Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Kohdunsisäiset ehkäisimet

Kuparikierukka

Muovirunkoisia kuparikierukoita on markkinoilla monenlaisia. Ohut kuparilanka on malllista riippuen kiedottu joko kierukan pystysakaraan tai rungon lisäksi "käsivarsiin". Joissakin malleissa kuparilangan sisällä on hopeaydin. Tämä ei vaikuta ehkäisytehoon, mutta tekee kuparilangat katkeamattomiksi. Käsivarret ovat eri malleissa erilaiset. Teho kestää mallista riippuen 3 tai 5 vuotta. Kuparikierukka asennetaan kuten hormonikierukkakin, katso siitä lisätietoa Levonova-homonikierukan kohdalta.

Kierukan ehkäisytapaa ei täysin tunneta. Sen teho perustunee vierasesinevaikutukseen kohdussa, jolloin hedelmöitynyt munasolu ei kiinnity kohdun limakalvoon. Kupari parantaa ehkäisytehoa, mitä suuremmalla pinta-alalla kuparia on, sitä tehokkaampi ehkäisyvaikutus. Kierukka estää munasolun hedelmöitymisen heikentämällä siittiöiden hedelmöityskykyä sekä estää siittöiden kulkua munatorviin. Munatorvien erite muuttu sukusoluille epäedulliseksi. Myös munanjohtimien liike saattaa muuttua niin, että munasolu ei hedelmöity, tai että munasolu joutuu niin nopeasti kohtuun, jotta se ei ehdi hedelmöityä eikä ole valmis kiinnittymään kohdun limakalvoon. Nykykäsityksen mukaan tämä on ensisijainen ehkäisyteho, kiinnittymisen esto vasta toissijainen. Munasolun irtoamiseen kierukka ei vaikuta. Ehkäisyvaikutus alkaa heti, kunhan kierukka on asennettu viikon sisällä kuukautisista. Hedelmällisyys palautuu välittömästi kierukan poiston jälkeen.

Kierukka ehkäisee myös kohdunulkoisia raskauksia jossakin määrin, ellei nainen saa sisäsynnytintulehdusta, mikä lisää kohdunulkoisten raskauksien määrää. Ehkäisyteho on noin 98-99 %. Jos raskaus alkaa kierukan läpi, nousee keskenmenoriski joka kestää toiselle kolmannekselle saakka. Kierukka tulisi poistaa heti raskaus huomattua. Sikiön hyvinvointiin kierukka ei vaikuta. Poiston yhteydessä myös muna/alkio/sikiö voi poistua.

Plussat:

Miinukset:

Hormonikierukka

Hormonikierukasta enemmän hormonimenetelmien yhteydessä.

[Taaksepäin] [Sisältöön] [ Eteenpäin]

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit