Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Usein kysytyt kysymykset / FAQ

Raskauden kesto
Raskaana vai ei?
Spermanäytteen antaminen
Hormonihäiriöt
Veriryhmät ja reesustekijä

Raskauden kesto

Raskaana vai ei?

"Tissitesti"

Taustaa: Loka-marraskuussa 1999 Pesulla oli "vähän levotonta". Keskustelujen tuloksena syntyi tissitesti, jota voi käyttää miettiessä, onko raskaana vai ei. Alkuperäinen tissitesti: Pompi ylösalaisin tuolissasi ja kuulostele tuntemuksiasi rintavarustuksen kohdalla. Huomioi myös "jälkimaku" heti pomppimisen jälkeen.

Tissitestin uudet versiot:

Raskaustestit

HCG-hormoni

Alkuraskauden mahdollisia tuntemuksia

Lääkkeet ja raskaus

Jos jonkin lääkkeen käyttö huolettaa, soita Väestöliiton teratologiseen tietopalveluun. Palvelu on varmaan maan asiantuntevinta lääkkeet/raskaus/imetys-asioissa! Mm. imetystukilistalla moni on saanut apua pohdintoihinsa, sopivatko juuri nämä lääkkeet ja hoidot imetysaikana. Väestöliiton sivuilla on palvelusta lisää infoa mm. puhelinnumero sekä puhelinpäivystysajat.

Raskauden aikana kannattaa välttää

Spermanäytteen antaminen

Nämä ohjeet ovat Väestöliitosta. Käytännöt vaihtelevat luonnollisesti klinikoittain.

Hormonihäiriöt

Hormonituotannon häiriöt voivat aiheuttaa sen, ettei munasolu irtoa munasarjoista tai että kohdun limakalvo poistuu liian aikaisin, eikä voi ottaa vastaan hedelmöittynyttä munasolua. Osa näistä häiriöistä voidaan korjata lääkehoidolla.

Mikäli munasolun irtoamisen ja kuukautisten alkamisen väli on liian lyhyt, se voi olla merkkinä keltarauhasen vajaatoiminnasta - siis keltarauhashormonia, progesteronia erittyy liian vähän. Tämä voidaan korjata antamalla progesteronia (esim. Lugesteron) joko tabletteina tai vagitorioina, yleensä 14 päivän ajan ja näin parantaa alkion kiinnittymisen mahdollisuutta.

Kuukautisten poisjääminen voi johtua siitä, että maitorauhasta stimuloivaa hormonia, prolaktiinia erittyy liikaa. Tämä voidaan todeta verikokeen avulla. Kohonnutta prolaktiinipitoisuutta voidaan alentaa bromokriptiini-lääkityksellä. Lääke normalisoi prolaktiinin vapautumisen aivolisäkkeestä, jolloin normaali munasolun kehittyminen ja irtoaminen voi lähteä käyntiin.

Harvat tai poisjääneet kuukautiset, mutta myös säännölliset pitkät kierrot (yli 35 vrk) voivat johtua polykystisistä ovarioista (PCO). Tämä voidaan selvittää ultralla ja verikokein. PCO:ssa munasarjoissa nähdään ultralla helminauhamaisesti pieniä munarakkuloita, jotka eivät kypsy, eikä munasolu irtoa. Oireena lisääntynyt karvoitus, akne ja ylipaino. Tämä johtuu miespuolisten sukuhormonien lisääntyneestä erityksestä. Myös endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta.

Matala, mutta jatkuva estrogeenin eritys johtaa kohdun limakalvon jatkuvaan kasvuun. Hoitona on munasolun kasvun ja irtoamisen stimulointi. Mikäli raskaus ei ala kuukautiset tulevat normaalisti.

Kun munasolu ei irtoa säännöllisesti ja omaa estrogeenituotantoa on hoidoksi voidaan antaa synteettistä klomifeenisitraattia (CC), joka lisää FSH:n eritystä hypofyysistä. Lääke otetaan tabletteina 5 päivän ajan alkukierrosta ja munasolun irtoaminen tulee varmistaa. Lääkkeen käyttöön liittyy riskejä esim. monisikiöisen raskauden lisääntynyt vaara ja hyperstimulaatiosyndrooman vaara, kuten kaikilla munasolujen kasvuun vaikuttavilla lääkkeillä. Klomifenisitraattihoitoa suositellaan käytettävän korkeintaan 4-6 ovulatorisen kierron (munasolun irtoamisen) ajan, mikäli raskaus ei ala. Joidenkin hormoneja tuottavien rauhasten häiriöt (lisämunuainen, kilpirauhanen), sekä stressi, ylipaino, pitkäaikainen laihdutus tai runsas ruumiillinen rasitus saattavat ehkäistä munasolun irtoamista.

Mikäli FSH- ja LH-hormoneita erittyy liian vähän, voidaan niitä antaa päivittäisinä injektioina. Hormonihoito on melko tavallinen hoitomuoto naisilla, joilla hormoneista johtuen on epäsäännölliset kuukautiset tai ei kuukautisia lainkaan ja häiriöitä munasolun irtoamisessa. Hormonit stimuloivat munarakkuloiden kehitystä munasarjoissa ja täten myös estrogeenin tuotantoa. Hoitoa seurataan tarkasti ultralla ja estrogeenimittauksella edellä kerrottujen riskien takia. kun munarakkuloita on oikea määrä ja ne ovat halutun kokoisia, munasolun loppukypsyminen ja irtoaminen saadaan aikaan HCG-injektiolla, joka stimulaatiohoidossa korvaa luonnollisen LH-piikin. Munasolu irtoaa 36-40 h injektiosta.

Lue artikkeleita aiheesta
Advanced Fertilityn PCO-sivut

Veriryhmät ja reesustekijä

Jokaisen veri kuuluu yhteen neljästä ABO-veriryhmästä. Ne jaetaan kahteen osaan Rh-tekijän mukaan. Veriryhmätekijä on veren punasolujen ominaisuus. Veriryhmät ovat periytyviä ja suomalaisessa väestössä niitä on seuraavasti:

A Rh pos 39 % A Rh neg 5 %
O Rh pos 27 % O Rh neg 4 %
B Rh pos 15 % B Rh neg 2 %
AB Rh pos 7 % AB Rh neg 1 %

ABO-veriryhmien periytyminen

Veriryhmien periytyvyys, lähde: SPR:n esite

Reesustekijä

Rh-negatiivisuus voi aiheuttaa reesusimmunisaation, joka tarkoittaa Rh-negatiivisen ihmisen vasta-aineiden muodostusta Rh-positiivisia punasoluja vastaan. Rh-negatviiselta ihmiseltä puuttuu Rh-verisyhmäantigeeneista D, joka on tärkein.

Reesusimmunisaatio syntyy, kun Rh- henkilö altistuu Rh+ verelle (verensiirto tai Rh- äidin Rh+ sikiö). Raskauden aikana ja erityisesti synnytyksen, keskenmenon tai abortin yhteydessä sikiön punasoluja pääsee (vaikkakin minimaalisesti) äidin vereen, jossa ne aiheuttavat vasta-ainetuotannon D-antigeenia vastaan.

Ensimmäinen raskaus sujuu usein ongelmitta, mutta myöhemmissä raskauksissa immunisaatio voimistuu ja syntyy runsaasti vasta-aineita. Ne kulkeutuvat istukan kautta sikiöön ja aiheuttavat sikiön punasolujen tuhoutumista sikiön pernassa. Tästä seuraa anemisoituminen. Punasolujen hajotessa muodostuu bilirubiinia (kelt. väriaine), jonka poistuminen on vastasyntyneellä hidasta. Seurauksena voi pahimmassa tapauksessa olla aivovaurio.

Äidin immunisoitumista voidaan tarkkailla verikokeella. Rh- äidille, joka saa Rh+ lapsen annetaan anti-D-immunoglubuliini-pistos kolmen vuorokauden kuluessa synnytyksestä. Tällä voidaan yleensä estää äidin immunosoituminen ja turvata seuraavat raskaudet.

Lue artikkeli aiheesta!

 
Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit