Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Hedelmättömyys

Normaalisti hedelmöitys liittyy yhdyntään, jossa siittiöt joutuvat naisen synnytinelimiin. Yksi miljoonista siittiöistä kohtaa munasolun ja hedelmöittää sen munanjohtimessa. Tämän jälkeen munasolut jakautuu moniksi pikkusoluiksi. Näin muodostunut solurykelmä, alkio, kiinnittyy kohdun seinämään ja siitä kehittyy sikiö ja lapsi.

Hedelmättömyys eli infertiliteetti tarkoittaa lähinnä sitä, että munasolun hedelmöitymistä ei jostain syystä tapahdu. Syynä voi olla siemennesteen huono laatu tai vika naisen lisääntymiselimissä. Lääketieteellisten tilastojen mukaan parien hedelmättömyydesta noin puolet on miehestä ja puolet naisesta johtuvaa. Lisäksi, noin 10 %:ssa tapauksissa syytä ei löydetä, jolloin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta. Tämän vuoksi on tärkeää, että sekä mies että nainen tutkitaan.

Jos tiedossa on jokin hedelmällisyyttä alentava tekijä, kuten munanjohtimien tulehdus, epäsäännölliset kuukautiset, naisen ikä yli 35 vuotta, miehellä siittiöiden tuotantoon vaikuttava sairaus, raskauden alkamista ei odoteta vuotta, vaan tutkimuksiin ryhdytään nopeasti.

Ensimmäisen tapaamisen yhteydessä lääkäri kysyy aikaisemmista sairauksista, jotka mahdollisesti voivat vaikuttaa jomman kumman puolison hedelmällisyyteen. Tällaisia sairauksia ovat mm. naisella munanjohdintulehdus, miehellä sikotauti tai suonikohju kivespusseissa. Myös yhteiselämän psykologisilla ja sosiaalisilla kysymyksillä on merkitystä tutkimuksissa. Sekä nainen että mies tutkitaan huolellisesti sukuelimien mahdollisten epämuodostumien tai niissä ilmenevien muunlaisten poikkeavuuksien kartoittamiseksi.

Miehen hedelmättömyys

Miehen hedelmällisyyden arvioiminen on helpompaa ja vähemmän aikaa vievää, siksi se tehdään ensiksi. Jos miehen siemenjohtimia ei ole katkaistu, hedelmättömyys hänen osaltaan johtuu sperman eli siemennesteen ominaisuuksista. Siemennesteen otossa on jotakin huomioitavia asioita. Ensinnäkin miehen on pidättäydyttävä yhdynnästä tietyn aikaa (2-5 vrk) ennen näytteen ottoa, ja toiseksi näyte on säilytettävä lämpimässä ja tutkittava tunnin kuluessa. Usean päivän vanha, postitse lähetetty, huoneenlämmössä tai jääkaapissa säilytetty spermanäyte on arvoton.

Koska siemennesteen biologisiin ominaisuuksiin voivat vaikuttaa tilapäiset tekijät, kuten lääkkeet tai stressi, perusteellinen ja lopullinen arvio voidaan tehdä vasta vähintään kahden erillisen analyysin jälkeen. Jos miehen siemenjotimet on aiemmin katkaistu ja hän nyt haluaakin saada lapsen, siemenjohimet voidaan korjata leikkauksella. Sen jälkeen hänella on 10-40 %:n mahdollisuus tulla uudelleen heldemälliseksi.

Miehen siemenneste tutkitaan laboratoriossa sen laadun määrittämiseksi. Hedelmälliset siittiöt ovat erittäin liikkuvia, säännöllisen muotoisia ja niitä on paljon. Tällöin hedelmällisyys on miehen osalta todennäköinen ja tutkimukset on kohdistettava naiseen.

On kuitenkin mahdollista, että siittiöiden hedelmöittämiskyky on heikentynyt. Mikroskoopilla havaitaan selvästi, jos siittiöiden liikkuvuus on hidastunut, niiden lukumäärä on normaalia pienempi tai ne ovat epäsäännöllisiä muodoltaan. Joskus käy myös niin, että ensimmäisessä tarkastelussa siemenneste vaikuttaa normaalilta, mutta toinen tutkimus paljastaa siinä sakkautumista. Tämä viittaa siihen, että siemennesteessä on siittiövasta-aineita, jotka voidaan määrittää erikseen. Näiden tutkimusten avulla määritetään miehen hedelmöityskyky ja mietitään hoitovaihtoehtoja.

On myös miehiä, joiden spermanäytteessä siittiöitä on vähän tai niitä ei löydy lainkaan. Tästä johtuvan hedelmättömyyden hoitoon ei yleensä ole olemassa lääkehoitoa, mutta tällöinkin siittiöitä voidaan löytää kiveskoepalasta. Nykyään käytössä olevalla ns. mikroinjektiotekniikalla (ICSI) yksi ainoa siittiö voidaan ruiskuttaa suoraan munasoluun. Tämän hedelmöitysmenetelmän raskaustulokset ovat niin hyvät, että tämä tekniikka on jo rutiinihoito edellä mainituissa tilanteissa. Vaikka siemenneste ei sisältäisi ainoatakaan siittiötä, ja syynä on siemenjohtimien tukos, on hedelmöitys saatu aikaan käyttämällä lisäkiveksestä tai kiveskudoksesta imettyjä siittiösoluja.

Epänormaalin siemennestenäytteen syitä voivat olla:

Naisen hedelmättömyys

Ovulaation toteamiseksi menetelmiä ovat peruslämmön mittaus, papa, verikokeesta tutkittu progesteronimääritys ja ultraäänitutkimukset. Gynekologi tutkii myös ensimmäisillä kerroilla kohdun muodon ja asennon, mahdolliset kyhmyt ym. Seerumin korkea prolaktiinipitoisuus voi estää munasolun irtoamisen tai heikentää keltarauhasen toimintaa. Prolaktiinimääritys kuuluu aina perustutkimuksiin.

Ultraäänilaite on erittäin tärkeä väline monien gynekologisten sairauksien selvittelyssä. Kohtua ja munasarjoja tutkittaessa tutkimus kannattaa tehdä emättimen kautta, jolloin päästään mahdollisimman lähelle ja kuva on tarkka. Tutkimus on kivuton.

Kohdun ultraäänitutkimuksessa tarkastellaan kohdun asentoa, kohdun kokoa ja seinämän rakennetta. Myomat eli kohdun sileän lihaksen kasvaimet ovat tavallisimpia poikkeavia löydöksiä, niitä todetaan noin 40%:lla jos nainen on yli 35-vuotias. Muut kasvaimet ovat paljon harvinaisempia. Synnynnäisiä rakenne- poikkeamia kutenkohdun väliseinää tai kaksiosaista kohtua löytyy ultraäänitutkimuksessa silloin tällöin. Kohdun limakalvon eli endometriumin tutkiminen on myös tärkeää. Limakalvon paksuus mitataan ja sitä verrataan kierron vaiheeseen ja munasarjan tilanteeseen. Kohdun limakalvon tiiviys vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa hyvin tyypillisesti ja sen paksuus on riippuvainen estrogeenitasosta. Kohdun limakalvon polyypit tai myomat voivat aiheuttaa vuotohäiriöitä tai keskenmenoja, joten niiden erottaminen on tärkeää.

Yhdynnänä jälkeinen testi (PCT, Postcoital-test) selvittää, pystyvätkö siittiöt tunkeutumaan kohdunkaulan limaan ja liikkumaan siinä. Koe tehdään ovulaatioaikaan kuukautiskierron puolivälissä. Näyte otetaan kohdunkaulan limasta 6-12 tuntia yhdynnän jälkeen. Kohdunkaulasta otetaan limanäyte ja katsotaan, minkä verran siittiöitä on päässyt kohdunkaulaan asti ja miten hyvin ne liikkuvat. Niukka liman määrä ja esim. siittiövasta-aineiden muodostuminen voivat estää siittiöiden liikkumista ja jopa tuhota niitä. Tässä tilanteessa peseytymisestä on haittaa tutkimuksen onnistumiselle. Myöskin ehkäisy on luonnollisesti kiellettyä. Tuloksen saa heti tutkimuksen jälkeen.

Hysterosonografia on tutkimus jossa ultraäänitutkimuksen lisäksi kohdun sisälle ruiskutetaan pieni määrä nestettä, jolloin kohdun limakalvon ääriviivat ja ontelossa olevat tai sinne työntyvät kasvaimet ja polyypit erottuvat helpommin. Nesteen ruiskutus on kivutonta.

Munasarjojen ultraäänitutkimuksella tutkitaan niiden kokoa ja toimintaa. Munasarja sisältää munarakkuloita ja sidekudosta. Ennen ovulaatiota munasarjassa tulisi näkyä yksi muita suuremmaksi kasvanut munarakkula ja ovulaation tapahduttua tämä rakkula painuu kokoon ja sen tilalla voidaan nähdä keltarauhanen. Eräs usein esiintyvä löydös on monirakkulainen munasarja, jolloin voidaan nähdä hyvin paljon pienikokoisia rakkuloita munasarjan kuorikerroksen alla ja ovulaatio voi olla häiriintynyt. Munasarjoista tutkitaan myös näkyykö niissä kasvaimia. Koeputkihedelmöityshoidon (IVF) aikana munasarjojen tilanteen seuraaminen on erittäin tärkeää. Silloin arvioidaan hormonilääkityksen oikeaa annosta ja hoidon kestoa ja sitä koska munasolut ovat valmiita kerättäviksi.

Munatorvien ultraäänitutkimuksen (SSG, salpingosonografia) tarkoituksena on selvittää niiden aukioloa. Normaalisti munanjohtimet eivät erotu ultraäänellä. Jos ne ovat päistään tukkeutuneet ja täyttyneet nesteellä, ne voidaan nähdä. Ohut katetri työnnetään kohdun sisälle ja sen kautta kohtuun ruiskutetaan nestettä. Jos munatorvet ovat auki, nähdään ultraäänellä nesteen kulkevan kohdusta munasarjojen luokse ja siitä vatsaonteloon ja kohdun taakse. Jos munatorvet ovat tukossa tätä virtausta ei tule näkyviin.

Laparoskopia syrjäyttää usein edellisen SSG:n. Laparoskopiassa nähdään, ovatko munatorvet auki ja varmistetaan mahdollinen endometrioosiepäily. Laparoskopia tapahtuu nukutuksessa ja tehdään sairaalassa osastolla. Vatsaan tehdään 2-3 viiltoa, joista kamera-avusteisesti tutkitaan kohtu, munasarjat ja munatorvet. Tästä toimenpiteestä saa sairaslomaa n. 2 viikkoa.

Munajohtimien avoimuus ja kohtuontelon rakenne on yksi lapsettomuuden perustutkimuksista. Munajohtimien läpäisyvyyden tutkimiseksi perinteisesti on tehty röntgentutkimuksessa (HSG) ruiskuttamalla varjoainetta kohtuontelon kautta munajohtimiin ja samalla röntgenkuvauksella selvitetty kohtuontelon ja munajohtimien rakenne.

Uusi menetelmä lapsettomuuspotilaiden munanjohtimien tutkimiseksi on kohdun ja munajohtimien varjoaine-ultraäänitutkimus (HYCOSY, Hysterosalpingocontrast-sonografia). HYCOSY-tutkimuksella on mahdollisuus selvittää ultraääniohjauksessa kohtuontelon rakenne ja munajohtimien läpäisevyys ruiskuttamalla kohtuonteloon viedyn katetrin kautta joko erityisiä sokeripohjaisia mikropartikkeleita tai keittosuola-ilmaseosta. Nämä aineet parantavat näkyvyyttä ja antavat luotettavamman kuvan kohtuontelon rakenteesta ja munajohtimien läpäisevyydestä kuin röntgentutkimus tai vatsaontelon tähistyksessä tehtävä ruiskutus. Tutkimus voidaan tehdä polikliinisesti ilman nukutusta eikä potilas altistuu röntgensäteille.

Tähän mennessä julkaistujen tutkimusten ja omien kokemusten mukaan menetelmä on vaaraton. Mahdolliset sivuvaikutukset tai toimenpiteesen liittyvät vaivat ovat kierukan laittoon tai kuukautiskipuun verrattavia. HYCOSY on kohtuullisen halpa, polikliininen toimenpide, jossa potilas voi itse seurata varjoaineen kulkua monitorin kautta.

Lähteet

 
Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit