Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Kuukautiskerääjän käyttökokemukset

Little Nellin kuukautiskuppikokemuksia
Bimbin napparikäyttäjäkokemus

Little Nellin kuukautiskuppikokemuksia

Kuulin "tätinapparista" eli kuukautiskupista ensimmäisen kerran PeSu-keskusteluissa tammikuussa 2005 ja tunnustan, että ajatus tuntui minusta ensi alkuun lähinnä huvittavalta ja vastenmieliseltä! Olisin luultavasti ollut valmis lyömään vetoa, etten kuuna päivänä hankkisi itselleni moista kapistusta... PeSu-keskusteluja seuratessa tutustuin vääjäämättä paremmin aiheeseen, kun yhä useampi palstalainen innostui ja hankki kupin itselleen. Jälkeenpäin ajatellen oli hyvä heti alkuun kuulla "puolueettomia", ts. hyvin aitoja ja spontaaneja käyttökokemuksia, koska - ilmeisen tyytyväisyyden lisäksi - palstalaiset raportoivat myös ongelmia (poikkeuksetta "teknisiä", kupin paikalleen laittamiseen tai poistamiseen liittyviä). Pelkkä ylistys olisi luultavasti herättänyt minussa enimmäkseen epäuskoa. Eräänä päivänä sitten yllätin itseni miettimässä vakavissani kupin hankkimista! PeSu-palstalta sekä sieltä saaduilta linkkisivuilta (esim. kuukuppikunta) löysin kattavasti tietoa sekä vastauksia lukuisiin kysymyksiini ja epäilyihini. Kun eräs suomalainen kuppeja toimittava instanssi lupasi vielä 12 kuukauden tyytyväisyystakuun, niin ajattelin, ettei minulla olisi mitään menetettävääkään - ja tilata hurautin DivaCupin!

Muutaman päivän kuluttua kuppi tuli postissa ja pitihän sillä "kuivaharjoitella". Kuppi näytti äkikseltään isolta, mutta päättelin, että yli nelikiloisen vauvan alateitse synnyttäneelle naiselle ei olisi konsti eikä mikään saada yhtä kuppia mahtumaan... Olin kaiken lukemani perusteella varautunut monenlaisiin ongelmiin, joten yllätyin iloisesti, kun kupin paikalleen asettaminen tapahtuikin hyvin helposti ja nopeasti. Paikallaan ollessaan kuppi ei tuntunut ollenkaan, ei myöskään antenni. Poistaessani kuppia tartuin - kaikkien lukemieni ohjeiden vastaisesti - ronskisti antenniin ja sain empiirisesti todeta, etteivät ohjeet olleet turhia: kuppi keräsi alipainetta ja singahti takaisin kuin kuohuviinipullon korkki! Monet ovat sittemmin "tunnustaneet" kokeilleensa samaa, ja joillekin kokemus on ollut jopa hyvin kivulias - minua ei onneksi sattunut. Maltillisemmilla otteilla sain kupin helposti poistettua. Asentamisessa tai poistamisessa ei ole todellisissakaan olosuhteissa ollut minkäänlaisia ongelmia, vaikka etukäteiskauhukuvitelmissani jouduin linnottautumaan työpaikan wc:hen tunneiksi kaivelemaan kuppia sisältäni vaatteet yltä päältä veressä... Olin ajatellut kupin poistamisen olevan sotkuista puuhaa, mutta siinäkin yllätyin myönteisesti: näky oli siistimpi kuin olin etukäteen kuvitellut eivätkä sormet sotkeentuneet sen enempää kuin tamponin vaihdossa (en ole pystynyt käyttämään ns. asettimellisia tamponeja yksinkertaisesti siksi, ettei niiden imukyky riitä!). Aluksi epäilin kykyäni saada kuppi pitävästi paikoilleen, mutta opin äkkiä tuntemaan, milloin se oli oikealla paikalla ja kunnolla auki. Ensimmäisinä kokeilupäivinä kävin tiuhaan tarkistamassa tilanteen ohi- ja ylivuodon varalta, mutta sellaisia ei ainakaan toistaiseksi ole tapahtunut, vaikka yhden kerran olinkin onnistunut asettamaan kupin liian syvälle. Aioin alun perin käyttää ensimmäisillä kerroilla lisänä varmuuden vuoksi sidettä, mutta se jäi kuitenkin tekemättä.

Olen aina inhonnut kömpelöiltä ja epämukavilta tuntuvia siteitä, joten aiemmin käytin niitä vain öisin, päivisin pääasiassa tamponeja. Epäilemättä tulisin jatkossakin toimeen "perinteisillä" kuukautissuojilla, mutta hankaluuksiakin niissä on ollut: varastossa piti aina olla imukyvyltään eritasoisia tamponeja vaihtelevaa tarvetta varten - ja niitä piti tietenkin myös muistaa ottaa tarpeeksi mukaan johonkin lähtiessä! Ensimmäisinä (hyvin runsaina) vuotopäivinä minun oli ohivuotojen vuoksi pakko laittaa tehokkaimman ja imukykyisimmänkin tamponin lisäksi varmistusside, jos tiesin joutuvani osallistumaan esim. pidempään palaveriin. Viimeisinä vuotopäivinä oli taas ikävä kiskoa nöyhtäistä tamponia kuivuuttaan kitiseviltä limakalvoilta... Öisin jouduin paksusta yösiteestä huolimatta vuoraamaan vuoteeni varmuuden vuoksi pyyhkeellä, koska usein side ruttaantui kapeaksi pötköksi jalkojen väliin ja päästi vuodon ohi. Ja yök sitä tunnetta, kun aamulla nousin vuoteesta ja tunsin, miten vuoto oikein holahti siteeseen... *puistatus* Kupissa ei näitä ongelmia ole ja vaihto(=tyhjennys)välikin on pidempi: kupin vetoisuus on kestänyt normaalimittaiset 8-9 tunnin yöunetkin, kun olen tyhjentänyt kupin juuri ennen nukkumaanmenoa. Kupin käyttö on tietenkin myös ekologisesti kestävämpi ratkaisu kuin kertakäyttöiset kuukautissuojat, joskin itse päädyin kokeiluun puhtaasti mukavuussyistä.

Kaiken kaikkiaan napparin käyttö on tuntunut helpolta ja huolettomalta. "Teknisiä ongelmia" ei ole ollut, osin varmaan siksikään, että olin etukäteen hyvin tarkkaan lukenut mahdollisista ongelmatilanteista. Muutamiin pikku epämukavuuksiin löytyi ratkaisu kuukuppikunnan sivuilta (kupin tyhjennyksessä verta jäi ikävästi wc-pöntön pohjalle huuhtelunkin jälkeen, mutta ongelma poistui, kun ohjeiden mukaan aloin tyhjentää kupin wc-paperin päälle; pesun jälkeen kuppi tuoksahti epämiellyttävältä, mutta ei enää, kun huuhtelin sen kylmällä vedellä ennen varsinaista pesua lämpimällä vedellä). Jos hakemalla hakee jotain kielteistä, niin liki 30 euron kertasijoitus tuntui suurelta - mutta laskeskelin, että runsaisiin kuukautisiin käyttämilläni tamponimäärillä kuppi maksaa itsensä melko pian takaisin. Olen kertonut kupista ystävättärilleni ja muutamat ovat todella innostuneet asiasta, mutta jotkut - voitteko kuvitella! - ovat pitäneet ajatusta lähinnä huvittavana ja vastenmielisenä..! :-) Kuriositeettina mainittakoon, että äitini kertoi kokeilleensa kuppia jo 70-luvulla! Hän koki sen hyvin epäkäytännöllisenä, mitä ihmetellessäni kävi ilmi, että tuotekehittely ja etenkin käyttömukavuus on 30 vuodessa mennyt ilmeisen paljon eteenpäin.

Tätä kirjoittaessani (9.5.2005) olen käyttänyt kuppia kahden kierron ajan, ja varmaa on, että paluuta entiseen ei ole! Ensimmäinen käyttövuorokausi kirvoitti minulta PeSu-palstalle seuraavanlaisen reaktion: "Siispä TUHANNET KIITOKSET kaikille napparikokemuksistaan kertoneille, jotka saivat minutkin vakuuttumaan asiasta. Olen toooooodella tyytyväinen!!!!! :-)"

Bimbin napparikäyttäjäkokemus

Ensimmäinen muistikuvani kuukatiskerääjästä on valokuva jollain ulkomaisella kuukautiskiertoon liittyvällä nettisivustolla ja kyseessä oli Keeper. Tummanpunainen väri ja suppilomainen muoto toivat eittämättä mieleen mummon kumisen viemäripumpun. Ajatus ei todellakaan houkuttanut, enkä tuntenut ketään joka olisi kokeillut saati käyttäisi moista hihhulivempelettä. Liityin Pesulla palstailijoihin kesällä 2004, ja silloin tällöin vilahteli viesteissä mainintoja kerääjästä. Olin kertonut siskolleni Pesusta, ja taustalta kurkkiessaan superekosiskoni olikin heti ottanut onkeensa kuppijutun ja tilannut sen itselleen. Siskoni tuntui olevan todella tyytyväinen hankintaansa, ja siitä rohkaistuneena tutkin kuppiasiaa tarkemmin netistä. Kuppia oli siis saatavana myös värittömänä! Muutenkin koko ajatus alkoi tuntua aina vaan järkevämmältä, rahaa säästyisi joka kuussa eikä meiltä lähtisi enää siteitä kaatopaikalle! Vähän olin kallistumassa Divacupin puoleen kun siinä oli mitta-asteikko, mutta kun siskolla oli Mooncup niin uskoin sen olevan sopiva myös minulle. Pyysin isomman koon kun on vakaat aikomukset olla ”synnyttänyt” ainakin sen 10 vuoden sisällä minkä pitäisi olla kupin käyttöikä : ) Siskon mies tilasi netistä kupin ja äitini oli maksanut sen – joululahja! :D

Vähän joulun jälkeen saapui Suomesta napparikuori tänne Sisilian perukoille, ja heti tutkimaan! Vaikutti kyllä aika isolta..... Ihan ekoilla kokeilukerroilla nappari jäi liian alas ja sen tunsi selvästi ja antenni nirhasi varsinkin istuessa tosi ikävästi herkkiä kohtia . Ulosottaessa sattui! Lyhensin antennia ensin noin sentin mittaiseksi, ja sitten huomasin ettei sillä ole oikeastaan mitään virkaa, ja lyhensin edelleen jättäen antennista jäljelle vain muutaman millin kohouman. Sormilla antennia koskettaessa ymmärtää heti mikä on kupin asento, muuuta merkitystä ei sillä mielestäni ole. Eikä nirhannut enää! Jo ekojen napparikuukautisten aikana olin aina vain tyytyväisempi! Palstalla tosin kertoilin kohtauksia huokailevasta *kämmenselkää otsalle* sankarittaresta (=minusta) joka esiintyi kauhufilmissä ”Nappari ja alaston täti”. Itse asiassa oli todella outoa nähdä ”täti” ihan OIKEASTI, sellaisenaan. Joka tapauksessa tunsin olevani puhtaampi ja luonnollisempi kuin koskaan ennen kuukautisten aikana! Aamuisin ei tarvinnut irrotella haisevaa sidettä eikä pestä kuivunutta verta alapäästä, kun yölläkin oli käytössä nappari! Ihan alussa käytin lisäksi pikkuhousunsuojaa kuten ennen tamponin kanssa, mutta nappari ei falskannut. Toisella käyttökierroksella napparin käyttö tuntui jo paljon helpommaltakin, ulosottaminen ei enää sattunut, joko Mooncupin reuna oli pehmennyt hieman käytössä kuten olen kuullut tapahtuvan tai olin oppinut oikean kallistuskulman. Käytössä nappari ei tunnu ollenkaan, ja koko on ihan hyvä. Kuvittelen jo kaikkia tulevia kesiä, kuumana kesäyönäkään ei tarvitsee ikinä enää hautoa alapäätään niillä hikiräteillä! Olin täysin myyty. Aloitin napparin kehumisen Pesulla ja yksi palstailija toisensa jälkeen on tilannut oman napparin ja kommentit ovat tähän saakka oleet ehdottoman positiivisiä. Kun toivotun raskauden sijasta tulevatkin kuukautiset, napparin kanssa on -ei nyt mukavaa mutta huomattavasti helpompaa, eikä joka vessareissulla ”täti lyö päin naamaa” verisen siteen muodossa. Miksen ollut kuullut tästä jo vuosia sitten??? Minun mielestäni nappari on EHDOTTOMASTI PARAS koskaan keksitty kuukautissuoja! Odotan innolla napparin totaalista läpimurtoa, pakkohan näin mahtavan tuotteen on kohta lyödä itsenä läpi suuren yleisön tietoisuuteen. Ja meidän tyttäret voivat sitten kertoa että ”mun äidillä oli jo nappari kun melkein kaikki vielä käytti niitä tuppoja”!

Bimbi, 15/03/2005

Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit