Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Kuukautiset

Kuukautiskerääjä eli tätinappari

Kuukautiskerääjä eli kuukautiskuppi eli tätinappari on kumista tai silikonista valmistettu kestokuukatissuoja, sisäisesti käytettävä pieni kuppi joka kerää kuukautisvuodon. Kuppia ei vaihdeta siteiden ja tamponien tapaan vaan se tyhjennetään ja pestään ja se kestää käytössä jopa kymmenen vuotta.

Miksi PeSulaiset suositelevat kuukautiskerääjää

Kun vauvakuume on valloillaan, kuukautisten eli ”tädin” saapuminen on tavallistakin masentavampi tapahtuma. Side hiostaa ja rapisee ja muistuttaa joka hetki kuukautisista. Siteen kanssa on aina muistettava pukeutua silmälläpitäen sitä että side voi liikkua paikoiltaan ja vuoto sotkea vaatteet. Tamponi voi vaikuttaa surkealta yritykseltä tyrehdyttää epätoivottu vuoto. Herkkä iho ärtyy, kutittaa ja nenään nousee epämiellyttäviä hajuja. Kuukautiskupin kanssa voi jopa hetkellisesti unohtaa koko kuukautiset. Kupin kanssa ei tarvita mitään muita kuukautissuojia, napparia voi käyttää jumpassa, uimassa, saunassa ja vaikka alasti! Lisäksi tulee hyvä mieli siitä että kuppi on ekologinen. Kuukautisia varten ennen hankkimiesi side- ja tamponipakettien sijasta voit ostaa itsellesi jotain muuta paljon mukavampaa, vaikka tuoreita kukkia joka kuukausi!

Kuka ei voi käyttää kuukautiskerääjää

Jos omat ruumiineritteet kammottavat kerääjän käyttö ei ehkä ole kovin helppoa. Neitsyillä voi olla hankaluuksia kerääjän käytön kanssa (kumpikaan edellisistä syistä ei mitä todennäköisimmin koske Pesulaisia).

Miten kuukautiskerääjää käytetään

Ennen käyttöönottoa kuppi kannattaa desinfioida keittämällä tai etikkavedessä liottamalla (kupin materiaalista riippuen).

Sisäänasetus tapahtuu samassa asennossa jossa on ollut mukava laittaa tamponikin, vaikka kyykyssä tai toinen jalka kohotettuna vessanpöntön reunalle. Kuppi kastellaan vedellä ja litistetään ensin puoliksi ja taitetaan sitten vielä toisen kerran. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta mutta kun on kuppi kädessä taittelu luonnistuu oikeastaan ihan itsestään. Sormilla ohjaamalla kuppi liu’utetaan emättimeen taittelematon reuna edellä. Sisällä kuppi aukeaa ja kupin yläpuolelle muodostuu kevyt alipaine, joka pitää kupin paikoillaan.

Oikein asetettuna kuppi ei tunnu sisällä edes liikkuessa, vaan joustavana myötäilee emättimen seinämiä. Aukeamisen varmistamiseksi kannattaa joko pyöräyttää kuppia sen pohjasta kiinni pitäen tai seurata sen reunoja sormilla. Tyhjennysväli on muutamasta tunnista aina puoleen vuorokauteen riippuen vuodon runsaudesta. Poisottaessa kuppia litistetään hiukan jotta alipaine poistuu ja kuppi vedetään ulos pohjasta kiinnipitäen, se tyhjennetään ja pestään joko pelkällä vedellä tai hajustamattomalla saippualla (ph n 3.5). Vuodon loputtua kuukautiskerääjä desinfioidaan ja sitä säilytetään kupin mukana tulevassa kankaisessa säilytyspussissa.

Kupin hankinta

Kuukautiskuppeja on saatavilla kolmea eri merkkiä. Erot kuppien välillä ovat pieniä, kaikkien toimintaperiaate on sama.

THE MOONCUP

THE DIVACUP

THE KEEPER

Kuukautiskuppien hinnat lähetyskuluineen liikkuvat n.30 euron tietämillä (helmikuu/05), mutta yksi kuppi kestää käytössä jopa 10 vuotta! Pesulaisten joukossa kokemukset ovat olleet hyvin positiivisia, kukaan ei ole katunut hankintaansa. Kupeilla on tyytyväisyystakuu.

Kuukautiskerääjälle omistettu puolueeton sivusto, käyttäjäkokemuksia, tilauslinkkejä ja paljon tietoa ja vinkkejä, myös keskusteluforum: www.kuukuppikunta.net

Kiitokset tekstistä BIMBI!

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit