Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Tulevaisuuden näkymiä

Sataprosenttista, haittavaikutuksetonta, hormonitonta, terveyshyödyllistä, palautuvaa, hedelmällisyyttä edistävää, sukupuolitaudeilta ja tulehduksilta suojaavaa sekä huoletonta menetelmää odottaessa katse kääntyy miesten ehkäisyn suuntaan sekä eritoten imetysaikana sopivia hormonimenetelmiä. Kaikkien nykyisten hormonimenetelmien hormonit menevät äidinmaitoon ja voivat periaatteessa vaikuttaa lapseen. Lisäksi yritetään löytää uusia, paremmin siedettyjä hormonijohdannaisia ja niiden uusia annostelumenetelmiä, kuten emättimen ja ihon kautta.

Emätinrengas on halkaisijaltaan noin tulitikin kokoinen rengas, joka vapauttaa yhtä tai kahta hormonia emättimen seinämien läpi tasaisesti verenkiertoon. Se on osoittautunut yhdeksi lupaavimmaksi keksinnöksi.

Uusien estemenetelmien kehittelyssä pyritään entistä luotettavampaan tehoon sekä siihen, että ne suojaisivat myös sukupuolitaudeilta ja HIV-tartunnoilta.

Raskauden ehkäisyn on perinteisesti mielletty kuuluvan naisille - hehän siinä raskaaksi tulevatkin. Miesten menetelmien yleistymistä hidastaa myös se, että kerran kuussa tapahtuva naisen yhden munasolun irtoaminen on helpompi estää kuin satojen miljoonien siittiöiden toimintakyvyn estäminen jokaisessa siemensyöksyssä tai siittiöiden syntyminen ollenkaan. Miesten ehkäisypilleri ei näillä näkymin näytä käyttökelpoiselta, sillä miessukuhormonit tuhoutuvat suun kautta otettaessa.

Miesten hormonaalinen ehkäisy antaa vielä odottaa itseään ainakin viisi vuotta ja silloinkin se todennäköisesti suuntautuu Aasian markkinoille. Pariisissa on kuulemma jo pari miesten ehkäisyhormonipiikkejä antavaa sairaalaa. Ruiske on testosteronia, joka pysäyttää kivesten hormonien ja samalla siittiöiden tuotannon. Ehkäisyteho on yhtä hyvä kuin naisten e-pillereillä, mutta annostus on tällä hetkellä ongelma. Pistos pitää ottaa viikoittain. Toiveessa onkin saada ehkäisy toimimaan kuukauden vaikutusajalla tai pilleri- tai kapselimuodossa. Haittavaikutuksena on lähinnä libidon muutokset, mutta päinvastaiseen suuntaan kuin naisella: halut pikemminkin lisääntyvät, mutta valtava muutos ei kuitenkaan ole, sillä tutkimuksissa ei erektio- ja yhdyntätiheyksiin ole tullut muutoksia.

Toinen miehille tällä hetkellä kehiteltävä ehkäisymuoto on progestiinipillerin ja testosteronilaastarin yhdistelmä. Tulokset ovat kuulemma lupaavia. Tämä tuote voi piankin siis tulla markkinoille.

Lupaavin ehkäisymenetelmä löytyi sattumalta Kiinasta, kun todettiin ruoanlaitossa käytetyn puuvillaöljyn aiheuttavan hedelmättömyyttä. Siinä olevan gossypoli-yhdisteen on todettu aiheuttavan jopa yli 99%:lla miehistä siittiöiden vähenemistä ja häviämistä. Gossypolia pidetään ainoana uutena miesten ehkäisymenetelmänä, jolla on mahdollisuutta päästä laajamittaiseen käyttöön lähivuosina.

[Taaksepäin] [Sisältöön] [ Eteenpäin]

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit