Käytät web-standardeja tukematonta selainta!!! Mikäli haluat nauttia kauniimmasta ulkoasusta, päivitä selaimesi. Tämä kakku ei kuitenkaan ole vain päältä kaunis, sivujen tietosisältöön pääset kyllä käsiksi millä tahansa selaimella.

Tuulimunaraskaus

(lat. ovum abortivum, ruots. ofostrig graviditet)

Noin 10-15% kaikista raskauksista päättyy keskenmenoon. Tosin osassa nainen ei edes tiedä olleensa raskaana ja raskaus keskeytyy normaalia runsaampina kuukautisina. On arvioitu että jopa 70 % kaikista keskenmenoista olisi tuulimunia.

Useimmiten tuulimunaraskaus johtuu viallisesta munasolusta. Jokaisella naisella on synnynnäisesti viallisia munasoluja ja on vain huonoa onnea jos sellainen hedelmöittyy. Joskus harvoin voi syynä olla naisen ja miehen kromosomien yhteensopimattomuus.

Munasolu hedelmöittyy ja alkaa jakautua samalla kun kulkeutuu kohtuun ja kiinnittyy sen seinämään. Istukka kehittyy, samoin sikiöpussi joka täyttyy lapsivedellä ja kohtu kasvaa. Raskaushormonia (hCG) muodostuu ja raskaustesti näyttää positiivista. Normaalit raskausoireet ilmenevät (rintojen arkuus, pahoinvointi, väsymys jne.) mutta sikiötä ei muodostu lainkaan. Raskaus on hedelmöittymishetkestä tuomittu eikä mikään hoito tai lääke auta.

Useimmiten tuulimunaraskaus menee kesken ja vuoto alkaa viimeistään viikolla 12. Tuulimunaraskautta voi epäillä kohdun hitaasta kasvusta ja loppuvaiheessa supisteluista kun kohtu alkaa taas palata normaalitilaan. (Molemmat oireet huonosti havaittavia) Tuulimunaraskaus on todettavissa ultraäänellä viikosta 7 eteenpäin. Viimeistään silloin pitää alateitse tehdyllä ultraäänikokeella näkyä sikiö ja sydänäänet. Ellei mitään ole todettavissa siinä vaiheessa voidaan odottaa ja tehdä koe uudestaan viikon päästä varmistuakseen ettei raskaus ole vain alkanut luultua myöhemmin. Useimmiten todettu tuulimunaraskaus päätyy kaavintaan, joka tehdään nukutuksessa ja kotiin pääsee samana päivänä. Jälkivuotoa voi kestää päivästä kymmeneen päivään. Usein annetaan myös kohtua supistavia lääkkeitä. Kaavinnan jälkeen voi mennä parikin kiertoa ennen kuin kuukautiskierto palaa taas normaaliin. Yksi kierto pitäisi ainakin jättää väliin ennen uutta yritystä, jotta hormonitaso palaa normaaliin ja kohdun seinämät ehtivät parantua kaavinnasta. Jälkitarkastus on noin 4-6 viikkoa kaavinnasta ja silloin saa myös patologin lausunnon istukasta ja sikiöpussista.

Yhden tuulimunaraskauden jälkeen mahdollisuudet toiseen tuulimunaan tai keskenmenoon eivät muutu. Mutta kahden tuulimunan jälkeen sen uusiutumisen riski kolmannen kerran on noin 20-40%. Vasta kolmen tuulimunan tai keskenmenon jälkeen aletaan tutkia syytä niihin. Tutkimuksissa selviää useimmiten että jostain syystä naisen ja miehen kromosomit eivät sovi yhteen ja eliminoivat toisensa tai syytä ei yksinkertaisesti pystytä selvittämään. Tässä tilanteessa joko munasolu tai siittiösolu on saatava luovuttajalta.

 
Perhesuunnittelusivut
Etusivulle
Ohjeet
FAQ
Sanasto
Uutisarkisto
Tekstejä
Tutkimukset
Keskenmenot
Kuukautiskerääjä
Runoja ja ajatuksia
Värssyjä
PeSuTietoutta
Kuukautiset
Ehkäisy-tietopaketti
Hedelmällisyyden maksimointi
Ovulaatiolaskuri
Ovulaation tunnistaminen ja ovulaatiotestit
Koti-inseminaatio
Raskaustestit
Raskauden alkaminen
Lasketun ajan määrittäminen
Keskenmeno
Tuulimunaraskaus
Hedelmättömyys
Hedelmöityshoidot
Sijaisvanhemmuus
Artikkelit
Linkit
Perheen perustaminen Lapsettomuus Terveys Ovulaatio- ja raskaustestit, kondomit