Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Jälkiehkäisy

Jokaisen suojaamattoman yhdynnän jälkeen tulee käyttää jälkiehkäisyä ellei toiveissa ole raskaus. Jälkiehkäisyllä tarkoitetaan yhdynnän jälkeistä ehkäisyä varsinaisen ehkäisyn puuttuessa tai sen pettäessä. Jokainen suojaamaton yhdyntä ei johda raskauteen, mutta toisaalta ei-toivottu raskaus yleensä keskeytetään. Jälkiehkäisyn käyttö on aina aborttia helpompi vaihtoehto eivätkä terveysriskit ole niin suuria.

Ennen jälkiehkäisyn käyttöä tulee selvittää kaikki saman kierron suojaamattomat yhdynnät mahdollisen raskauden poissulkemiseksi. Menetelmänä voidaan käyttää hormonaalisesti ehkäisypillereiden avulla tai asentamalla kuparikierukka.

Jälkiehkäisypillerit (ns. katumuspillerit)

Pillerit ovat neljän tabletin pakkauksessa ja ne on suunniteltu erityisesti jälkiehkäisyyn. Nykyisin katumuspillereitä saa Suomessa apteekeista ilman reseptiä.

Vaikka useita hormonimenetelmiä on käytetty ja testattu, laajimmat kokemukset on levonorgestreeliä ja etinyyliestradiolia sisältävien ehkäisypillereiden poikkeavasta käytöstä. Pillerit ovat 6-7 kertaa tavallisia yhdistelmäpillereitä vahvempia. Ensimmäiset 2 pilleriä tulee ottaa mahdollisimman nopeasti suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Hoidon tehokkuus ilmeisesti vähenee, jos yhdynnästä on yli 48 h, mutta hoito kannattaa aloittaa 72 h saakka. (Valmistajan suositus.) Toiset 2 pilleriä otetaan 12 h tunnin päästä ensimmäisistä.

Tarkkaa vaikutustapaa ei tunneta, mutta pillereiden oletetaan estävän ovulaatiota, munasolun kulkua ja kiinnittymistä kohtuonteloon. Raskaus alkaa vain 1-5% hoidetuista. Vuoto tulee 98%:lla kolmen viikon kuluessa. Jos tähän mennessä ei kuukautisia tule, on syytä tehdä raskaustesti ja käydä lääkärissä.

Jälkiehkäisyyn ei liity lääketieteellisiä vaaroja. Hormonaalinen jälkiehkäisy ei aiheuta keskenmenoja, eikä siihen ole raportoitu liittyvät teratogeenisiä (sikiövahinkoja aiheuttavia) sivuvaikutuksia. "Katumuspillereistä" huolimatta raskautta voi halutessaan jatkaa.

Noin puolet kärsivät pahoinvoinnista ja joka viides oksentaa. Jos käyttäjä oksentaa kolmen tunnin sisällä ensimmäisten pillereiden otosta, toinen annos tulee ottaa mahdollisimman pian ja on syytä ottaa yhteyttä pillereiden antajaan hoidon uusimiseksi. Päänsärkyä esiintyy noin puolella ja rintojen arkuus on tavallista. Toistuvastakaan käytöstä edes saman kuukauden aikana ei ole terveydelle haittaa, mutta se voi epäsäännöllistää kuukautiskierron ja aiheuttaa vuotohäiriöitä. Olisi myös syytä miettiä varmempaa ehkäisyä. Ehkäisypillerin unohtuessa ei kannata käyttää jälkiehkäisyä.

Käyttö:

Ongelmia:

Varsin lupaavia tuloksia on saatu antiprogestiini RU 486:n eli mifepristonin käytöstä jälkiehkäisynä. Kerta-annos 600 mg 72 h:n kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä esti kahdessa laajassa tutkimuksessa raskauden kaikilta hoidetuilta, kun kontrolliryhmässä tavanomaista hormonaalista ehkäisyä saaneilla raskaus alkoi yhdellä prosentilla. Tämä lääke ei ole vielä rekisteröity Suomessa, mutta on käytössä monissa muissa maissa.

Kuparikierukka jälkiehkäisynä

Jos suojaamattomasta yhdynnästä on yli 72 tuntia, mutta alle 5 vuorokautta, voidaan lääkärin vastaanotolla asentaa vielä tavallinen kuparikierukka. Sitä voidaan pillereiden sijasta suositella jälkiehkäisyksi myös sellaiselle, joka on kierukkaehkäisyä muutenkin harkinnut. Se perustunee lähinnä munasolun kiinnittymisen estymiseen limakalvolla.

Plussat:

Miinukset:

[Taaksepäin] [Sisältöön] [ Eteenpäin]

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit