävät myös tulehduksia tarttumasta sekä leviämästä bakteereiden kasvualustan (kohdun limakalvo) niukkuudesta johtuen. Hormonikierukka suojaa myös kohdunulkoisilta raskauksilta sekä oletettavasti vähentää endometrioosia. Myös myoomien kasvu vähenee tai ne voivat jopa pienentyä. Monet myoomien takia kohdunpoistoleikkausta harkinneet ovat voineet luopua leikkauksesta tai ainakin siirtää sitä.

Niin tavallinen kuparikierukka kuin hormonikierukkakin asennetaan viimeistään 7. päivänä kuukautisten alkamisesta. Tästä on monia etuja: munarakkulan kasvaminen alkaa noin viikon päästä kuukautisten alkamisesta, eikä myöhemmin asennettu kierukka välttämättä pysty estämään ensimmäisen kuun raskautta. Kuukautisten aikana kohdun kaulakanava on väljimmillään eikä nainen ole raskaana.

Kierukan asettamisen hoitaa hommaan koulutettu ihminen. Kierukka viedään "supussa" muovisen asetinputken, kuin pillin, sisällä kohtuun, missä sitä työnnetään asettimesta ulos niin, että kierukka aukeaa normaaliin muotoonsa. Tämä itsessään ei tunnu, mutta kohdunkaulan läpi työntyminen yleensä tuntuu kyllä kuukautiskivun tapaisena kipuna, synnyttämättömillä sattuukin, mutta toimenpide kestää pari-kolme minuuttia ja sitä varten voidaan puuduttaa. Joka tapauksessa voi olla hyvä ottaa pari tulehduskipulääkettä (esim. Burana) noin tuntia ennen toimenpidettä. Kierukka pysyy paikallaan "käsivarsien" avulla. Kierukan langat, joista se aikoinaan poistetaan, tulevat parisen senttiä emättimen puolelle. Yleensä niitä ei tunne normaalissa elämässä eikä yhdynnässä, mutta lääkäri voi myös leikata ne niin lyhyiksi, että ne häviävät kohdun kaulakanavaan. Tällöin poisto vaikeutuu.

Ensimmäisten käyttökuukausien aikana vaivaavat tiputteluvuodot. Ne helpottavat yleensä noin kolmessa kuukaudessa, viimeistään ensimmäisen vuoden lopussa. Kolmasosalla kuukautiset jäävät kokonaan pois. Todennäköisesti nainen ei enää kierukan kanssa tarvitse tamponia eikä sidettä, pelkkä pikkuhousunsuoja riittää. Pillereistä tuttuja sivuvaikutuksia, kuten rintojen arkuutta, päänsärkyä, masennusta, painonvaihtelua tai libidon muuttumista esiintyy parilla prosentilla käyttäjistä. Verisuoniin kohdistuvia muutoksia hormonikierukalla ei ole. Jotkut saavat kasvoihin aknea, joka yleensä häviää ensimmäisen kesän aikana. Tilastojen mukaan alle kymmenen prosenttia keskeyttää kierukan käytön, useimmat vuotohäiriöiden vuoksi.

Plussat:

Miinukset:

Palstalaisen kokemus Levonova-hormonikierukasta:

"Sain Levonovan vuosi sitten. Epätavalliseen ratkaisuun päädyttiin (olen synnyttämätön vajaa parikymppinen), koska pillerit eivät useamman merkin kokeilusta huolimatta tuntuneet sopivan minulle (joo, ei koskaan enää!!) eikä kondomin käyttö vakinaisessa parisuhteessa tuntunut mielekkäältä. Lisäksi ikäni huomioon ottaen ehkäisyn tuli olla suhteellisen varmaa (mistäs mä silloin oisin tiennyt, että mulle tulee vauvakuume muutama kuukausi kierukan jälkeen :) ja kuukautiseni olivat pillereistä huolimatta TODELLA runsaat.

Vaihdoin Levonovaan lennossa pillereiden taukoviikolla. Söin viimeisen pillerin torstaina, kuukautiseni alkoivat sunnuntaina, Levonova asennettiin maanantaina, ja viimeisen siteen pistin pöksyihini tiistaina, eli vuoto niukkeni selvästi heti asettamisesta alkaen.

Alussa vaivasi tiputteluvuoto, mikä sinänsä ei häirinnyt, sillä alushousut vaihdetaan muutenkin lähes päivittäin eikä vuoto ollut niin runsasta, että olisi läpi asti vuotanut. Ainainen phs:n käyttö ärsytti, olisinpa silloin tiennyt, että Ruohonjuuri myy kankaisia pikkuhousunsuojia! Kierukka asetettiin kesäkuussa. Se kesä sattui olemaan sateinen, joten kovin pahasti phs ei hiostanut. Siteitä en kuitenkaan ole asettamista seuranneen päivän jälkeen tarvinnut. Tiputteluvuoto laantui syksyllä, ja vuodenvaihteessa vuodot jäivät kokonaan pois. Pari phs:ää olen vieläkin tarvinnut oletettuihin menkka-aikoihin, mutta muuten vuodot ovat tyystin loppuneet. Raskaana en ole.

Varsinaisia sivuvaikutuksia en ole huomannut. Edes iho ei ole rasvoittunut. Tokihan minulla ikäni huomioon ottaen on vielä epäpuhtauksia ihossani, mutta tilanne ei ole niin paha, ettenkö kehtaisi kävellä ilman meikkiä kaupungilla tms.

Asettaminen sattui, ihan suoraan sanottuna. Mutta yleensä (hormoni)kierukka asetetaan synnyttäneille. Paikat ovat synnytyksen jäljiltä väljemmät kuin minulla (en ole koskaan ollut edes raskaana saati synnyttänyt, ei siis ole myöskään ollut keskenmenoja tai abortteja.) Asettaminen kesti pari minuuttia. En saanut puudutusta (en pyytänytkään) enkä kokenut sitä tarvitsevani. Lääkäri täsmensi minulle ennen asettamista, että MISSÄÄN NIMESSÄ kierukkaa EI olisi tungettu VÄKISIN! Jos se ei olisi mennyt, se ei olisi mennyt ja sillä selvä. Se kuitenkin meni. Ensin mitattiin kohtuni sondilla. Se tuntui muuten inhottavammalta kuin itse asennus, varsinkin silloin, kun sondi osui kohdunpohjaan. Sitten kierukan asennusputki (en koskaan nähnyt sitä) laitettiin kanavan läpi ja kierukka laukaistiin. Se pysyi sisälläni, joten putki vedettiin pois. Se tuntui inhottavalta, mutta kesti vain hetken ja kipu loppui muutamaa supistusta lukuunottamatta (joita useimpia en tuntenut) heti. Hieman asennuksen jälkeen heikotti, mutta se meni ohi enkä pyörtynyt. Ja pakko vähän kehua itseäni, lääkärin mukaan selvisin asennuksesta hyvin. :) Osaan kuvitella, että kierukan asennus ei kummalta tunnu synnytyksen jälkeen.

Hinnasta: Sain Kela-korvauksen (ollut mahdollinen vuoden -98 alusta lähtien) koska diagnoosiksi on kirjoitettu "runsaiden kuukautisvuotojen hoitoon". Hinta oli 977,07 mk ja Kela-korvauksen jälkeen 513,54 mk. Vertailun vuoksi: pillerit maksavat noin 400 mk vuodessa, joten Levonova maksaa itsensä varsin pian takaisin. Huomaa myös säästyneet side- ja mahdolliset rautatablettikustannukset.

Levonovan ansiosta siis vuotoni ovat loppuneet lähes tyystin ja hemoglobiini on parantunut HUOMATTAVASTI. Alimmillaan se oli pillereiden aikana 107. Aloin syödä rautaa, Levonovan asentamista edeltävällä viikolla se oli 120. Jatkoin raudan syöntiä vielä muutaman kuukauden, jolloin Hb nousi 130:een. 8 kk asennuksesta (en enää syönyt rautaa) se oli 142.

Olen kaikenkaikkiaan ollut varsin tyytyväinen. Muutaman kerran on supistanut ilkeästi, mutta se johtuu siitä, että kierukka on hieman liian iso synnyttämättömään kohtuuni. Levonova on varsin harvinainen tämän ikäisellä synnyttämättömällä, olisittepa nähneet yksityisen gynen ilmeen kun kerroin asiasta hänelle. :) Sen jälkeen gyne kertoi, että hänelläkin on Levonova. Monet naispuoliset lääkärit ja hoitajat ovat kertoneet, että hekin kuuluvat Levonovan onnelliseen käyttäjäkuntaan.

Toivottavasti joskus saan lapsia. Kun lapset on tehty tai saatu tai ihan miten vain, palaan ehdottomasti Levonovan käyttäjäksi! Vielä kierukkaa ei minulta ole poistettu. Enkä ole Leiraksella töissä tästä 'mainospuheenvuorosta' huolimatta."

[Taaksepäin] [Sisältöön] [ Eteenpäin]

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit