Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Kemialliset ehkäisymenetelmät

Spermisidit

Kemialliset ehkäisyaineet ovat emättimeen ennen jokaista yhdyntää laitettavia vaahtoja, geelejä, voiteita tai puikkoja. Ne muodostavat emättimeen suojaavan kerroksen, jonka sitkeä koostumus hidastaa siittiöiden liikettä ja valmisteiden alkoholipitoinen vaikuttava aine tuhoaa siittiöt rikkomalla niiden pintakalvon. Spermisidejä saa apteekista ilman reseptiä, mutta Patentex Oval N -puikkoja lukuun ottamatta (jonka tulevaisuus on epävarma) valmisteet on jouduttu vetämään markkinoilta, sillä EU-säännöstöissä ne ovat määritelty lääkkeiksi. Valmistajat joutuvat hakemaan uusia myyntilupia eikä niiden saanti ole varmaa, koska aineista ei ole tehty tieteellisiä tutkimuksia. Vaikka aineita on käytetty turvallisesti vuosikausia, se ei ole riittävä näyttö tiukkoihin lääketurvallisuusmääräyksiin.

Spermisidejä yksinään ei suositella ehkäisymenetelmäksi, paitsi ehkä synnytyksen jälkeen imetyksen aikana tai vaihdevuosia lähestyvällä naisella, joiden hedelmällisyys on jo laskussa. Joistakin tuotteista saattaa joutua pieniä määriä vaikuttavaa ainetta äidinmaitoon, minkä ei ole kuitenkaan todettu aiheuttavan haittaa vauvalle tai maidontuotannolle. Aineet viedään juuri ennen yhdyntää (korkeintaan tuntia ennen) syvälle emättimeen. Puikkoja ja tabletteja käytettäessä on syytä odottaa niiden sulamista 10 minuutin ajan. Puikkojen ehkäisyteho säilyy noin neljä tuntia, mutta vaahtoa, geeliä ja voidetta on lisättävä piankin toistuvan yhdynnän edellä.

Koeputkitesteissä spermisidien on havaittu tappavan sukupuolitauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia, mutta elimistössä tehoon vaikuttavat monet muut tekijät, minkä takia suojaan ei kannata luottaa.

Plussat:

Miinukset:

Ehkäisysieni

(Ei saatavana Suomesta.)

Ehkäisysieni on kertakäyttöinen, sienimäisestä aineesta tehty kuppi, joka on kyllästetty spermisidillä. Sieni asetellaan emättimeen ennen yhdyntää vähän samaan tyyliin kuin pessaari. Sientä pidetään emättimessä kuusi tuntia yhdynnän jälkeen. Teholtaan se on samaa luokkaa kuin muut spermisidit. Hinta on korkea eikä menetelmä saanut Suomessa kovinkaan suurta suosiota.

Plussat:

Miinukset:

[Taaksepäin] [Sisältöön] [ Eteenpäin]

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit