Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Ehkäisymenetelmiä erilaisiin tilanteisiin

Mikä ehkäisyksi nuorelle?

Nuoren seksuaalinen kanssakäyminen on aluksi usein satunnaista ja partnerit vaihtuvat melko lyhyin väliajoin. "Vuosisadan Rakkaustarina" harvemmin osoittautuu koko loppuelämän kestäväksi. Raskaus saattaa hetkellisesti tuntua romanttiselta ajatukselta silloin kun uskoo löytäneen Sen Oikean. Raskaus kuitenkin on elinikäinen sitoumus, johon liittyy sosiaalista ja taloudellista vastuunottoa, eikä vain pastellinvärisiä unelmia.

Kun yhdyntöjä on epäsäännöllisesti, jatkuvan ehkäisyn tarvetta ei pidetä mielekkäänä ja se saattaa jäädä helposti "turhana". Nuoret pelkäävät usein etenekin hormonaalisen ehkäisyn vaaroja enemmän kuin raskauden mahdollisuutta ja siten pillereiden syönti lopetetaan välittömästi suhteen päättyessä. Uusi seurustelusuhde saattaa kuitenkin jo alkaa saman viikon luokkabileistä, eikä se suinkaan odota uuden ehkäisyn aloittamisajankohtaa, seuraavia kuukautisia - joita ei välttämättä tulekaan. Nuorena voi raskaus alkaa, vaikka olosuhteet eivät olisi parhaat mahdolliset, sillä hedelmällisyys laskee iän myötä. Abortti on kuitenkin aina raskas päätös niin henkisesti kuin fyysisesti ja mahdollisen lapsen pitäminen muuttaa koko loppuelämän. Harvemmin huonoon suuntaan kuitenkaan!

Juuri ehkäisyntarpeen satunnaisuus ja odottamattomuus asettaa erityisvaatimuksia nuoren ehkäisylle. Toistuvat tauot ja uudelleenaloitukset voivat myös pitää pillereiden sivuvaikutuksia, jotka usein käytön jatkuessa helpottaisivat. Pillereiden käyttö välillä "vähän turhaankin" on terveellisempi vaihtoehto kuin ei-toivotut raskaudet ja keskeytykset.

Satunnaisissa suhteissa kondomin käyttö on välttämätöntä sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta suojautumiseksi. Myös pysyvämmässä suhteessa kondomia kannattaa käyttää niin kauan kunnes molemmat on todettu "puhtaiksi", eli vähintään 3 kk viimeisestä edellisen partnerin kanssa tapahtuneesta yhdynnästä tehdyt sukupuolitestit. Jos jokin tauti löytyy, se ei näy heti, mutta tarttuu silti. Positiivisen tuloksen löytyessä tauti voidaan hoitaa pois ja mikäli on käytetty kondomia, se ei ole tarttunut toiseen osapuoleen. Tautien kannalta turvallisia partnereita on ainoastaan he, joilla ei ole ollut aiempia seksipartnereita. Useimmat taudit ovat joko oireettomia tai sitten vähäoireisia, eikä niitä huomaa. Ne eivät myöskään näy mitenkään päälle päin. Molemminpuolisessa hyvässä ja luottamuksellisessa suhteessa testeissä käyminen ymmärretään varmasti toisesta osapuolesta välittämiseksi ja vastuuntuntoiseksi, eikä suinkaan epäluottamuslauseeksi. Raskaaksi tulemiseen ja tartunnan saamiseen riittää yksi seksikokemus, eikä "eka kerta" ole poikkeus tai suojaa niin raskaudelta kuin taudeiltakaan.

Kondomin käyttö on siis sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisyksi enemmän kuin suositeltavaa, vaikka raskauden ehkäisy olisikin hoidettu jollain muulla menetelmällä. Joskus on tarpeen käyttää sekä "vyötä" että "henkseleitä" samanaikaisesti, eli esim. pillereitä ja kondomia. Ainoana raskauden ehkäisymenetelmänä kondomi on kuitenkin epäluotettava, sillä kokemuksen puutteessa kondomi rikkoutuu helposti, sitä ei aina muisteta käyttää tai käytetä yhdynnän alusta loppuun asti. Varsinkin nuoret pitävät kondomin ostoa nolona ja etenkin tytöt pelkäävät leimautuvansa "helpoksi", jos he ovat varustautuneet kondomein. Siltikään seksistä ei kenties uskalla kieltäytyä torjutuksi tulemisen pelossa, vaikka pojallakaan ei olisi kondomeja mukana. Molemmilla on yhtä suuri vastuu ehkäisystä ja myös tyttöjen pitäisi rohjeta ostaa ja pitää kondomeja menossa mukana. Jos kaupasta ostaminen ujostuttaa, mene apteekkiin ostoksille. Varautuminen on järkevää ja vastuuntuntoista, eikä suinkaan merkki jatkuvasta seksihakuisuudesta tai yllyke yhdyntöihin.

Humalatila on yhdynnän odottamattomuuden jälkeen yleisin syy kondomin käytön laiminlyömiseen. Alkoholi voi saada tekemään asioita, joita selvin päin ei tekisi - myös siinä läheisimmässä ihmissuhteessa.

Ehkäisypillereiden käyttöön kovin nuorten kohdalla suhtauduttiin aikaisemmin varovaisesti lähinnä kahdesta syystä: niiden pelättiin vaikuttavan pysyvästi tytön loppuelämän sukupuolihormonitoimintaan sekä jarruttavan pituuskasvua. Kumpikaan näistä peloista ei ole osoittautunut aiheelliseksi. Nuoren kuukautiskierrot ovat usein epäsäännöllisiä parin ensimmäisen vuoden ajan ja säännöllistyvät viiden vuoden kuluessa ovulaatioiden lisääntyessä. Nykyisin e-pillereitä käytetäänkin säännöllistämään kiertoa, vaikka ehkäisyntarvetta ei vielä olisi. Hoidon loputtua kuukautiset tulevan yleensä säännöllisemmin, sillä pilleriaikana ikä usein tehdä tehtävänsä ja säännöllistää kierron.

Pillereiden käyttöön liittyvä vakavien verisuonisairauksin riski on nuorella erittäin pieni, ellei hänellä ole periytyvää laskimotukostaipumusta. Sen sijaan tupakointi moninkertaistaa sydän- ja aivoverisuonikomplikaatioiden riskin tupakoimattomiin verrattuna. Erityisesti tästä syystä johtuen nuorten naisten tupakoimisen yleistyminen viime aikoina on huolestuttavaa. Tupakoivalla e-pillereiden käyttäjällä on jopa 17-kertainen riski sairastua aivo- ja sydäninfarktiin tupakoimattomaan e-pillerin käyttäjään verrattuna. Tupakka voi myös nostaa verenpaineen niin korkeaksi, että pillereiden syönti käy mahdottomaksi. Tupakoinnin ja e-pillereiden suhdetta näihin vakaviin tauteihin kuvaakin melko hyvin puolileikillinen suositus, jonka mukaan e-pillereitä pitäisi voida ostaa automaateilta ja tupakat apteekista.

Ehkäisypillerit tarjoavat enemmän terveyshyötyjä kuin -haittoja (katso tarkemmin yhdistelmäpillerikohdasta), mutta eivät siltikään sovi kaikille. Hedelmällisyyttä suojaavat vaikutukset ovat erityisen edullisia nuorille, koska nuorilla lasten hankkiminen on vielä edessä. Nuoret kärsivät usein myös kuukautiskivuista, joihin pillerit pääsääntöisesti auttavat. Eräällä pillerimerkillä voidaan myös hoitaa aknea.

Minipillereiden ajateltiin aikaisemmin pienemmän hormonimääränsä vuoksi olevan erityisesti nuorille sopiva ehkäisymenetelmä, mutta nuoret sietävät huonosti minipillereiden vuotohäiriöitä, kuten kuukautisten poisjääntiä ja epäsäännöllisiä tiputteluvuotoja. Minipillereiden ottaminen on myös tarkkaa puuhaa, pillerit tulee ottaa 24 tunnin välein, yli tunnin heitot voivat jo haitata ehkäisytehoa, eikä tämä yleensä käy yksiin nuorten lentävän elämäntyylin kanssa. Raskausluvut ovatkin selvästi korkeammat kuin yhdistelmäpillereillä.

Ehkäisykapseleiden ja -ruiskeiden käyttöön liittyy samat vuotohäiriöt kuin minipillereilläkin, minkä vuoksi niitä ei pidetä nuorten ensisijaisena vaihtoehtona. Ne voivat tulla kysymykseen kuitenkin silloin, kun e-pillereiden käyttö on vasta-aiheista tai niitä ei muistaa syödä ajallaan.

Kierukka ei itsessään aiheuta tulehduksia, mutta sen käyttöön liittyy lisääntynyt sisäsynnytintulehdusten riski, jos partneri vaihtuu usein. Tulehdukset ja mahdolliset sukupuolitaudit voivat vaurioittaa munatorvia, josta voi olla myöhemmin seurauksena lapsettomuus.

Kuparikierukka lisää kuukautisvuodon määrää ja voi pahentaa kuukautiskipuja, minkä vuoksi se ei ole ykkösmenetelmä niistä jo ennestään kärsivälle nuorelle. Mikäli muut menetelmät eivät tule kyseeseen, hormonikierukka on kuparikierukkaa parempi vaihtoehto, sillä se niukentaa vuotoa ja kuukautiskipuja sekä ehkäissee jossakin määrin myös sisäsynnytintulehduksilta. Toisaalta hormonikierukka on kuparikierukkaa kookkaampi ja siksi harvinaisempi synnyttämättömällä.

Kemialliset menetelmät yksinään käytettyinä ovat varsin epäluotettavia kaikissa ikäryhmissä. Sen sijaan niitä kannattaa käyttää kondomiehkäisyn varmistajana, jos kondomia käytetään ainoana ehkäisymenetelmänä. Tosin EU-säännösten vuoksi kemiallisten ehkäisimien saanti on vaikeata.

Pessaarin ehkäisyvarmuus on enintään kondomin luokkaa, eikä se suojaa sukupuolitaudeilta. Siksi kondomi on estemenetelmistä pessaaria suositeltavampi. Tosin muualla maailmassa monet nuoret käyttävät pessaaria e-pillereiden sijasta. Oikein käytettynä se sopii vakinaiseenkin ehkäisyyn, vaikka ei Suomessa niin suosittu menetelmä olekaan.

Jälkiehkäisy käsitellään tarkemmin toisaalla ja se tulee aina muistaa suojaamattoman yhdynnän jälkeen tai jos ehkäisy on pettänyt (esim. kondomi mennyt rikki). Jälkiehkäisyyn ei liity vakavia terveysriskejä eikä siitä ole kerran käytettynä haittaa. Sen käytöllä voidaan ehkäistä moni raskaus ja raskaudenkeskeytys.

Mikään ns. luonnonmenetelmä ei sovi nuorelle, sillä ne ovat huolimattomasti käytettynä äärimmäisen epäluotettavia. Harvalla nuorella on säännöllinen kuukautiskierto, joka on luonnonmenetelmässä varsin tärkeä seikka. Menetelmä vaatii toimiaksensa pidättäytymistä yhdynnästä tietyksi kierron ajaksi ja tämä voi olla nuorelle vaikeaa.

Keskeytetty yhdyntä ei ole ehkäisymenetelmä! Jos ehkäisyä ei ole saatavilla, tulee yhdynnästä pidättäytyä, mutta jos se ei onnistu, tulee hakea jälkiehkäisypillerit. Peniksen päähän ennen yhdyntää tulevissa liukastustipoissa voi olla jo miljoonia siittiöitä. Siemensyöksyn ennustaminen vaatii jonkin verran kokemusta ja nopea tai ennenaikainen siemensyöksy on sitä yleisempää, mitä nuorempi mies on. Siemensyöksyn tulo myös vaihtelee tilanteen mukaan. Esim. alkoholin käyttö saattaa nopeuttaa myöhäistä siemensyöksyä, mutta se vaikeuttaa myös ennustamista ja hidastaa reaktioita.

Synnytyksen jälkeinen ehkäisy

Imetys käy ehkäisystä kuuden ensimmäisen kuukauden aikana vauvan syntymästä edellyttäen, että

Tästä menetelmästä käytetään nimeä LAM eli Lactational amenorrhea method. Sen varmuus on oikein käytettynä 98%. Kuitenkin tulee käyttää lisäehkäisyä heti jonkun kohdan, erityisesti kolmannen, täyttyessä puutteellisesti.

Jos äidin kuukautiset alkavat tai lapsi alkaa saada lisämaitoa tai kiinteätä ruokaa, menetelmän teho heikkenee ja tällöin tulee käyttää jotakin luotettavaa ehkäisymenetelmää. Jokainen imetyskerta estää aivolisäke- ja siten munasarjojen hormonituotannon, jolloin munarakkuloiden kypsyminen ja ovulaatio estyvät ja kohdun limakalvo pysyy lepotilassa. Puolen vuoden sisällä synnytyksestä munasolu harvoin irtoaa imettävällä äidillä ennen kuukautisia. Kuukautisten jälkeen ovulaation todennäköisyys kasvaa ja ehkäisyteho näin ollen heikkenee.

Useimmiten kaksi ensimmäistä kohtaa kolmesta täyttyy, mutta riittävän imetystiheyden tärkeys unohtuu. Imetys voi keskeytyä väliaikaisesti esim. rintatulehduksen, äidin muun sairastelun, matkan tai monen muun syyn vuoksi. Tämän ei usein ajatella vaikuttavan ehkäisytehoon, jos rintaruokinta jatkuu taas normaalisti. Elimistön oma hormonituotanto saattaa kuitenkin käynnistyä tällaisten pienten imetystaukojen aikana ja ehkäisy vaarantua. Yhä useampi abortti tehdään vastikään synnyttäneelle.

Raskaudenehkäisyn varmistaminen jollakin muulla menetelmällä tulee ajankohtaiseksi viimeistään puoli vuotta synnytyksen jälkeen, kuukautisten alettua tai vauvan saadessa lisäruokaa. Ensisijaisena ehkäisymenetelmänä ovat tavallinen kierukka, estemenetelmät ja sterilisaatio, koska näillä menetelmissä ei ole vaikutusta vauvaan eikä maidon määrään tai sen koostumukseen.

Myös luonnollista ehkäisyä voi tietyin edellytyksin käyttää imetysaikana. Katso lisää luonnollisen ehkäisyn kohdasta tai seuraavilta www-sivuilta:

http://www.fertilityuk.org
http://www.billings-centre.ab.ca
http://www.familyplanning.net

Estemenetelmät käyvät imetyksen aikaiseksi ehkäisyksi ja lienevät käytetyin menetelmä. Kondomi ja pessaari voivat ärsyttää kuivia limakalvoja, jolloin apuna voi käyttää apteekista saatavia liukastusvoiteita. Pessaarin koko tulee synnytyksen jälkeen tarkistaa ja yleensä se tarvitsee vaihtaa suurempaan. Pessaaria yleensä käytetään spermisidien kanssa. Joistakin spermisideistä saattaa mennä pieni määrä vaikuttavaa ainetta äidin verenkiertoon ja tätä kautta äidinmaitoon, mutta määrät on hyvin pieniä eikä tästä ole osoitettu olevan haittaa imeväiselle. Täysimetyksen aikana spermisidien käytöstä voidaan kuitenkin luopua, sillä pelkkä estemenetelmä yhdessä täysimetyksen kanssa riittää antamaan hyvän suojan.

Kierukka käy hyvin ehkäisyksi imetysaikana. Siitä ei ole mitään vaikutuksia vauvaan tai maidontuotantoon. Se voidaan asettaa jo jälkitarkastuksessa. Tässä asiassa on paikkakuntakohtaisia eroja, joten kysy asiaa jo raskausaikana neuvolasta tai viimeistään jälkitarkastuksessa, mikä on paikkakuntanne käytäntö. Yleensä kierukka tulee asentaa tietyn ajan kuluessa synnytyksestä (esim. 12 vkoa) ja tämän ajan umpeuduttua tulee odottaa, kunnes kuukautiset ovat alkaneet.

Sterilisaatiota harkittaessa tulee pitää mielessä menetelmän peruuttamattomuus. Vauvan vähän kasvettua voi alkaa tehdä mieli vielä lisää lapsia, esim. jos raskaus on ollut vaikea, lapsi on kärsinyt koliikista tms. Älä siis hätäile päätöstäsi. Raskauden aikana päätös tulisi tehdä jo hyvissä ennen laskettua aikaa, sillä juuri synnytyksen jälkeen tehty päätös voi olla hätäinen ja synnytyksen aiheuttaman hormonimyllerryksen värittämä tai reaktio vaikeasta synnytyksestä. Toisaalta taas päätöstä kannattaa lykätä jos synnytys on päättynyt vauvan kuolemaan tai lapsi on vakavasti sairas. Toimenpide voidaan tehdä keisarileikkauksen yhteydessä tai kolmen päivän sisällä alatiesynnytyksen jälkeen, jolloin kohtu on vielä korkealla eikä nukutus estä maidon nousemista rintoihin. Viikon kuluttua synnytyksestä nukutuksessa käytettävät aineet sen sijaan saattavat tyrehdyttää maidon tuotannon. Mikäli pariskunta on päätynyt miehen sterilisaatioon, tulee se tehdä hyvissä ajoin ennen mahdollisen imetyksen antaman suojan aikana ennen naisen hedelmällisyyden palautumista.

Pelkkää progestiinia sisältäviä valmisteita (hormonikierukka, ihonalaiset ehkäisykapselit, minipillerit tai progestiiniruiskeet) voidaan käyttää, mikäli ei-hormonaaliset menetelmät eivät käy tai niitä ei haluta käyttää. Pieni määrä hormonia kulkeutuu äidinmaitoon, mutta siitä ei ole kuvattu haittavaikutuksia vauvalle tai pahoja ongelmia maidontuotantoon. Maidon eritys pysyy usein ennallaan eikä progestiini vaikuta maidon koostumukseen. Joissakin maissa käytännössä jokaiselle synnyttäneelle annetaan minipillerit mukaan jo synnytyssairaalasta. Hormonikierukka ja -kapselit on luontevaa asentaa ja ensimmäinen progestiiniruiske antaa jälkitarkastuksessa. Minipillerit voi aloittaa jo aikaisemmin, mutta yleensä se ei ole tarpeen ennen jälkitarkastusta. Jos hormonikierukka asetetaan vasta ensimmäisten kuukautisten jälkeen, on syytä varautua tavallista pidempään tiputteluvuotoon.

Yhdistelmäehkäisypillereitä ei suositella imetyksen aikaiseksi ehkäisyksi puolen vuoden sisällä synnytyksestä, sillä ne vähentävät maidon määrää ja voivat tyrehdyttää maidontulon ennen aikojaan. Jos yhdistelmäpillerit ovat kuitenkin ainoa kyseeseen tuleva vaihtoehto, pillereistä tulisi valita matalahormonisin ja ne tulisi aloittaa vasta maidon tulon vakiinnuttua, aikaisintaa kuuden viikon kuluttua synnytyksestä. Vaikka hormonia maitoon erittyykin, on määrä niin vähäinen, että imetystä tulee jatkaa mahdollisuuksien mukaan, sillä äidinmaito on vauvalle parasta ravintoa ja maidon ravinto- ja vasta-aineet korvaamattomia.

Jälkiehkäisyä voi käyttää myös imetysaikana samoin edellytyksin kuin muulloinkin. Katso lisää jälkiehkäisyä koskevasta kohdasta. Täysimetyksen aikana jälkiehkäisy on harvoin tarpeellista.

Imettävän äidin ehkäisy

Menetelmä Aikaisin suositeltava
aloitus synnytyksestä
Vaikutus
imetykseen
Vaikutus
lapseen
Ensisijaiset - - -
Sterilisaatio 1-3 päivää ei ei
Kierukka jälkitarkastus ei ei
Estemenetelmät heti ei ei
Toissijaiset - - -
Hormonikierukka jälkitarkastus ei *
Kapselit jälkitarkastus ei *
Minipillerit 1 viikko ei *
Progestiiniruiske jälkitarkastus ei *
Ei suositeltavat - - -
Yhdistelmäpillerit 1. kuukautiset tai 6 kk voivat vähentää maidoneritystä *
* = pitkäaikaisvaikutukset?

Ei-imettävän äidin ehkäisy

Jos synnytyksen jälkeen ei imetetä, tarvitaan ehkäisyä heti yhdyntöjen alkaessa. Ensimmäinen munasolu voi irrota jo reilun kuukauden kuluttua synnytyksestä. Mikäli maidoneritys tyrehdytetään lääkkeillä, voi ajankohta aikaistua tästäkin vielä kahdella viikolla. Synnytyksestä toipumiseen kuluva aika kuitenkin pitänee huolta siitä, ettei raskauden riskiä ole ennen jälkitarkastusta.

Menetelmää valittaessa periaatteet ovat samat kuin muulloinkin. Täytyy kuitenkin muistaa mm. raskauden hyytymistekijävaikutukset, minkä vuoksi yhdistelmäpillereitä ei tule lisääntyneen veritulppariskin vuoksi käyttää kolmen viikon sisällä synnytyksestä. Luonteva pillereiden aloittaminen on ensimmäisten kuukautisten yhteydessä. Kierukka kannattaa asentaa jälkitarkastuksen yhteydessä, koska kohdun vaurioitumis- ja tulehdusriski ovat lisääntyneet ennen tätä ja yhdynnätkin suositellaan aloitettavaksi vasta jälkitarkastuksen jälkeen. Myöhemmin tapahtuvat kierukan asennuksen yhteydessä raskauden mahdollisuus tulee sulkea pois ennen asennusta, jos yhdyntöjä on ollut, eivätkä kuukautiset ole vielä tulleet. Jos nainen valitsee pessaarin, on sen koko sovitettava/tarkistettava lääkärillä esim. jälkitarkastuksen yhteydessä.

Abortin/ keskenmenon jälkeinen ehkäisy

Hormonitoiminta palautuu nopeasti kaavinnan jälkeen. Ensimmäinen munasolu voi irrota jo kahden viikon kuluttua toimenpiteestä ja puolet naisista ovuloi kolmannen viikon loppuun mennessä. Näin ollen abortin yhteydessä ehkäisy pitäisi aloittaa hyvissä ajoin jo ennen seuraavia oletettuja kuukautisia. Tämä kuitenkin edellyttää, että tulevasta ehkäisystä on sovittu jo raskaudenkeskeytyslausunonnon kirjoittaneen lääkärin kanssa.

Ehkäisyn aloittamisella välittömästi tai pian toimenpiteen jälkeen on monia etuja. Keskeytykseen päätyvät ovat seksuaalisesti aktiivisia ja todistetusti hedelmällisiä, joten heillä on suuri riski tulla uudestaan raskaaksi, jos ehkäisystä ei ole päätetty etukäteen. Kierukan tai ihonalaisen ehkäisykapselin voi asentaa kätevästi kaavinnan yhteydessä, eikä hormonaalisista menetelmistä ole osoitettu olevan haittaa, vaikka ne aloitettaisiin saman tien.

Abortin jälkeisen menetelmän valinta perustuu samoille kriteereille kuin ennen keskeytettävääkin raskautta. Nuoren, synnyttämättömän naisen ensisijainen ehkäisy on yhdistelmäpillerit, kuten normaalistikin. Pillerit voi aloittaa välittömästi kaavinnan jälkeen, joko samana iltana tai seuraavana päivänä. Ne pitäisi kuitenkin aloittaa viimeistään viikon kuluttua toimenpiteestä, jotta ensimmäinenkin ovulaatio toimenpiteen jälkeen estyy.

Kierukan asennus onnistuu kaavinnan lopuksi helposti ja kivuttomasti, sillä kaavinta suoritetaan nukutuksessa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että toimenpiteen yhteydessä asennetun kierukan ehkäisyteho on yhtä hyvä kuin myöhemminkin asetetun kierukan, eikä tulehduksia tai muitakaan ongelmia esiinny sen useammin. Kierukan hyödyt ja sivuvaikutukset ovat samat toimenpiteen yhteydessä asetettuna kuin muulloinkin laitettuna.

Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät valmisteet käyvät abortin jälkeen samoilla ehdoilla kuin muulloinkin. Ihonalaiset kapselit ja hormonikierukka voidaan asentaa toimenpiteen yhteydessä. Minipillerit kannattaa aloittaa jo samana iltana tai seuraavana päivänä. Progestiiniruiskeen ensimmäisen pistoksen voi antaa jo kotiin lähdettäessä.

Sterilisaatiota ei yleensä käytännön syistä voi suorittaa toimenpiteen yhteydessä, joten sterilisaatioon menijä tarvitsee sterilisaation odotusajaksi luotettavaa ehkäisyä. Mikäli pillerit eivät käy ja esimerkiksi tavallinen kierukka on pettänyt, on hormonikierukka yksi luotettavimmista vaihtoehdoista, joskin kallis lyhytaikaiseen ratkaisuun. Moni hormonikierukan valinnut on tosin ollut niin tyytyväinen, että on jatkanut sen käyttöä ja siirtänyt sterilisaatiomietteet tuonnemmaksi.

Abortin/ keskenmenon jälkeinen ehkäisy taulukossa

Menetelmä Aloitus kaavinnan jälkeen Huomattavaa
Kierukka toimenpiteen yhteydessä vuotojen lisääntyminen
Yhdistelmäpillerit heti - 1 viikko myöhempi aloitus ei varma ensimmäiselle kierrolla
Minipillerit heti vuotohäiriöt mahdollisia
Kapselit toimenpiteen yhteydessä vuotohäiriöt mahdollisia
Progestiiniruiske heti vuotohäiriöt mahdollisia
Hormonikierukka toimenpiteen yhteydessä vuotohäiriöt vähäisempiä kuin kuukautisten yhteydessä asennettuna
Sterilisaatio heti, yleensä omana toimenpiteenään peruuttamaton, harkittava tarkoin
Kondomi heti suojaa tulehduksilta
Pessaari heti tulehdusriski toimenpiteen jälkeen? sovitettava ensikäyttäjälle

[Taaksepäin] [Sisältöön] [ Eteenpäin]

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit