Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Ohjeita koti-inseminaatioon

Koti-inseminaatiota voidaan tarvita, kun tavallista yhdyntää ei haluta suorittaa tai esimerkiksi erektiovaikeuksista tai muista rakenteellisistä syistä johtuen voida suorittaa. Koti-inseminaatiossa tulevan äidin sisälle laitetaan siemennestettä hedelmöittämistarkoituksessa.

Ajoitus inseminaatiolle tulisi olla sama kuin yhdynnälle, eli paras aika olisi lh-huipun aikaan (mitataan ovulaatiotestillä) ja sitä seuraava päivä. Onnistumismahdollisuudet ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin yhdynnässä.

Koti-inseminaation voi tehdä eri tavoin joista tässä kaksi helpointa ja käytännöllisintä: neulattoman lääkeruiskun avulla tai käyttämällä pessaaria tai kuukautiskerääjää.

Koti-inseminaatio käyttäen lääkeruiskua

Tarvitset neulattoman lääkeruiskun ja kupin tai erityisesti tähän käyttöön tarkoitetun kondomin sperman keräystä varten. Ruiskun voit ostaa apteekista, paras koko n. 10 cm pitkä.

Kerää sperma puhtaaseen kuppiin tai vaikkapa kondomiin. Spermaa ei tule laittaa mihin tahansa astiin, sillä esim. metalli tappaa siittiöitä. Paras olisi steriili astia, apteekista varmasti saa säiliöitä. Myös posliinimuki käy hyvin. Kondomeissa on useimmiten siittiöitä tappavaa ainetta, joten tavallista kondomia ei kannata käyttää. Kuppi on ehkä helppokäyttöisin ja käytännöllisin. Ime ruisku täyteen ensin pelkkää ilmaa, ja tyhjennä se. Tee sitten sama uudelleen pitäen ruiskun päätä spermassa. Koita poistaa mahdolliset ilmakuplat sperman joukosta: naputtele ruiskua sen ollessa pystysuorassa niin että saat ilmakuplat ruiskun suulle, ja paina tallaa hieman sisäänpäin varoen kuitenkin ettei spermaa ruiskahda ilman mukana ulos.

Käy makuulle asentoon jossa voit olla mukavasti puoli tuntia. Paras asento olisi joko lantio kohotettuna tai kyljellään niin että lantio on kallellaan. Voit laittaa vaikka tyynyn tai pari lantion alle. Aseta ruisku hitaasti emättimeen kunnes se on lähellä kohdunsuuta, mutta älä yritä laittaa sitä kohdunkaulasta sisään. Tavoite on saada sperma mahdollisimman lähelle kohdunsuuta. Ruiskuta sperma hitaasti. Jos teet sen liian nopeasti sperma voi ruiskahtaa ulos emättimestä tai joutua liian kauas kohdunsuusta.

Yritä saada orgasmi. Tämä auttaa sperman pääsyä oikeaan paikkaan ja vauhdittaa sperman kulkua. Vältä kuitenkin penetraatiota. Pysy paikoillasi noin puolen tunnin ajan.

Hyvä puoli tässä menetelmässä on se että et tarvitse mitään erityistarvikkeita, edes spekulaa, vaikkakin voit halutessasi sitä käyttää.

Koti-inseminaatio käyttäen pessaaria tai kuukautiskerääjää

Tarvitset pessaarin tai kuukautiskerääjän ja halutessasi spermankeräysastian ja neulattoman lääkeruiskun. Käyttäessäsi tätä menetelmää kannattaa harjoitella ensin pessaarin tai kerääjän sisäänlaittoa ettei sperma pääse läikkymään. Sperman voi kerätä joko suoraan pessaariin tai kerääjään, tai voit käyttää puhdasta kuppia tai erityisesti tähän käyttöön tarkoitettua kondomia. Tässä tapauksessa voit käyttää neulatonta injektioruiskua saadaksesi sperman pessaariin tai kerääjään. Taita pessaari tai kerääjä leveyssuunnassa kahtia siten että yläreuna on tarpeeksi kiinni pitääkseen sperman sisällä. Ota rento ja mukava asento – esim. yksi jalka koholla tuolin päällä tai istuen hajareisin – ja aseta pessaari tai kerääjä paikalleen.

Kun pessaari tai kerääjä on paikallaan, yritä saada orgasmi. Tämä auttaa sperman pääsyä oikeaan paikkaan ja vauhdittaa sperman kulkua. Vältä kuitenkin penetraatiota. Jätä pessaari tai kerääjä paikoilleen vähintään 2-3 tunniksi, kuitenkin enintään 12 tunniksi.

Hyvä puoli tässä menetelmässä on se, että voit liikkua välittömästi inseminaation jälkeen sperman pysyessä paikoillaan kohdunsuun lähellä. Huono puoli on se, että pessaari tulee sovituttaa lääkärissä.

Alkuperäisteksti: www.fertilityplus.org/faq/homeinsem.html

Kiitokset käännöksestä Pixu!
Päivitykset lukijoilta.

 
Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit