Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit

Valitettavasti hintatietoja ei ehditä päivittää yhtä nopeasti kuin ne muuttuvat. Tee siis hintavertailuja ennen ostamista!

Ovulaation tunnistaminen

Fertility Friend

Ovulaatiotestit

Ovulaation tunnistaminen

Aamulämpömenetelmä

Billings-menetelmä (Evelyn Billingsin mukaan)

Kuukautisten jälkeen seuraa noin 2-3 päivän kuiva kausi. Vuotoa ei ole tai sitten sitä on niukasti. Sitten valkovuoto alkaa muuttua noin 6 pv ennen ovulaatiota. Vuoto muuttuu maitomaisemmaksi ja venyvämmäksi. Lima voi olla selkeää, valkoista, mutta myös punertavaa. Limaa kokeillaan koskettamalla emättimen suuta - emätin itsessään on AINA kostea.

Joillakin naisilla limaa ei juuri esiinny paljonkaan. Tai heillä on kyllä sitä, mutta sitä voi esiintyä hyvin lyhyen aikaa! Siksi tilannetta tulisi tarkkailla päivittäin. Aamut n. 2-3 tuntia ylösnousun jälkeen ovat parhaimpia tarkkailuhetkiä. Niillä naisilla, joilla näkyvää limaa tuntuu olevan vähän, voivat yrittää tutkia, tuntuvatko he kosteammilta kuin tavallisesti. Liman voi nimittäin tuntea, kun se "virtaa" emättimestä alaspäin ulos.

Ovulaatiolimaa voi edeltää ns. limatulppa, mikä tarkoittaa että kohdunsuulta irtoaa "klimppi", kun ovulaatio lähestyy. Ovulaatio tapahtuu sitten ovulaatioliman VIIMEISENÄ päivänä, joten ovulaatiota seuraa heti kuiva kausi. Eli vasta jälkeenpäin voi sanoa koska ovulaatio oli. Valkovuoto lopahtaa heti ovulaation mentyä ohi ja lisääntyy taas ennen kuukautisia.

Ovulaatiolimaa ei saa sekoittaa spermaan, joka voi tulla naisesta ulos vielä päivänkin yhdynnän jälkeen.

Joillakin naisilla siis luonnostaan esiintyy limaa paljon (jopa 6 päivän aikana) ja joillakin naisilla sitä esiintyy jopa vain parin tunnin aikana! Mutta kun limaa ei enää tule, on ovulaatio jo ohi! Eli kannattaa olla tarkkana ja tarkkailla itseään.

Pari linkkiä aiheeseen liittyen: Billings Centre ja FertilityUK

FertilityFriend

FertilityFriend http://www.fertilityfriend.com on amerikkalainen sivusto, jonne voi kerätä esim. peruslämpö- ja muita hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Sivusto on toiminut vuodesta 1998 ja sitä ylläpitää joukko ihmisiä, joilla on omaa kokemusta raskauden yrittämisestä. Sivusto tarjoaa tukea, apua ja neuvoja. Ylläpitäjille voi myös lähettää kysymyksiä hedelmällisyyteen liittyen.

FF lyhyesti

Sivustolle merkitään peruslämpö ja muita merkkejä hedelmällisyydestä tai mahdollisesta raskaudesta: kohdunkaulan lima, kohdunnapukassa tapahtuvat muutokset, mielialavaihtelut, fyysiset oireet jne. Sivuston avulla voi tutustua oman kehon toimintaan ja opetella tulkitsemaan sen antamia merkkejä paremmin. Se auttaa hedelmällisimmän ajan määrittämisessä ja yhdyntöjen ajoittamisessa. Sitä voi käyttää myös esim. vahvistamaan tietoa siitä, että ovulaatio tapahtuu säännöllisesti. Mahdollisiin lapsettomuustutkimuksiin edetessä kaavioista voi ehkä olla hyötyä, kun aletaan kartoittaa, missä vika piilee.

Sivusto toimii hyvänä apuna sellaisille pareille, joille esim. jtp-taktiikka (joka toinen päivä) koko kierron ajan ei sovi, tai joilla naisen kierto on epäsäännöllinen. Sellaisille pareille, joilla naisen kierto on melko säännöllinen ja seksielämä vilkasta (yhdyntöjä 2-3 kertaa viikossa läpi koko kierron), sivuston käyttö saattaa päinvastoin tuottaa turhaa stressiä.

Peruskäyttö onnistuu melko vaatimattomillakin englannin taidoilla, mutta sivustosta saa enemmän hyötyä ja iloa, jos kieltä osaa enemmän. PeSulaisissa on paljon FF:n käyttäjiä, joten mahdollisissa ongelmatilanteissa kannattaa käydä keskustelusivulla huutelemassa apua.

Rekisteröityminen

Etusivulla vasemmassa reunassa on palkki,josta löytyy linkki Free Charting. Se vie rekisteröintisivulle, jolla sinua pyydetään täyttämään käyttäjänimi ja sähköpostiosoite.

Muutaman minuutin kuluttua rekisteröitymisestä saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen salasanan ja ohjeet, miten toimia. Rekisteröityminen ja palvelun käyttö on ilmaista. Aluksi jokainen saa käyttöönsä VIP-edut, jotka tarjoavat paljon laajemmat mahdollisuudet kuin peruspaketti. VIP-koejakso kestää 30 päivää ja on myös ilmainen.

Peruskäyttö

Sisäänkirjautumisen jälkeen olet etusivulla, jolla näkyy kuluvan kuukauden kalenteri, tiedot menossa olevasta kierrosta (Current Chart), kierron kaavio, kiertohistoriasi, menossa olevan kierron ovulaatiotiedot sekä päivän kysymys (Featured FAQ), jonka vastauksen voit lukea, jos aihe kiinnostaa.

Kalenterin alla on linkki Enter Data, joka vie sinut tietojensyöttösivulle. Sivulla ylimmäisenä näkyy kuluva kalenteripäivä, viikonpäivä ja kiertopäivä. Perustiedoissa kysytään aamun lämpötila, mittausaika, kohdunkaulan limatilanne, kuukautiset/tiputtelu, yhdyntä/inseminaatio.

Kellonajan perässä olevasta Set Default –linkistä voit antaa oletusajankohdan. Lämpötila mitataan aina aamulla ennen ylösnousua samasta paikasta. FF suosittelee lämmön mittaamista emättimestä, mutta suusta mittaaminen on ihan yhtä hyvä vaihtoehto. Jotta varmasti mittaat kehosi lämpötilaa etkä suussasi olevaa ilmaa, laita mittari kielen alle. Kainalosta mittaamista ei suositella, koska tällöin lämpötila vaihtelee liikaa.

Kohdunkaulan limaa (Cervical Fluid) voi tutkia WC-käynnin yhteydessä joko sormin tai tutkimalla vessapaperiin jäänyttä limaa. FF antaa liman koostumukselle 5 vaihtoehtoa: kuiva (ei limaa ollenkaan ja emättimen alaosa tuntuu kuivalta), tarttuva (liimamainen, katkeaa venytettäessä), kermainen (käsirasvamainen/maitomainen/kermainen/majoneesin kaltainen, venyy mutta katkeaa helposti), vetinen (kirkasta, voi olla venyvää) ja valkuaismainen (kuin kananmunan valkuainen, venyvää), näistä viimeksimainittu on hedelmällisin. Saman päivän aikana voi olla useammanlaista limaa, merkitse aina hedelmällisin.

Vuotokohtaan (Menses/Spotting) merkitään vuodon laatu: tiputtelu, kevyt, keskinkertainen, runsas. Tiputtelua merkitään aina kun pikkuhousuun tulee punaista tai ruskeaa tuhrua, mutta side ei ole tarpeen. Uusi kierto alkaa sinä päivänä, kun kunnon vuoto alkaa, ei siis tiputtelupäivänä. Yhdyntä/inseminaatio –kohtaan (Intercourse/Insemination) merkitään, jos ko. päivälle osuu yhdyntöjä. Merkinnän voi tehdä yksinkertaisesti kyllä/ei tai ajankohdan voi merkitä tarkemmin: aamupäivä, iltapäivä, molemmat, vaihtoehtoisesti inseminaatio tai koeputkihedelmöitys. Yhdyntöjen merkitsemisestä ohjeissa sanotaan, että voi noudattaa vuorokausirajoja tai merkitä yöllä tapahtunut seuraavaan aamuun (siinä on se etu, että seuraavan päivän tietoja syöttäessä ei tarvitse palata edellisen päivän tietoihin). Näillä merkinnöillä jo pärjää, mutta lisäksi voi kerätä muuta tietoa. Ovulaatiotesteihin merkitään kohtaan OPK tuloksen mukaan joko + tai -. Seuraavaan kohtaan (Cervix) voi merkitä kohdunnapukan paikan (korkealla/keskellä/alhaalla), avautumisasteen (auki/puolittain auki/kiinni) ja koostumuksen (pehmeä/keski (puoli)kova/kova). Mahdolliset raskaustestitulokset (Pregnancy Tests) voi merkitä seuraavaan kohtaan. Specific Situations –kohdassa voi merkitä muita oireita, joita itsellä kierron eri vaiheissa on, esim. selkäsärkyä, turvotusta, kramppeja, kasvanut/vähentynyt ruokahalu, lisääntyneet seksihalut, ilmavaivat, stressi, päänsärky, ovulaatiokivut, PMS, ihon kukkiminen, rintojen arkuus... Mood/Energy –kohtaan voi merkitä, millä tuulella minäkin päivänä sattuu olemaan. Mieliala-kohdassa on 4 vaihtoehtoa: hyvä, ok, mielialavaihteluita, huono. Energisyys-kohdassa vaihtoehdot ovat korkea, normaali, alhainen. Medications/Supplements –kohtaan merkitään, jos käytössä on jotain lääkitystä, esim. clomit, estrogeeni, progesteroni jne. Custom Data –kohtaan voi lisätä omia oireita, jos kaavakkeen oireet eivät riitä. Lisäksi voi vielä kirjoittaa omia huomioita Notes-kohtaan. Muista tallentaa!

Lämpötilat piirtyvät etusivun kaavioon, jossa näkyy myös kalenteripäivät, viikonpäivät, kiertopäivät, vuodon/limojen laatu, yhdynnät (BD = bed dance) sekä ovulaatiotestin tulokset. Ohjelma aloittaa automaattisesti uuden kierron ja uuden kaavion, kun merkitset ensimmäisen kerran vuotoa.

Kaavioon ilmestyy pystyviiva sen päivän kohdalle, jolloin ohjelma tulkitsee ovulaation tapahtuneen. Lisäksi ilmestyy vaakaviiva ilmoittamaan ns. peruslämpötasoa. Viivat voivat olla yhtenäiset, silloin kaikki merkit viittaavat samaan suuntaan, tai katkoviivat, jolloin merkit eivät ole yhteneväisiä tai ovulaatioajankohdan määrittäminen on muuten vaikeaa.

Ovulaation vahvistaa kolme perättäistä korkeampaa lämpötilaa, ovulaatio määräytyy tällöin yleensä ensimmäisen nousuun lähteneen lämpötilan kohdalle. Ovulaation aikaan (ennen sitä) voi myös olla parina päivänä aiempaa alhaisempi lämpötila.

Ohjelma siis vahvistaa jälkikäteen ovulaation tapahtuneen, jos lämpötila nousee riittävästi. Ensimmäisen kierron aikana kaaviosta ei pysty tekemään oikeastaan minkäänlaisia johtopäätöksiä, mutta kun kaavioita kertyy useampia, alkaa jo itsekin nähdä tiettyjä toistuvia merkkejä ja esim. ovulaatioajankohdan ennustaminen helpottuu.

Muista, että ei ole olemassa mitään ”oikeita” arvoja ja vastauksia, joihin pitäisi pyrkiä. On vain sinun tietosi ja sinun kiertosi. Ohjelma laskee kaiken automaattisesti, sinun tarvitsee vain syöttää siihen tietosi.

Kaavion alla olevasta Key-linkistä pääset tarkistamaan, mitä mikäkin merkintä tarkoittaa. View All Data –linkistä pääset lukemaan taulukkomuodossa kaikki syöttämäsi tiedot. Yhteenveto (Interpretation Summary) kertoo peruskäyttäjälle kiertohistorian: montako kiertoa merkittynä, aikaisimman ja myöhäisimmän sekä keskiarvo-ovulaatiopäivän, samoin luteaalivaiheen ja kierron pituuden.

VIP-käyttäjän edut

VIP-jäsenyys on maksullinen: 30 pv – 10 USD, 90 pv – 25 USD, vuosi – 45 USD (hintatiedot 03/05). VIP-käyttäjällä kaaviossa näkyvät kaikki syötetyt tiedot, lisäksi kaavio laskee luteaalivaiheen pituutta (DPO = days past ovulation). VIP-käyttäjällä kaaviossa näkyy myös seuraavan kierron ensimmäinen mahdollinen vuotopäivä ja suositeltu raskaustestipäivä.

Fertility Analyzer –kohdasta näet tarkan tulkinnan kiertosi vaiheista. Yhteenvedossa kerrotaan, mitä menossa olevassa kierron vaiheessa tapahtuu / voi tapahtua, esim. luteaalivaiheessa voi näkyä merkkejä kiinnittymisestä, mutta ei välttämättä näy mitään erikoista. Tulkinta käy läpi kaikki merkit, jotka kertovat jotain ovulaatioajankohdasta: lämpötilan, kohdunkaulan liman ja ovulaatiotestit. Ennen ovulaatiota tässä kohdassa näkyy liikennevalo, joka kertoo kuinka todennäköistä raskaaksitulo on missäkin vaiheessa.

VIP-käyttäjällä on lisäksi käytössään yläpalkissa erilaisia palveluja. Analysis-pudotusvalikko lienee se mielenkiintoisin. Sieltä voi valita esim. Cycle Planner, joka näyttää oletetut ovulaatioajankohdat ja uuden kierron alut puoleksi vuodeksi eteenpäin. Ajat perustuvat käyttäjän omiin tietoihin (keskimääräinen kierron ja luteaalivaiheen pituus). Tämä voi olla hyödyllinen toiminto esim. matkoja suunnitellessa. Käyttäjän pitää tietysti muistaa, että ajankohdat ovat vain arvioita.

Intercourse Timing Analyzer kertoo, ovatko yhdynnät oikein ajoitettuja ja onko niitä tarpeeksi. Arvosanaksi voi saada alhainen, hyvä tai korkea. Käytännössä ohjelma seuraa yhdyntöjä 3 päivää ennen ovulaatiota ja varmuuden vuoksi päivän ovulaation jälkeen. FF:n mukaan ovulaatiopäivä ja kaksi sitä edeltävää päivää ovat raskaaksitulon kannalta tärkeimmät.

Review Charts –kohdasta saa näkyviin haluamansa kaaviot useammalta kierrolta samalle sivulle, jolloin niiden vertailu helpottuu.

Overlay Charts –kohdassa eri kiertojen kaavioita saa päällekkäin, jolloin vertaaminen on vieläkin helpompaa. Eri kaaviot voidaan ”liimata” päällekkäin joko ovulaatioajankohdasta, ovulaatioajankohdasta ja peruslämpötasosta, kierron lopusta tai kierron alusta, jolloin kiertojen vertailuun saa eri näkökulmia.

Due Date Forecaster –kohdassa näkee ovulaation perusteella arvioidun lasketun ajan. Lisäksi ohjelma kertoo, millä aikavälillä syntyvä lapsi olisi täysiaikainen.

Sharing –pudotusvalikon Chart Gallery näyttää kaikkien luvan antaneiden käyttäjien kaaviot. Sieltä voit hakea kaavioita tietyillä kriteereillä, esim. iän tai myöhäisen ovulaatioajankohdan mukaan. Voit myös hakea omasi kaltaisia kaavioita. Omat kaaviosi voit halutessasi lisätä galleriaan, automaattisesti ne eivät siellä näy.

Vinkkejä

Ennen käytön aloittamista kannattaa tutustua sivustoon vasemmalla näkyvän Guided Tour –toiminnon avulla. Saat tietoa siitä, miten sivusto toimii ja miten sitä kannattaa käyttää. FF:ää voi käyttää pelkän lämpökäyrän tekemiseen, mitään muita tietoja ei tarvitse merkitä. Mutta kannattaa ainakin tutustua muihinkin toimintoihin.

Sivusto on hyvä apukeino, kun haluaa tutustua oman kehon toimintaan. Hyvin pian alkaa huomata tiettyjä toistuvia merkkejä itsessään, esim. päänsärkyä ennen ovulaatioajankohtaa, mielialan vaihteluita ennen kuukautisia, selkäsärkyä tietyssä kierron vaiheessa, rintojen arkuutta ovulaation jälkeen jne. Useimmat meistä tarkkailevat tällaisia merkkejä luonnostaankin, mutta kun kaikki on kirjattuna ylös, on helpompi nähdä tiettyjä toistuvia malleja oman kehon toiminnassa.

Heti ensimäisen kierron aikana kaaviosta näkee ovulaation ja paljon muutakin, mutta huomaathan, että sen perusteella ei vielä kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, koska seuraavassa kierrossa ovulaatio voi olla aikaisemmin tai myöhemmin ja luteaalivaiheen pituus voi vaihdella. Myös limaneritys ja muut oireet voivat olla erilaiset.

Lämpötila kannattaa antaa mahdollisimman tarkasti. Mittausajankohdan pitäisi olla aina sama, käytännössä ohjelma ”sallii” puolen tunnin heiton suuntaan tai toiseen. Jos heräämisaika vaihtelee, kannattaa antaa aika jostain ääripäiden väliltä. Tällöin useimmat mittausajankohdat ovat ”normaaleja”. Oletusajankohta on tekninen apuväline, joka kannattaa hyödyntää. Jos ei muuta, niin se helpottaa tietojen kirjaamista, kun kellonaikaa ei tarvitse joka kerta merkitä ihan alusta. Käytännössä kannattaa itse kokeilla, kuinka paljon tulokset vaihtelevat, jos mittaa eri aikoihin. Notes-kohdassa kannattaa huomioida esim. huonelämpötilaan tehdyt muutokset (oma aamulämpö hujahti puoli astetta alemmas, kun huonelämpötilaa laskettiin!)

Jos syötät samalla kertaa useamman päivän tuloksia, aloita vanhimmasta ja siirry eteenpäin Save & Next –linkistä. Tietojen syöttäminen sujuu nopeammin, kun ei joka välissä tarvitse käydä mutkaa etusivulla. Jos haluat syöttää tietoja pidemmältä ajalta, käytä Data-pudotusvalikosta Mass Entry –vaihtoehtoa. Toiminto tosin sallii vain perustietojen syötön – jos siis haluat syöttää myös muita oireita tai lääkitystietoja, käytä normaalia tiedonsyöttötoimintoa.

Peruslämpötasolla ei ole sen suurempaa merkitystä kuin auttaa käyttäjää näkemään ero ovulaatiota edeltävissä ja sen jälkeisissä lämpötiloissa. Useimmat edeltävät lämpötilat ovat tämän viivan alapuolella ja useimmat ovulaation jälkeiset viivan yläpuolella – jos joku yksittäinen lämpötila ovulaation jälkeen putoaa viivan alle, sillä ei ole mitään merkitystä.

Jos haluat saada sivustosta mahdollisimman paljon hyötyä maksamatta mitään, sinun kannattaa ensin kerätä parin kierron ajan tietoja paperille ylös ja vasta sitten rekisteröityä käyttäjäksi. Sivustolle voi nimittäin syöttää tietoja takautuvasti, ja 30 päivän VIP-koeaikana saat jo nähtäväksesi useamman kierron tietoja. Tiedot kannattaa myös käydä kirjaamassa melko säännöllisesti, sillä sivuston käyttäjille annetaan muutaman päivän ilmaisia yllätys-VIP-kausia aika ajoin (viiden kuukauden aikana olen saanut kaksi viiden päivän bonusjaksoa). Tarjous kannattaa käyttää hyväkseen ja hyödyntää kaikki VIP-edut. Ohjelma huomauttaa hyvin herkästi esim. vaihtuviin aikoihin mitatuista lämmöistä. Näistä ei kannata stressata liikaa, koska stressihän tunnetusti heikentää hedelmöitymismahdollisuuksia.

Sivustolla on paljon tietoa, johon kannattaa tutustua, jos aikaa on. Kaikkia ohjeita ja vihjeitä ei kuitenkaan kannata ottaa ihan kirjaimellisesti, tarkoitushan on käyttää sivustoa apuvälineenä eikä ahdistua kaikesta siitä, mikä voi mennä pieleen.

Jos kielitaito riittää, voi tutustua vasemmalla valikossa Info & Help –otsikon alla oleviin linkkeihin FF Handbook ja Charting FAQ. Sieltä löytyy paljon lisätietoa siitä, miten parhaiten hyödyt FF:n käytöstä.

FF tekstin on kirjoittanut Blümchen. Kiitos!

www.fertilityfriend.com

Ovulaatiotestit

Ovulaatiotestejä myydään mm. apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa ja niitä voi myös tilata netistä suoraan kotiin.

Aconin ovulaatiotestit

Osoitteesta http://www.kotitestit.com voi tilata ovulaatiotestejä huomattavasti halvemmalla kuin apteekista (myös raskaustestejä!).

Palvelun takana on lappeenrantalainen yritys AI-nsinöörit Oy, vuodesta 1986 toiminut tuotekehitysyhtiö. Myytävät testit ovat USA:laisen ACON Laboratories, Inc. yhtiön valmistamia ja CE-hyväksyttyjä. Valmistajan kotisivut: www.aconlabs.com. Testit ovat 99% varmoja, mikä tarkoittaa sitä, että on olemassa 1% mahdollisuus, että tehtaalla testauksesta pääsee läpi viallinen tuote, koska jokaista testiä ei voi (tietenkään!) tutkia.

Kaikissa testeissä on mukana tarkat suomen- sekä ruotsinkieliset käyttöohjeet, jotka ovat lääkelaitoksen tarkastamat ja hyväksymät.

Kun olet tehnyt tilauksesi, saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistuksen, jossa kerrotaan jatko-ohjeet. Tilauksen voi maksaa netissä, jolloin testit saa parhaassa tapauksessa jo seuraavana päivänä kotiin. Hintoihin sisältyy toimituskulut ja ALV 22%, mitään lisäkuluja ei siis tule. Palvelu on käytössä osoittautunut luotettavaksi ja testejä toimitetaan myös Suomen ulkopuolelle ainakin Euroopan maihin ilman lisämaksua.

Testit ovat liuskatestejä, joissa testitikku kastetaan virtsaan tietyksi ajaksi. Tulos on luettavissa muutaman minuutin kuluttua. Testit ovat herkkyydeltään 40 mIU/ml.

Hintaesimerkkejä (03/05):
5 ovulaatiotestiä 10e
20 ovulaatiotestiä 30e

Saatavilla on myös ovulaatio- ja raskaustestipaketti, joka sisältää 5 ovulaatiotestiä ja 2 herkintä raskaustestiä, hinta 1 pkt 13e, 3 pkt 24e.

Aconin testejä ei saa tehdä ensimmäisestä aamuvirtsasta (joidenkin testien ohjeissa neuvotaan käyttämään nimenomaan aamuvirtsaa –noudata aina testin omaa ohjetta!). Tärkeintä on tehdä testi aina samaan aikaan päivästä. Acon suosittaa testiajaksi aamupäivää. Mukana tulevassa käyttöohjeessa on selitetty, koska testaaminen kannattaa aloittaa. Mukana on myös taulukko tulosten merkitsemistä varten. Testiviivan tulisi olla vähintään samanvahvuinen kuin kontrolliviiva, mutta vahvuuksien vertailu on usein varsinaista salatiedettä. Lisäksi positiivinen testitulos ei vielä takaa sitä, että ovulaatio oikeasti tapahtuu. Testitulos kertoo vain sen, että munasolun irtoamisen aiheuttavaa hormonia erittyy riittävästi.

Käyttäjien vinkkejä

Aconin testit lienevät paitsi markkinoiden herkimmät, myös markkinoiden halvimmat. Mutta vielä on mahdollista säästää. Testejä voi puolittaa leikkaamalla tikun tarkasti terävillä saksilla pituussuunnassa kahtia. Testitulos näkyy hyvin myös puolitetussa tikussa eikä leikkaamiseenkaan vaadita kirurgin tarkkaa kättä, vaan ihan tavallinen kotiaskartelutausta riittää. Käyttämättä jäänyt puolikas kannattaa sulkea tiiviisti pakkaukseensa kosteudenpoistopussin kanssa ja käyttää mahdollisimman nopeasti. Tosin jotkut ovat puolikastaan säilyttäneet kuukaudenkin verran ja hyvin on toiminut senkin jälkeen. Testit on tarkoitettu naisille ja mies jääkin yleensä testailuissa kovin pieneen sivuosaan, mutta laitapa mies puolittamaan tikkuja, niin saa hänkin tuntea osallistuvansa. :-)

Aconin ovulaatiotestit tekstin on kirjoittanut Blümchen. Kiitos!

Mammaksi.fi ovulaatiotestit

Otteita ClearPlan-paketista ja -esitteestä

Mitä sinun tulisi tietää kehostasi voidaksesi tulla raskaaksi? Voit tulla raskaaksi vain 5 tai 6 päivänä kuukautiskierron aikana. On erittäin todennäköistä, että voit tulla raskaaksi ainoastaan kuukautiskierron 2-3 päivänä (edellämainituista 5-6 päivästä). Halutessasi tulla raskaaksi on sen vuoksi tärkeää, että sinulla on yhdyntöjä näiden kaikkein otollisimpien 2-3 päivän aikana, jotka ajoittuvat lähimmäksi ovulaation ajankohtaa. Normaalisti ovulaatio tapahtuu 14 vrk ennen kuukautisten alkua.

Ovulaatio tapahtuu kypsän munasolun irrotessa toisesta munasarjasta ja kulkeutuessa munanjohdinta pitkin kohtuun. Tämä tapahtuu normaalisti kerran jokaisen kuukautiskierron aikana.

Ovulaatiota säätelevät hormoonit. Suunnilleen kiertosi puolivälissä kehosi lisää lutenisoivan hormoonin (LH) tuotantoa. Tämä nopea LH-tason nousu aiheuttaa ovulaation 24-36 tuntia myöhemmin.

Jotta munasolu hedelmöittyisi, on munanjohtimessa oltava siittiöitä ovulaation aikoihin. Munasolu on hedelmöittymisekelpoinen vain 18-24 ovulaation jälkeen. Siksi sinulla on parhaimmat mahdollisuudet tulla raskaaksi ainoastaan 2-3 päivän aikana jokaisen kuukautiskiertosi aikana. Nämä päivät ovat välittömästi havaitun LH-huipun jälkeiset päivät. Siittiöt säilyvät hedelmöittymiskykyisinä noin 72 h.

Miten ClearPlan voi auttaa sinua?Clearplan-ovulaatiotesti toimii tarkkailemalla virtsassasi olevaa LH-tasoa. Jokainen pakkaus sisältää 5 testiä, jotka tulisi käyttää peräkkäisinä päivinä. Havaitsemalla äkkinäisen LH-tason muutoksen Clerplan voi ennustaa ovulaation tapahtumisajankohdan ja näin tunnistaa ne päivät, jolloin hedelmöittyminen on todennäköisintä. Clerplan on yhtä luotettava kuin lääkärin tekemä ultraäänitutkimus ja laboratoriossa tehty seerumin LH-määritys. Clearplania myyvät apteekit (hintaan 150 mk - 190 mk riippuen paikasta).

Miten käytät ClearPlania Laske minä päivänä testaaminen tulisi aloittaa. Testauksen aloituspäivä riippuu kierron pituudesta. Kierron 1. päivä on se päivä jolloin kuukautiset alkavat. Kierron pituus on kuukautisten 1. päivästä seuraavien kuukautisten alkamiseen. Jos kierto on epäsäännöllinen, valitse lyhin kierron kestoaika, joka sinulla on ollut viimeisten kuukausien aikana. Varaudu käyttämään useampi testi jos kiertosi on epäsäännöllinen.

kierron pituus 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
ensimmäinen testipäivä 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Voit suorittaa testin mihin aikaan päivästä tahansa, mutta sinun tulisi tehdä se suunnilleen samaan aikaan joka päivä. On tärkeää olla virtsaamatta väh. 4 h ennen testin tekoa. Helpointa testi on tehdä aamulla. Testin mukana on tarkat ohjeet miten se tehdään, suurin osa raskaustesteistä tehdään samalla tekniikalla. Pieni ruutu on kontrolli ruutu ja iso ruutu ilmoittaa LH-tason. Jos ruudussa ei ole viivaa tai se on vaaleampi kuin pienessä ruudussa ei LH-huippusi ole vielä tapahtunut. Eli testausta jatketaan. Jos isossa ruudussa oleva viiva on samanvärinen tai tummempi kuin pienessä ruudussa, olet havainnut LH-huippusi. Ovulaatio tulee tapahtumaan 24-36 tunnin kuluessa. Havaittuasi LH-huipun voit lopettaa testaamisen.

Jos olet käyttänyt ovulaatotestiä useiden kuukausien ajan ja ovulaatiota ei tapahdu, voit hakeutua lääkäriin ja testauksen tulokset voivat nopeuttaa diagnoosin tekoa ja ongelmien hoitoa.

Romed-ovulaatiotestin käyttöohje

Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen testin suorittamista.

Voit tulla raskaaksi vain muutaman päivän aikana kuukautiskierron aikana. Jos yrität tulla raskaaksi, on tärkeää, että olet sukupuoliyhteydessä juuri hedelmällisimpinä päivinä kuukautiskieroon aikana, jotka ajoittuvat ovulaation paikkeille. Noin yksi päivä ennen ovulaatiota kehosi alkaa tuottamaan LH-hormoonia (=luteinizing hormone). Tämä saa aikaan ovulaation.

Tämä testi reakoi virtsaan erittyvän LH:n kanssa. Positiivinen tulos merkitsee yleensä, että ovulaatio tapahtuu seuraavien 24-36 tunnin kuluessa. Munasolu on hedelmöitymiskykyinen 12-24 tuntia ovulaatiosta, joten paras mahdollisuus raskauden alkamiselle on kaksi päivää positiivisesta tuloksesta lukien. Koska sperma voi elää kehossasi 2-3 päivää, sinun ei tarvitse odottaa ovulaatiota ollaksesi sukupuoliyhteydessä.

On tärkeää aloittaa testaaminen tarpeeksi ajoissa. Ajoitus riippuu kuukautiskierron pituudesta. Laske kalenterista kuukautiskierron pituus. Kierron ensimmäinen päivä on se päivä jolloin kuukautiset alkavat. Kierto kestää tästä päivästä seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään. Jos kierto on epäsäännöllinen, kierron laskemisen pohjana tulee käyttää viimeisten kuukautisten lyhintä kiertoa. Kun kuukautiskierto on selvillä, voidaan käyttää seuraavaa indexiä oikean aloituspäivän määräämiseen. Jos kierto kestää yleensä 28 päivää testaus pitää aloittaa kierron 11. päivänä. Vaikka kierto olisi pitempi kuin em., testiä voi kaikesta huolimatta käyttää. Tällaisessa tapauksessa testaus tulee aloittaa 17 päivää ennen oletettua kuukautisten alkamispäivää.

Tärkeää: Tämä testi tulee suorittaa samaan aikaan jokaisena testipäivänä (24 tunnin rytmissä) selvittäessä kohonnut LH-taso. Sinun ei kuitenkaan pidä virtsata neljään tuntiin ennen testin suorittamista. Tämä on yksi syy miksi monet naiset suorittavat testin aamulla heti ylösnousun jälkeen.

Käyttöohjeet:

Yksittäiset testisarjat on pakattu ilmatiiviisti, eikä niitä tule avata ennen välitöntä käyttöä. Jokainen testisarja sisältää y h d e n testiliuskan, pipetin ja kosteuden poistopussin. Kosteudenpoistopussia ei tarvita testin suorittamiseen - se on mukana vain suojatakseen testiä kosteudelta ennen käyttöä.

Testin suorittaminen:

  1. Ota virtsanäyte suunnilleen samaan aikaan jokaisena testipäivänä. Paras mahdollinen aika on aamulla juuri ylösnousun jälkeen. Puhdista muovinen purkki ennen jokaista käyttökertaa. Ota pieni määrä virtsaa purkkiin. Jos et halua suorittaa testiä heti, voit seisottaa virtsanäytettä korkeintaan kolme (3) tuntia huoneenlämmössä tai 24 tuntia jääkaapissa (ÄLÄ ANNA JÄÄTYÄ). Jos virtsanäyte seisoo jääkaapissa, anna lämmön tasaantua huoneenlämmössä ennen testin suorittamista.
  2. Aukaise testipaketti ja ota testiliuska esiin. Aseta se tasaiselle pinnalle testi-ikkuna ylöspäin.
  3. Ota pipetti ja täytä se virtsalla.
  4. Pidä pipettiä pystysuorassa ja tiputa 6 tippaa virtsaa (ilman ilmakuplia) pyöreään reikään painamalla kevyesti pipettiä.
  5. Odota 10 minuuttia ja lue testitulos suorakaiteen muotoisesta testi-ikkunasta.

Testitulos

Suorakaiteen muotoisessa testi-ikkunassa on C (=control/kontrolli) ja T (=test/testi) -alueet. C:n alueella pitäisi aina testin suorittamisen yhteydessä ilmestyä punainen viiva. Tämä viiva kertoo, että testi on suoritettu oikein.

Positiivinen tulos:

Jos T-alueella oleva viiva on yhtä tumma tai tummempi kuin C-alueella, on LH-taso kohonnut. Tällöin hedelmällisin kausi kuukautiskierrosta on alkanut. Tämä tarkoittaa, että mahdollisuus tulla raskaaksi on suurimmillaan, jos olet sukupuoliyhteydessä seuraavien kahden (2) päivän aikana.

Negatiivinen tulos:

Jos testiviiva on vaaleampi kuin kontrolliviiva tai sitä ei näy ollenkaan, LH-taso ei ole kohonnut riittävästi. Testien suorittamista tulisi jatkaa päivittäin kunnes kohonnut LH-taso on selvinnyt.

Säilytä testi huoneenlämmössä kuivassa paikassa ja valolta suojattuna. (Katso viimeinen käyttöpäivä testipaketista)

Valmistaja: Van Oostveen Medical B.v., Hollanti
Maahantuoja: Danlab Oy, Helsinki., P. 09-4361380, F. 09-4361322
Tiedustelut: elina.korhonen@danlab.fi

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit